Alfa 156 Challenge 1999-2001

Alfa 156 Challenge: Frank Kerseboom oppermachtig op het circuit van Francorchamps

Slechts een smetje kleefde er aan het optreden van Illy-coureur Frank Kerseboom tijdens de tweede race voor de Pearle Alfa 156 Challenge, die op het circuit van Francorchamps in de Belgische Ardennen werd verreden. Hij 'miste' de snelste ronde en dus een punt voor het kampioenschap. Hij zal er niet wakker van liggen want hij was de snelste geweest in de training en leidde de race van start tot finish.

Tekst: PR
Foto's: Gerrie Hoekstra / Rob Knotter / Dirk van Zon


Het was de tweede zege van Kerseboom dit seizoen die op het circuit park Zandvoort tijdens de Paasraces al had laten zien een geduchte tegenstander te zijn voor de regerende kampioen, Versatels Marcel van Vliet. Gaby Uljee, vorig jaar winnaar op Francorchamps kwam nu niet verder dan de tweede ronde omdat zij zich in de beruchte Eau Rougebocht verslikte en op de vangrails terecht kwam. De auto werd zwaar beschadigd maar Uljee kwam gelukkig met de schrik vrij.

De onfortuinlijkste coureur was opnieuw Ferry Duivenvoorde van het Automotive Team. Met Pasen was hij door een concurrent de baan uitgedrukt, nu maakte hij terwijl hij goed mee deed in de strijd om een hoge klassering een foutje en belandde in een grintbak. Dat hij wel de snelste ronde had gedraaid was een schrale troost voor Duivenvoorde. Zijn jonge teamgenoot Boy Zentveldt bracht het er beter af en werd heel fraai vijfde.

Crash
Kerseboom liet zich nergens van door de wijs brengen. Nadat Mark Kroes zijn auto na een crash midden op de baan had moeten parkeren kwam er een safety car situatie waarbij het hele veld weer bij elkaar kwam en hij zijn voorsprong van vier seconden kwijt was. Bij de herstart was Kerseboom echter al zijn concurrenten te slim af. Kerseboom: "Ik had de Alfa in de eerste versnelling gezet, Gesman en Van Vliet die achter mij reden zaten in de tweede versnelling." Het gevolg was dat toen er weer vrij baan werd gegeven Kerseboom er als een raket vandoor ging.

Hij pakte meteen 30 meter en zou die voorsprong tot op de finish in stand houden. Marcel van Vliet verschalkte zijn teamgenoot bij Versate, Berend Gesman en eindigde als tweede. Het Versatelteam was niet ongelukkig met een tweede, een derde en een vierde plaats (Roeland Voerman) maar zoals Van Vliet benadrukte: "We kunnen momenteel de Illy-auto's niet bijhouden en in die situatie moet natuurlijk snel verandering komen''.

Uitslag tweede race Pearle Alfa 156 Challenge:
1. Frank Kerseboom 27:47.168 (125.732 km/uur);
2. Marcel van Vliet op 3.046;
3. Berend Gesman op 4.009;
4. Roeland Voerman op 4.328;
5. Boy Zentveldt op 6.763 ;
6. Cees Langeveld op 8.377;
7. Thomas Bangma op 9.029;
8. Peter Gerhards op 11.041;
9. Anton Mets op 14.768;
10. Ronald Molendijk op 14.986 sec

Stand Nederlands kampioenschap:
1. Frank Kerseboom 42 punten;
2. Berend Gesman 32;
3. Marcel van Vliet 32;
4. Roeland Voerman 22;
5. Cees Langeveld 20.

Uitslag Tweede race Olympische klasse Pearle Alfa 156 Challenge
1. Rene van Putten;
2. Natasja Mets;
3. Michel Gort;
4. Willy Welles;
5. Rob Andriessen;
6. Harry Nijenhuis;
7. Henk de Boer;
8. Mark Bannenberg;
9. Johan Rolloos

Stand:
1. Rob Andriessen 21 punten;
2. Rene van Putten 21;
3. Natasja Mets 20;
4. Mark Bannenberg 15;
5. Johan Rolloos 12

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet