Alfa 156 Challenge 1999-2001

Alfa 156 Challenge: Eindelijk zege voor de regerend kampioen

De training leverde een onverwachte startopstelling op. Marcel van Vliet reed de snelste trainingstijd. "Mijn eerste pole in een jaar of zes", aldus de succesvolle coureur, die beter racet dan traint. Gastrijder Patrick Huisman stapte voor de eerste keer in een voorwielaandrijver en reed meteen de tweede tijd, voor Sandra van der Sloot, Ferry Duivenvoorde en 'beroeps-gastrijder' Jeroen Bleekemolen. En illy? Het team, dat samen met het Versatel/Rialto team de dienst uitmaakt in het kampioenschap, kwam er niet aan te pas. Op vrijdag tijdens de vrije trainingen ging het al niet, na de nodige wijzigingen doorgevoerd te hebben kon het team ook op zaterdag geen potten breken. "We weten gewoon niet waar het aan ligt", verklaarde Gaby Uljee, die zich tevreden moest stellen met de negende startpositie. Frank Kerseboom (tiende) had het idee dat het iets met de remmen te maken had. Hoe dan ook, het team werd er niet vrolijk van dat Marcel van Vliet hen op een volle seconde had gezet.

Tekst: Roy van der Laan
Foto's: Gerrie Hoekstra


Versatel-feestje
Bij de start nam Marcel van Vliet de kop, een positie die hij tot op de finishstreep behield. Sandra van der Sloot nam bij de start meteen de tweede plaats over van Patrick Huisman, de jongedame zou de rest van de race niet van de achterbumper van Van Vliet wijken.

Ferry Duivenvoorde profiteerde ook van het terugvallen van Huisman, hij nam al snel de derde plaats in. Tot zijn grote opluchting beëindigde hij de race ook als derde, waarmee hij zijn eerste podiumplaats van het seizoen behaalde. "In het begin van de race ging ik op koude banden te hard door de Geert Timmerbocht, in de rest van de wedstrijd heb ik mijn race lekker kunnen opbouwen", aldus de coureur die dit jaar al heel veel pech heeft gehad en evenveel schade heeft gereden. "Op het laatst heb ik geen risico's meer genomen en mij geconcentreerd op het binnenhalen van de derde plek. Ik ben echt vreselijk blij dat het nu eindelijk gelukt is. Ik ben denk ik gelukkiger met mijn derde plaats dan Marcel met zijn overwinning." Met Roeland Voerman op de vierde plaats was Ferry bovendien de enige 'dissonant' in de verder door het Versatel/Rialto team beheerste top vier.

Minieme voorsprong
Frank Kerseboom en Gaby Uljee vochten zich gedurende de race naar de vijfde en zesde plaats. Frank, die fluitend naar de titel leek te rijden, zag zijn voorsprong op Van Vliet hierdoor slinken tot één puntje. Het gat met de rest van het veld is inmiddels groot; Sandra van der Sloot staat derde op twintig punten van Kerseboom. Marcel van Vliet zag zijn overwinning onder andere als beloning voor het vele testwerk van het team. "We hebben veel getest, vooral op het Circuit Park Zandvoort en in mindere mate op het TT Circuit Assen. We weten waarom we nu sneller zijn, het zit in de afstelling van onze auto¹s."

Olympische klasse
René van der Putten won de Olympische klasse (twaalfde algemeen), nadat hij ook al vanaf de beste startpositie was vertrokken. Hans Coebergh werd tweede en deelt nu samen met Van der Putten de leiding in het algemeen klassement. Peter van Ispelen werd derde.

Uitslag vijfde race Pearle Alfa 156 Challenge:
1. Marcel van Vliet, 13 ronden in 21.45.399, gem. 140.285 km per uur.
2. Sandra van der Sloot op 0.277
3. Ferry Duivenvoorde op 0.747
4. Roeland Voerman op 4.681
5. Frank Kerseboom op 9.228
6. Gaby Uljee op 9.665
7. Cees Langeveld op 13.515
8. Mark Kroes op14.575
9. Boy Zentveldt op 19.466
10. Peter Gerhards, op 19.902

Stand Pearle Alfa 156 Challenge:
1. Frank Kerseboom 85
2. Marcel van Vliet 84
3. Sandra van der Sloot 65
4. Gaby Uljee 54
5. Roeland Voerman 52
6. Boy Zentveldt 46
7. Berend Gesman 45
8. Cees Langeveld 34
9. Peter Gerhards 29
10.Ferry Duivenvoorde 28

Stand Olympische klasse:
1. Rene v.d. Putten 75 punten
2. Hans Coebergh 47 punten
3. Natasja Mets 46 punten
4. Michel Gort 37 punten
5. Willy Welles 36 punten
6. Rob Andriessen 35 punten
7. Peter van Ispelen 28 punten
8. Harry Nijenhuis 20 punten
9. Johan Rolloos 18 punten
10. Marc Bannenberg 32 punten

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet