Formule 1

Formule 1: Eindelijk Montoya!

Tien races vol frustraties gingen vooraf aan de eerste overwinning van Montoya bij McLaren. De Colombiaan kwam maar niet uit de verf, behaalde slechts zestien punten in tien races en deed, in tegenstelling tot zijn teamgenoot, compleet niet mee in de strijd om het wereldkampioenschap. Daarnaast moest hij twee races missen door een blessure. Vandaag vielen echter alle puzzelstukjes op zijn plek. In een matte elfde race van het seizoen, waar het ver zoeken was naar directe actie op de baan, was Montoya iedereen de baas. Alonso werd tweede, terwijl Raikonen vanaf de twaalfde startplaats alsnog als derde finishte. Albers weet wederom de finish te behalen en rijdt een strakke race waarin hij zijn teamgenoot volledig deklasseert.

De overwinning van Montoya is er waarlijk één van start tot finish. De Colombiaan start fenomenaal en pakt direct vanaf plaats drie de leiding. Dat mag zeker als verrassing gezien worden, gezien het feit dat juist het team van Renault bekend staat om zijn uitstekende starts. Button sluit aan op plaats drie, terwijl zijn teamgenoot niet eens op zijn startpositie weet te komen. Sato valt in de opwarmronde stil bij het opkomen naar start/finish. Even lijkt het erop dat de start uitgesteld zal worden, echter besluit de wedstrijdleiding toch gewoon van start te gaan, terwijl marshalls met man en macht werken de BAR van de baan te krijgen. Het is uiteindelijk niet voldoende, want halverwege de eerste ronde komt de safetycar op de baan. Terwijl het veld voor de eerste keer over start/finish raast achter de safetycar is de BAR echter al in de pit en met bijna twee ronden achterstand kan Sato alsnog vertrekken.

Bij de herstart zijn alle coureurs goed wakker en vallen echte aanvallen niet te bespeuren. Het blijkt een voorteken voor de gehele race. Hoewel Räikkönen een goede opmars kan maken vanaf het middenveld, heeft hij zijn winst vooral te danken aan de uitgekiende strategie. Een man tot man gevecht is er niet aan te pas gekomen en het bleek dan ook vooral een strategie spel om de puntenverdeling. Eens te meer werd duidelijk dat sneller zijn dan je voorganger best goed mogelijk is, maar dat inhalen vrijwel onmogelijk geworden is in de hedendaagse Formule 1. Alle nieuwe reglementen ten spijt is er van concrete verbetering aan actie op de baan dit seizoen nog maar weinig sprake. Hoewel het kampioenschap zeker spannender is dan de Ferrari dominantie afgelopen jaar, is het toch vooral de strategieën die bepalend zijn voor het verloop van de wedstrijd.

Een groot winstpunt van het nieuwe reglement is de betrouwbaarheid. Het aantal uitvallers ten gevolge van materiaalpech is dit seizoen drastisch afgenomen. Ook deze race viel er slechts één coureur uit door materiaalpech. Opvallend genoeg was Karthikeyan daarmee ook de enige uitvaller van de race. De Indiër lijkt steeds verder in te vervagen ten opzichte van zijn teamgenootje Monteiro, die overigens net als Albers en Friesacher een volledig eenzame race reed. Of Friesacher zijn laatste race vandaag gereden heeft is nog even afwachten. Begin deze week wordt duidelijk of de teamgenoot van Albers vervangen moet worden doordat hij zijn betalingsverlichting niet kan voldoen.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet