Formula Ford

Formule Ford: Wederom Mike den Tandt

De race van de Formule Ford op het TT Circuit Assen is gewonnen door Mike den Tandt. De snelle Belg werd op het ereschavot geflankeerd door zijn landgenoten Robert Doornbos en Geoffrey Horion. Stefan de Groot werd vierde algemeen en won (dus) de strijd in de First Division, voor Marijn van Kalmthout en André van Hoof.

Tekst: Roy van der Laan
Foto's: Rob Knotter en Dirk van Zon


Stefan de Groot bewees op het TT Circuit Assen dat zijn pole position tijdens de Marlboro Masters geen toeval was. Voor de tweede keer op rij reed hij de pole met zijn Van Diemen RF97. Mike den Tandt, winnaar tijdens de Marlboro Masters, eiste de andere plaats op de eerste startrij voor zich op. Robert Doornbos, die tijdens de Masters ook al zo prima voor de dag kwam met de tweede positie in de race, reed de derde tijd. Jaap van Lagen ging er tijdens de training hard af, toen zijn Swift van Geva Racing plotseling naar rechts uitbrak. "Ik reed vlak achter Jaap, en ik zag hem opeens haaks rechtsaf gaan. Er is volgens mij iets afgebroken", zocht Jaaps teamgenoot Tristan te Pas naar een verklaring. Jaap stapte gelukkig ongedeerd uit zijn auto. Geva Racing zag zelfs kans om de auto op tijd te herstellen, zodat Van Lagen op zondag 'gewoon' aan de start stond. Marijn van Kalmthout, leider in het NK van de First Division, reed de tweede tijd bij de auto's van twee jaar en ouder. Hij klaagde over een motor die te weinig vermogen leverde. Jürgen van Hover reed de derde tijd, voor Isaäc van der Slik. De voormalig kampioen in de First Division maakte een rampzalige eerste tijdtraining mee, toen eerst zijn gaskabel brak, gevolgd door de hendel van de versnellingsbak. In de tweede sessie kon Van der Slik alsnog een goede tijd zetten.

Spannend duel
Bij de start kwam Stefan de Groot goed weg, een drama zoals tijdens de Marlboro Masters (toen bij de start een steekas brak) bleef hem gelukkig bespaard. De 21-jarige student moest echter al snel toezien hoe eerst Robert Doornbos, Geoffrey Horion en Bas Schothorst en later ook Mike den Tandt hem passeerden. "Ik kom topsnelheid tekort in de race", meende Stefan. "Mijn tegenstanders kunnen wel bij mij uit de slipstream komen, maar ik niet bij hen." Met nog twee ronden te gaan reed de top vijf, bestaande uit Den Tandt, Doornbos, Schothorst, Horion en De Groot, nog als aan een touwtje. Dat veranderde toen Schothorst en Horion in elkaars vaarwater terechtkwamen, wat de rijder van Van Kalmthout Racing de race kostte. Horion werd hierdoor derde achter winnaar Mike den Tandt en Robert Doornbos, Stefan de Groot werd vierde.
 
Spannend duel (2)
De Groot won dus de strijd in de First Division, voor Marijn van Kalmthout die (in het First Division-veld) moederziel alleen zijn rondjes reed. De strijd om de derde plek was het aanzien meer dan waard. André van Hoof, Jan-Paul van Dongen en Mark Nachtegeller gaven elkaar geen duimbreed toe en passeerden elkaar enkele malen. Uiteindelijk greep routinier Van Hoof nipt de overgebleven podiumplaats. "Hij rijdt met twee wielen naast de baan of het de gewoonste zaak van de wereld is", verbaasde Van Dongen zich over de inhaalacties van Van Hoof. Jan-Paul blijkt zijn seizoen overigens akelig nauwkeurig op te bouwen. In de eerste zes races van het seizoen in de strijd om het NK eindigde hij achtereenvolgens op de plaatsen 9, 8, 7, 6, 5 en 4. Dat kan voor de laatste race van het NK maar één ding betekenen!...

Drama-weekeinde
En hoe zit het nou met Patrick Koel, de coureur van MP Motorsport die op Assen de Nederlandse titel veilig kon stellen? Koel was het hele weekeinde de weg kwijt, met een tiende trainingstijd en een elfde plaats in de race. "Tijdens onze testsessies op Assen ging het erg goed, maar nu wil het helemaal niet", aldus de teleurgestelde Patrick. "Ik kamp vanaf het begin met veel onderstuur. We hebben dit na de training op zaterdag proberen te verhelpen door de afstelling van mijn Mygale te veranderen met onder meer andere veren, maar dat werkte alleen maar averechts." Het enige lichtpuntje voor Koel is echter, dat de Nederlandse titel hem eigenlijk niet meer kan ontgaan. Met nog één race te gaan (1 oktober op het Circuit Park Zandvoort) heeft hij 18 punten voorsprong op Mike den Tandt.

Uitslag zesde ronde Nederlands kampioenschap Formule Ford, tevens de zevende ronde voor het Beneluxkampioenschap TT Circuit Assen, 20 augustus 2000
1. Mike den Tandt B Van Diemen RF00
2. Robert Doornbos NL Van Diemen RF00
3. Geoffrey Horion B Mygale 00
4. Stefan de Groot NL Van Diemen RF97
5. Michel Florie NL Van Diemen RF00
6. Tristan te Pas NL Van Diemen RF00
7. Mathieu Lesenne B Mygale 00
8. Marco van Zuilekom NL Van Diemen RF00
9. Ferdinand Kool NL Mygale 00
10.Marc Wortelboer NL Van Diemen RF00

First Division:
1. Stefan de Groot NL Van Diemen RF97
2. Marijn van Kalmthout NL Swift SC97
3. André van Hoof B Van Diemen RF97
4. Jan Paul van Dongen NL Mygale 96
5. Mark Nachtegeller NL Swift
6. Jürgen van Hover B Van Diemen RF97
7. Isaäc van der Slik NL Swift SC98Z
8. Roel Mulder NL Swift 97
9. Henk Vuik NL Swift SC96Z
10. Jim Kroon NL Van Diemen RF97

Tussenstand Nederlands kampioenschap
Formule Ford overall na zes races
(onder voorbehoud)
1. Patrick Koel 91 punten
2. Mike den Tandt 73
3. Ferdinand Kool 62
4. Michel Florie 54
5. Robert Doornbos 52
6. Bas Schothorst 48

Tussenstand Benelux kampioenschap
Formule Ford overall na zeven races
(onder voorbehoud)
1. Mike den Tandt 85 punten
2. Patrick Koel 84
3. Bas Schothorst 60
4. Stefan de Groot 44
5. Ferdinand Kool 42
6. Robert Doornbos 39

Tussenstand NK Formule Ford First Division na zes races
(onder voorbehoud)
1. Marijn van Kalmthout 92
2. Stefan de Groot 88
3. Isaäc van der Slik 71
4. Mark Nachtgeller 70
5. Jan-Paul van Dongen 58
6. Marco van Zuilekom 51

Tussenstand Beneluxkampioenschap Formule Ford
First Division na zeven races
(onder voorbehoud)
1. Stefan de Groot 100
2. Marijn van Kalmthout 94
3. Mark Nachtegeller 56
4. Isaäc van der Slik 48
5. Marco van Zuilekom 45
6. Roel Mulder 39
6. Jan-Paul van Dongen 39
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet