Alfa 156 Challenge 1999-2001

Alfa 156 Challenge: Ladies domineren Gentlemen Cup

Sandra van der Sloot heeft de derde ronde van de Pearle Alfa 156 Challenge gewonnen, voor Gaby Uljee. Marcel van Vliet won de 'Gentlemen Cup', die na deze race ingesteld zou moeten worden als alternatief voor de bekende 'Ladies Cup'. Sandra en Gaby waren tijdens de training ook al de snelste.

Tekst: Roy van der Laan
Foto's: Gerrie Hoekstra


De training leverde een verrassing op. Op zich is de pole position van Gaby Uljee niet iets waar wij de wenkbrauwen bij fronsen, hetzelfde geldt voor de tweede trainingstijd van Sandra van der Sloot. Het feit dat de eerste startrij volledig met dames was gevuld, was op zich wel bijzonder. Het was namelijk de eerste keer dat we een 'all lady' eerste startrij hadden. Frank Kerseboom, leider in het tussenklassement met twee zeges, reed de derde tijd, regerend kampioen Marcel van Vliet liet de vierde tijd noteren. Achter de beide Illy- en Versatel-auto's volgden de beide Automotive Systems-rijders Boy Zentveldt (vijf) en Ferry Duivenvoorde. Jeroen Bleekemolen reed de gastauto van het Cable 1 team; mede omdat Jeroen (te) weinig kon trainen, kwam hij niet verder dan de veertiende tijd. Tegenvallende startposities waren er ook voor Berend Gesman (elfde) en Peter Gerhards (twaalfde).

Slechte start
Sandra kwam slecht weg toen het licht op groen sprong. "De auto viel dood bij de start", aldus de regerend kampioene in de Radio 538 Citroën Saxo CUP, die zich met een opvallend rasta-kapsel op het circuit vertoonde. "Ik dacht dat ik per ongeluk de derde versnelling had ingeschakeld." Sandra wist de schade te beperken, al nam Gaby de kop, voor Kerseboom en Van Vliet. Er ontspon zich een felle en fraaie strijd tussen de beide Illy-auto's en de beide Versatel-Alfa's, een strijd waar zich later ook de sterk rijdende Boy Zentveldt en Ferry Duivenvoorde mee bemoeiden. Halverwege de race gingen de zes als aan een touwtje over het circuit.

Remfout
Marcel van Vliet leek zijn eerste zege van het seizoen te gaan boeken toen hij achtereenvolgens Frank Kerseboom en Gaby Uljee passeerde. De regerend kampioen verremde zich echter voor de Tarzanbocht, waarna Uljee en de terugvechtende Van der Sloot de eerste twee plaatsen overnamen. Van Vliet had zijn banden bij zijn remfout dusdanig beschadigd, dat hij weinig meer kon doen dan de twee dames volgen. Alhoewel... "Als de race nog een paar ronden had geduurd, had ik misschien nog wel verder naar voren kunnen komen", meende Marcel, die de snelste raceronde reed. Sandra kon uiteindelijk haar vriendin passeren, mede doordat de Illy-Alfa niet meer goed spoorde na een aanrijding met Van Vliet. Boy Zentveldt deed goede zaken door vierde te worden voor zijn teamgenoot Ferry Duivenvoorde, die eindelijk eens de finish zag. Frank Kerseboom moest teleurgesteld genoegen nemen met de zesde plaats, al behield hij hiermee wel de leiding in het algemeen klassement. Marcel van Vliet is hem tot op drie punten genaderd.

Olympische klasse
Henk Tappel won de 'Olympische klasse', voor rijders die volgens de organisatie niet echt kans maken op de 'echte' prijzen. In wezen hoort Tappel als meervoudig kampioen niet in deze klasse thuis, wat hij bewees met zijn zege. Michel Gort werd tweede, voor René van der Putten (die zijn racecarrière begon bij de Youngtimers) en Peter van Ispelen. Op de startgrid stonden zij gedrieën vóór Tappel.

Uitslag derde race Pearle Alfa 156 Challenge:
1. Sandra van der Sloot, gem. 124,815 km per uur.
2. Gaby Uljee op 2.592.
3. Marcel van Vliet op 2.873.
4. Boy Zentveldt op 3.176.
5. Ferry Duivenvoorde op 3.799.
6. Frank Kerseboom op 3.977.
7. Roeland Voerman op 12,245.
8. Thomas Bangma op 12,658.
9. Roger Ciapponi op 13.756.
10.Peter Gerhards op15.977.
Snelste ronde: Marcel van Vliet 2.01.906, gem.126.983 km per uur.

Stand Nederlands kampioenschap:
1. Frank Kerseboom 53 punten.
2. Marcel van Vliet 48 punten.
3. Berend Gesman 32 punten.
4. Sandra van der Sloot 31 punten.
5. Gaby Uljee 31 punten.
6. Roeland Voerman 31 punten.
7. Boy Zentveldt 29 punten.
8. Thomas Bangma 23 punten
9. Cees Langeveld 20 punten
10.Anton Mets 19 punten.

Uitslag derde race Olympische klasse
Pearle Alfa 156 Challenge

1. Henk Tappel
2. Michel Gort
3. Rene vd Putten
4. Peter van Ispelen
5. Willy Welles
6. Harry Nijenhuis
7. Rob Andriessen
8. Mark Bannen berg
9. Johan Rolloos
10. Natasja Mets

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet