Formula Ford

Formule Ford: Winst voor Schothorst, titels voor Koel en De Groot

Voor 3.000 toeschouwers tijdens de Zandvoort Euroraces vond de afsluitende wedstrijd plaats om het Nederlands en Benelux-kampioenschap in de Formule Ford Zetec. Een week eerder had Mike den Tandt in Spa-Francorchamps al de Benelux-titel veroverd, maar in het NK was de strijd nog open, evenals in de First Division. MP Motorsport-rijder Patrick Koel werd uiteindelijk Nederlands kampioen, Stefan de Groot pakte de titel in de First Division. De dagzege was voor Van Kalmthout-coureur Bas Schothorst.

Tekst: René de Boer
Foto's: Gerrie Hoekstra en Rob Knotter

De plaatsen in de startopstelling werden ditmaal tijdens één geklokte trainingssessie verdeeld. Bas Schothorst toonde zich hierin de snelste, gevolgd door Patrick Koel, Matthieu Lesenne als beste representant van de Belgische fractie en MP-rijder Ferdinand Kool. Voor Schothorst betekende het zijn eerste Formule Ford-pole, waarmee hij uiteraard bijzonder ingenomen was. "Ik had zelfs nog sneller gekund, want ik zette mijn tijd al aan het begin van de training, ondanks het feit dat de banden nog niet hun optimale temperatuur hadden bereikt. Deze pole is echter ook voor het team, de mensen werken er immers heel hard voor." TU-student Stefan de Groot was met zijn elfde plaats overall de snelste in de First Division, gevolgd door routinier André van Hoof en Isaäc van der Slik. De andere titelkandidaat in de klasse, Marijn van Kalmthout, kwam niet verder dan de vierde positie. Kart-grootheid Perry Grondstra startte bij zijn FF-debuut vanaf de 15e plaats.

Koel valt terug
De race startte op zondag om 12.40 uur. Terwijl pole-sitter Bas Schothorst na het verkleuren van het startlicht resoluut de leiding nam, deed Patrick Koel zijn titelkansen geen goed door de start volledig te verprutsen. Het leek wel alsof hij zijn Mygale gewoon even stilzette om het volledige veld aan zich voorbij te laten trekken! Later zou Koel verklaren dat hij per abuis de derde in plaats van de eerste versnelling had ingeschakeld. "Dat overkomt me normaal nooit. Bovendien controleer ik het meestal even, maar ditmaal niet", aldus de rijder, die pas als 17e de eerste bocht uitkwam. Als leider in de wedstrijd was Bas Schothorst op dat moment al lang uit het zicht, hij werd gevolgd door Matthieu Lesenne en Ferdinand Kool.

Benelux-kampioen Mike den Tandt toonde opnieuw zijn klasse: in de tweede ronde nam hij de derde plaats over en bij het aanremmen van de Tarzan verschalkte hij in een magistrale alles-of-niets-actie Matthieu Lesenne en veroverde zo de tweede positie. Lesenne had daatrop zijn handen vol om Kool achter zich te houden, terwijl Patrick Koel nog steeds eenzaam op de 15e positie rondreed. Schothorst bleef aan de leiding, terwijl Lesenne in vierde ronde bij het aanremmen van de Gerlachbocht definitief de derde plaats verloor aan MP-rijder Ferdinand Kool.

Spannend duel
First Division-man Stefan de Groot vocht een spannend duel uit met de Belg Julien Gilbert om de achtste plaats. Minder voortvarend verliep het voor Tristan te Pas: de Geva-coureur viel steeds verder terug en zocht na de vijfde ronde definitief de pits op met een zeer ongezond klinkende Ford Zetec-motor.

Ferdinand Kool nam in de vijfde ronde weer de tweede plaats over van Mike den Tandt, niet wetend dat hij op dat moment tien seconden straftijd had gekregen vanwege een iets te enthousiaste start. Eenzelfde tijdstraf kregen ook de beide Belgen Robert Dorenbos en Julien Gilbert. Onbedreigd door dit alles bleef Bas Schothorst aan de leiding, de coureur uit Huizen kon zelfs enigszins uitlopen omdat Kool en Den Tandt achter hem elkaar het leven zuur maakten. Op de vierde plaats reed Lesenne een vrij eenzame wedstrijd, terwijl Dorenbos, Van Lagen en Florie vrij dicht bij elkaar zaten.

Halverwege de race leken de posities al bepaald, want de zevende ronde gaf in de top tien geen verschuivingen te zien. Naarmate de wedstrijd vorderde nam Kool steeds meer afstand van Mike den Tandt en in de achtste ronde vond hij de aansluiting bij Schothorst. Daarop ontspon zich een spannend duel om de leiding, waarbij Kool een aantal malen een poging waagde, maar Schothorst telkens weer in het voordeel bleek. Lachende derde was opnieuw Den Tandt, die weer de aansluiting vond bij het duo.

Contact Schothorst en Kool
In de tiende ronde maakten Schothorst en Kool contact bij het aanremmen van de Nissanbocht. Daardoor verschafte Schothorst zich weer wat lucht. Een halve omloop later plaatste Den Tandt opnieuw een aanval op Kool, maar de MP-coureur trok toch aan het langste eind. Jaap van Lagen had inmiddels de zesde plaats overgenomen van Florie, terwijl Stefan de Groot zijn Belgische opponent Gilbert had ingehaald. Een ronde later pakte Florie Van Lagen terug, terwijl Koel op de elfde plaats bleef rondrijden. In de First Division bleef De Groot aan de leiding.

Uiteindelijk stelde Schothorst de overwinning veilig, zijn tweede zege van het seizoen. Hij had echter niets cadeau gekregen, zo stelde hij na afloop vast: "Het was ongelooflijk moeilijk, want de auto was bijna onbestuurbaar. Ik had enorm veel last van onderstuur en moest alles in het werk stellen om Ferdinand achter me te houden." De MP-coureur was tevreden met zijn tweede plaats: "Ondanks een kromme wielophanging toch nog op het podium! De wedstrijdleiding heeft ook mijn tijdstraf ingetrokken, mijn start bleek uiteindelijk toch normaal te zijn geweest." Mike den Tandt werd derde en meldde: "Ik reed met een nieuwe motor, die bij het accelereren nog wat tekort kwam. Daarom ben ik tevreden met deze derde plaats, meer had er niet ingezeten." Patrick Koel werd uiteindelijk als tiende geklasseerd en was daarmee zeker van de Nederlandse kampioenstitel. "Natuurlijk had ik hier vandaag liever gewonnen, maar het kampioenschap is mooi, en ik heb gisteren in de kwalificatie al bewezen dat ik snel genoeg ben", aldus de nieuwbakken titelhouder.

Titel voor De Groot
Stefan de Groot zegevierde in de First Division en veroverde daarmee de titel in deze klasse. "Ik had me voorgenomen om het in het begin voorzichtig aan te doen, want ik kon me natuurlijk geen fouten veroorloven. Toen de A- en de B-auto's een beetje gescheiden waren, kon ik rustig mijn race uitrijden. Ik wist dat Marijn ruim achter me lag en dat ik daarmee kampioen was." Zo werd voor De Groot en zijn collega's een enerverend Formule Ford-seizoen afgesloten. Een aantal rijders komt nog in actie tijdens het Festival op Brands Hatch, dat voor 22 oktober op de kalender staat. Onder de Festival-gangers is echter niet de kersverse Nederlands kampioen. Patrick Koel laat het Britse evenement aan zijn neus voorbijgaan en gaat zich voorbereiden op volgend jaar.

Uitslag Nederlands en Benelux-kampioenschap Formule Ford Zetec, Circuit Park Zandvoort, 1 oktober 2000
1. Bas Schothorst Ned Van Diemen RF00 12r. in 21,36;206 (143,311 km/h)
2. Ferdinand KoolNed Mygale SJ99 op 0;231
3. Mike den Tandt Bel Van Diemen RF00 op 1;749
4. Matthieu Lesenne Bel Mygale SJ00 op 2;249
5. Jaap van Lagen Ned Swift SC00Z op 8;090
6. Michel Florie Ned Van Diemen RF00 op 8;256
7. Robert Doornbos NL Van Diemen RF00 op 12;786
8. Stefan de Groot Ned Van Diemen RF97 op 22;274 (1e First Division)
9. Marc Wortelboer Bel Van Diemen RF00 op 23;092
10.Patrick Koel Ned Mygale SJ00 op 23;194

First Division
1. Stefan de Groot Ned Van Diemen RF97
2. Marijn van Kalmthout Ned Swift SC97Z
3. André van Hoof Bel Van Diemen RF97
4. Isaäc van der Slik Ned Swift SC98Z
5. Floris-Jan Hekker Ned Van Diemen RF97
6. Jan-Paul van Dongen Ned Mygale SJ96
7. Mark Nachtegeller Ned Swift SC98Z
8. Henk Vuik Ned Swift SC96Z
9. Jurgen van Hover Bel Van Diemen RF97
10. Jan-Pierre Verhoeven Ned Van Diemen RF97

Nederlands kampioenschap Formule Ford overall (onder voorbehoud)
1. Patrick Koel 97 punten
2. Mike den Tandt 88
3. Ferdinand Kool 80
4. Bas Schothorst 69
5. Michel Florie 64
6. Robert Doornbos 61
7. Matthieu Lesenne, 57
8. Stefan de Groot, 54
9. Marc Wortelboer, 51
10.Jaap van Lagen, 48

Benelux kampioenschap Formule Ford overall na tien races (onder voorbehoud)
1. Mike den Tandt, 140 punten
2. Bas Schothorst, 103
3. Patrick Koel, 97
4. Stefan de Groot, 65
5. Robert Doornbos, 58
6. Ferdiand Kool, 58
7. Matthieu Lesenne, 53
8. Michel Florie, 48
9. Jaap van Lagen, 46
10.Tristan te Pas, 34

NK Formule Ford First Division (onder voorbehoud
1. Stefan de Groot, 110 punten
2. Marijn van Kalmthout, 109
3. Isaäc van der Slik, 84
4. Mark Nachtegeller, 79
5. Jan-Paul van Dongen, 68
6. Floris-Jan Hekker, 57
7. Marco van Zuilekom, 51
8. Roel Mulder, 51
9. Henk Vuik, 43
10.Jurgen van Hover, 42

Beneluxkampioenschap Formule Ford First Division (onder voorbehoud)
1. Stefan de Groot, 160 punten
2. Marijn van Kalmthout, 139
3. Mark Nachtegeller, 78
4. Isaäc van der Slik, 58
5. Jan-Paul van Dongen, 57
6. André van Hoof, 54
7. Floris-Jan Hekker, 47
8. Marco van Zuilekom, 45
9. Roel Mulder, 40
10.Jurgen van Hover, 35
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet