Alfa 156 Challenge 1999-2001

Alfa 156 Challenge: Derde zege Frank Kerseboom

Frank Kerseboom heeft de vierde ronde van de Pearle Alfa 156 Challenge op zijn naam geschreven. De coureur van het illy team was tijdens de enige training de snelste en leidde de race van start tot finish. Het is de derde zege dit seizoen voor de illy-coureur.

Tekst: Roy van der Laan
Foto's: Dirk van Zon


De enige training van de Pearle Alfa 156 Challenge werd verreden op een opdrogende baan, zodat de snelste rondetijden in de laatste minuut van de training werden gezet. Sommigen hadden pech, zoals Jan de Wit. "Ik werd als eerste afgevlagd, in de laatste ronde viel ik terug van de achtste naar de twintigste trainingstijd doordat velen in de laatste ronde mijn tijd wisten te verbeteren." Het Versatel team, met rijders als Sandra van der Sloot en regerend kampioen Marcel van Vliet, kampte met een volgens Van Vliet 'totaal verkeerde' afstelling. Sandra, winnares van de vorige race, trainde als zevende, Van Vliet als vijftiende. De enige Versatel-rijder in de voorste gelederen was Berend Gesman met een vierde tijd.

Kerseboom op pole
Op pole position geen echte verrassing: de klassementsaanvoerder Frank Kerseboom reed de snelste tijd. Zijn snelle teamgenote Gaby Uljee was pas op de achtste startpositie te vinden. "Ik moet altijd wat langer dan anderen wennen aan een natte baan", zocht Gaby de schuld bij zichzelf. "Ik heb achteraf gezien gewoon te weinig risico's genomen. Bovendien werd ik als een van de eersten afgevlagd, dat heeft mijn trainingsresultaat ook geen goed gedaan." Naast Kerseboom op de eerste rij stond gastrijder Duncan Huisman (!), die de Cable 1 gastenauto bestuurde. "Dit is slechts een eenmalig optreden", stelde Duncan de overige deelnemers in de merkencup gerust. Ferry Duivenvoorde vertrok van de derde startpositie. Dion Beekman zorgde voor een grote verrassing door de vijfde tijd neer te zetten, een resultaat dat hij te danken had aan het feit dat de loterij in de laatste ronde van de training voor hem gunstig uitviel. De 35ste en laatste startpositie was voor Cees Langeveld. "Op vrijdag tijdens de vrije training lekte de pomp van de stuurbekrachtiging olie, waardoor er brand ontstond onder de motorkap", aldus de rijder die dit seizoen al twee keer zesde werd. "De schade was zo groot, dat ik op zaterdag niet heb kunnen rijden. Ons team heeft de hele nacht gesleuteld om de auto op tijd voor de race te repareren." Langeveld klom tijdens de race op naar de dertiende plaats.

Spin Gesman
De start was voor Kerseboom , voor Huisman, Duivenvoorde, Gesman en de prima vertrokken Sandra van der Sloot. Berend Gesmans kansen op een ereplaats waren al na een paar honderd meter verkeken, toen hij spinde in de Gerlachbocht. Berend gaf Ferry Duivenvoorde de schuld van zijn spin. "Ferry zette mij er af", aldus de coureur die wonder boven wonder door niemand geraakt werd, zijn race kon vervolgen en nog als elfde over de streep kwam. Ferry Duivenvoorde had een andere lezing. "Berend stuurde in de Gerlachtbocht op een onmogelijk manier in", meende hij. "Ik reed in de binnenbocht, met mijn rechterwielen reed ik op de rand van de baan. Verder naar rechts kon ik niet." In de eerste ronde wist het viertal Kerseboom, Huisman, Duivenvoorde en Van der Sloot zich al los te maken van de rest van het veld. Klassementsaanvoerder Frank Kerseboom zag vervolgens kans om weg te lopen van het onderling fel strijdende drietal achter hem. "Ik kon daardoor mijn lijnen rijden en mijn banden sparen", verklaarde de uiteindelijke winnaar na afloop.

Fel duel
Achter de leidende Illy Alfa vochten Duncan Huisman en Sandra van der Sloot zo goed als de hele race een fel duel uit om de tweede plaats. Voor het klassement had deze strijd geen invloed, want Duncan reed buiten mededinging mee. Marcel van Vliet reed een puike race. Na de eerste ronde lag hij al zevende, na een over de volle raceafstand durend gevecht met Gaby Uljee werd hij uiteindelijk vierde achter winnaar Kerseboom, Van der Sloot en Huisman. Sandra toonde zich zeer tevreden met haar tweede plek. "Ik had een wereldstart, dit was de eerste keer dat ik echt goed wegkwam met mijn Alfa", aldus de winnares van de vorige race. "Het was echt een superrace!" Ferry Duivenvoorde viel in de vijfde ronde uit na een spin in het Scheivlak. Zijn teamgenoot Boy Zentveldt deed het een stuk beter: hij schoof van de zestiende startpositie door naar de uiteindelijke zesde plaats. In de slotfase vond hij zelfs de aansluiting bij het strijdende duo Marcel van Vliet en Gaby Uljee. "In de training ging ik te laat over op slicks", verklaarde Boy zijn tegenvallende trainingsresultaat. "De race ging erg goed. Ik zat in de eindfase vlak achter Gaby, maar haar passeren lukte niet meer."

Sterke race Natasja Mets
Natasja Mets reed in de training de 32ste tijd. Tijdens de race ging het beter: de jongedame haalde in de eerste ronde al zes tegenstanders in, na zes ronden lag ze al zeventiende. Uiteindelijk kwam ze als vijftiende en als winnares van de Olympische klasse over de streep. René van der Putten werd achttiende algemeen en tweede in de klasse, hij kwam van de 26ste startpositie. Willy Welles eindigde als derde in de Olympische klasse (negentiende algemeen).

Uitslag vierde race Pearle Alfa 156 Challenge:
1. Frank Kerseboom, 12 ronden in 24:49.418
2. Sandra van der Sloot op 1,767
3. Duncan Huisman op 2,305
4. Marcel van Vliet op 5,293
5. Gaby Uljee op 5,472
6. Boy Zentveldt op 5,637
7. Peter Gerhards op 13,223
8. Henk Tappel op 17,658
9. Ronald Molendijk op 21,625
10. Roeland Voerman op 22,061

Stand na vier races (onder voorbehoud):
1. Frank Kerseboom 74
2. Marcel van Vliet 63
3. Sandra van der Sloot 48
4. Gaby Uljee 44
5. Boy Zentveldt 40

Uitslag Olympische klasse (onder voorbehoud):
1. Natasja Mets
2. René van der Putten
3. Willy Welles
4. Michel Gort
5. Hans Coebergh

Stand na vier races (onder voorbehoud):
1. René van der Putten 43
2. Natasja Mets 36
3. Michel Gort 30
4. Willy Welles 29
5. Rob Andriessen 28

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet