Formula Ford

Formule Ford Festival: Chris Maliepaard kansrijk na halve finales


Halve finale 1
Maarliefst twee safety-car periodes moesten er aan te pas komen in de eerste van twee wedstrijden die de grid voor de finale zouden beslissen.
Sepp Koster startte uitstekend en ging als vijfde de eerste bocht in. Duidelijk sneller dan de Australier Blanchard voor hem probeerde Koster het buitenom maar werd meteen het gras op gewerkt. Hiermee verloor de Geva Racing coureur een paar plaatsen maar achteraf werkte dat in zijn voordeel. Nick Tandy probeerde halverwege de wedstrijd een onmogelijke inhaalactie in de hairpin op de tweede geplaatste David Brown, raakte Brown, werd gelanceerd en landde op het achterwiel van leider Victor Correa. Brown en Tandy konden niet meer verder terwijl Correa naar binnen moest met een lekke band.
Dit gaf Koster opnieuw de kans om naar voren te komen. Binnen enkele ronden zat hij op de staart van het leidende trio. Een fel gevecht ontstond maar een echte mogelijkheid om het podium op te komen was er niet.
Jeroen Mul wist ook echt te profiteren van de chaos voor hem. Vroeg in de race had de Stuart Racing coureur nog een aanvaring met de Zweed Jesse Krohn. De auto van Mul bleef ongedeerd waarna hij een sterke race reed onderweg naar een hele goede vijfde plek.
Arthur van Uitert reed een sterke race en was lang in gevecht met de Deen Jesper Egebart. Liggend op de tiende plek maakte hij echter een foutje en viel terug tot de dertiende plek, niet genoeg voor rechtstreekse toelating tot de finale. Van Uitert moet later vandaag nog een keer in actie komen in een vijf ronden durende sprint waarin een hoop coureurs een plek in de finale proberen af te dwingen.
Uiteindelijk won de Australier Nick Perchat voor landgenoot Blanchard en de Brit James Cole.

Halve Finale 2
Alle ogen waren in de tweede halve finale gericht op Chris Maliepaard. De Nederlander reed een foutloze heat. Het was echter Wayne Boyd die het best uit de startblokken kwam. Vanaf de derde plek pakte hij zowel Maliepaard als Rogier de Wit. Liroy Stuart was eveneens sterk weg en drong binnen een paar ronden aan bij De Wit. Bij het aanremmen van Druids raakte een laat remmende Stuart en De Wit elkaar waarna de spoorstang van Stuart verbogen was. Met een auto die uit het lood stond kon hij geen vuist meer maken en viel hij terug tot de achtste plek.
Rogier de Wit raakte, na zijn onderonsje met Stuart, in gevecht met Adrian Campfield in de Australische Spectrum. Campfield reed een ijzersterke race en pakte De Wit waarna die alleen nog maar kon aanhaken. Even leek Campfield ook nog Maliepaard te bedreigen maar dat liet de Nederlander niet toe waarna er voorin weinig meer veranderde.
In tegenstelling tot zaterdag reed Nils Vestegard een solide race op de negende plek. De Deen probeerde met man en macht dichterbij bij Liroy Stuart te komen maar slaagde hierin niet. Wel plaatste hij zich meteen voor de finale.
Uiteindelijk won Wayne Boyd vrij gemakkelijk zijn halve finale en omdat de tweede wedstrijd zonder safety-car periodes werd afgewikkeld en de rijders dus minder lang over de 18 rondjes deden staat de Ier later vandaag op pole-position voor de finale.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet