Alfa 156 Challenge 1999-2001

Alfa 156 Challenge: Frank Kerseboom interim kampioen

Op 1 oktober is op het Circuit Park Zandvoort de voorlaatste ronde van de Pearle Alfa 156 Challenge verreden. De zege ging naar Frank Kerseboom, die daarmee eigenlijk kampioen zou zijn. Marcel van Vliet heeft echter de burgerrechter ingeschakeld. Van Vliet wil dat de rechter de CAR-beslissing die hem zijn punten kostte tijdens de Marlboro Masters terugdraait.

Tekst: Roy van der Laan
Foto's: Gerrie Hoekstra en Dirk van Zon

Frank Kerseboom begon tijdens de Euroraces op het Circuit Park Zandvoort met een voorsprong van 17 punten op tweede man en regerend kampioen Marcel van Vliet. Laatstgenoemde raakte onlangs zijn punten kwijt van de Marlboro Masters omdat hij (volgens de wedstrijdleiding en later ook volgens de CAR) Gaby Uljee had geraakt. Van Vliet is het hier niet mee eens, en heeft de burgerrechter ingeschakeld.

Training
In de training werd het klassieke duel illy-Versatel gewonnen door het illy Racing Team. Frank Kerseboom stelde de pole position veilig, zijn teamgenote Gaby Uljee reed de tweede tijd. De tweede rij was voor het Versatel team (Sandra van der Sloot voor Marcel van Vliet), gevolgd door een rij met auto¹s van Automotive Systems. Mark Kroes verraste met de vijfde tijd, Thomas Bangma volgde als zesde. Tegenvallende tijden werden gezet door Ferry Duivenvoorde (negende, hij had geen koppeling) en Boy Zentveldt (veertiende, hij miste topvermogen).

Spannend
De start was voor Kerseboom, Sandra van der Sloot pakte de tweede plaats voor Gaby Uljee. Van Vliet en Kroes sloten aan. Sandra drong in de beginfase flink aan bij Kerseboom, maar ze zag geen kans om de klassementsaanvoerder te passeren. Gaby op haar beurt kon de dame voor haar illy-Alfa niet voorbij komen. Marcel van Vliet lag de hele race op de vierde plaats, met achter hem als 'buffer' zijn teamgenoot Berend Gesman. Ferry Duivenvoorde maakte een goede start en leek op weg naar een plaats in de top zes, tot hij in de Tarzanbocht naast de baan belandde. "Ik reed vlak achter Marcel van Vliet op het rechte stuk, toen hij opeens vijftien meter eerder dan normaal remde voor de Tarzanbocht. Ik schrok en ging daarna met geblokkeerde banden van de baan", aldus de Pearle-coureur die toch nog elfde werd.

Interim-kampioen
Frank Kerseboom won dus de race, en behaalde daarmee in principe de titel. Frank weet echter niet wat hij moet denken van de zaak die binnenkort bij de burgerrechter dient. "Na de laatste race heb ik duidelijkheid. Voorlopig zie ik mijzelf als interim-kampioen", meende de illy-coureur. Als Frank kampioen wordt, kan niemand zeggen dat 't niet verdiend was. De coureur heeft momenteel immers vier zeges en vijf poles op zijn erelijst van dit seizoen staan. Kerseboom verbaasde zich over het verloop van de tijdtraining. "Wij rijden in de tijdtraining op vier nieuwe banden, het enige andere team dat dat ook doet is het team van Jan de Wit en Cees Langeveld. Als wij iedere keer pole rijden, snap ik niet dat de andere teams erin blijven volharden om met twee nieuwe banden aan de training te beginnen." Na de race vertrok Sandra van der Sloot meteen naar Italië. Daar stond immers nog een race van de Italiaanse Citroën Saxo CUP op het programma.
In de Olympische klasse ging de zege naar René van der Putten, voor Dion Beekman en Mark Bannenberg. Met dit resultaat besliste Van der Putten de strijd om de titel voortijdig in zijn voordeel.

Uitslag:
1. Frank Kerseboom 12 ronden in 24:49.853
2. Sandra van der Sloot op 0,442
3. Gaby Uljee op 2,427
4. Marcel van Vliet op 8,302
5. Berend Gesman op 8,419
6. Mark Kroes op 8,519
7. Thomas Bangma op 8,830
8. Henk Tappel op 13,464
9. Sandor van Es op 13,634
10. Cees Langeveld op 15,601

Stand:
1. en kampioen Frank Kerseboom 122 punten.
2. Marcel van Vliet. 97
3. Sandra van der Sloot 92.
4. Gaby Uljee 82.
5. Boy Zentvelt 67.
6. Berend Gesman 65.
7. Roeland Voerman 64.
8. Ferry Duivenvoorde 52.
9.Cees Langeveld 48.
10.Thomas Bangma 33.

Stand Olympische klasse:
1. en kampioen R. vd Putten 78 pnt.
2. H. Coebergh 64.
3. M. Bannenberg 44.
4. N. Mets 42.
5. M. Gort 42.
6. W. Wellens 38.
7. P. v. Ispelen 37.
8. R. Andriessen 31.
9. H. Nijenhuis 28.
10.J. Rolloos 14.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet