DTM

DTM: Bernd Schneider stopt ermee

dym_nb_schneider
Bernd Schneider eerder dit seizoen op de Nürburgring, waar hij zijn 43e DTM-zege behaalde

Wat we eigenlijk al sinds de Nürburgring weten, is nu eindelijk officieel: Mercedes-Benz-coureur Bernd Schneider rijdt aanstaande zondag zijn laatste race in de DTM. Aan het eind van het seizoen zet Schneider een punt achter zijn indrukwekkende loopbaan, die hem vijf kampioenstitels in de DTM en de internationale variant ITC en eenmaal de titel in het FIA GT-kampioenschap opleverde. Schneider wordt instructeur bij de AMG Driving Academy en zal voor de sportieve Mercedes-Benz-divisie AMG ook als ambassadeur en testrijder optreden.

Tekst: René de Boer
Foto's: Willem J. Staat


Alleen bij aantal punten geen koploper
Van de 226 DTM- en ITC-races waaraan Schneider deelnam won hij er maar liefst 43. Hij startte 25 keer vanaf de pole position en reed 59 keer de snelste ronde in de race. Alleen bij het aantal behaalde kampioenschapspunten staat Schneider niet bovenaan de ranglijst: hier staat hij met 1736,5 behaalde punten op de tweede plaats achter Klaus Ludwig, die in zijn loopbaan 1792,5 punten verzamelde. Daarbij dient echter wel te worden aangemerkt dat Ludwig zijn volledige DTM-carrière reed in de tijd waarin het oude puntensysteem nog van kracht was (20-16-12-10-8-6-4-3-2-1), terwijl Schneider sinds 2002 te maken heeft met het huidige systeem (10-8-6-5-4-3-2-1).

Matige jaren in de Formule 1
Schneiders eerste succes was het winnen van de wereldtitel in de kartsport in 1980. Via de Duitse Formule Ford kwam hij in de Formule 3 terecht, waarin hij in 1987 de Duitse titel won. Al een jaar eerder kwam hij met een Ford Sierra voor het eerst in de DTM uit. In 1988 en 1989 beleefde hij twee magere jaren met Zakspeed in de Formule 1. In 1990 en 1991 reed hij een aantal sportwagenraces met Porsche, maar eind 1991 vond hij voor de laatste twee races onderdak bij het Zakspeed-Mercedes-team. Voor 1992 stapte hij over naar het AMG-Mercedes-team van Hans Werner Aufrecht (tegenwoordig HWA), waar hij voortaan zou blijven. En met succes! Dat Schneider het vak nog steeds niet verleerd is, bewees hij eind juli op de Nürburgring, waar hij in de regen op overtuigende wijze zijn 43e DTM-zege binnenhaalde.

dtm_schneider_vreugde
Een vertrouwd beeld: Schneider als racewinnaar op het DTM-podium

Afscheid nemen met dubbel gevoel
“Het was altijd mijn doel om op te houden, zo lang ik er nog plezier in heb en nog goed mee kan komen”, zegt Schneider over zijn naderende afscheid. “Dat punt is nu gekomen. Ik vertrek met een dubbel gevoel. Aan de ene kant vind ik het lastig om afscheid te nemen van de vele vrienden die ik in de laatste 17 jaar bij AMG, HWA en Mercedes-Benz heb leren kennen. Aan de andere kant verheug ik me op mijn nieuwe taak. Het is een logische stap om nu voor AMG actief te zijn, waar ik de meeste en mooiste successen uit mijn loopbaan behaald heb.”

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet