Formula Ford

Formule Ford Festival: Nederlanders op het podium in Heats

De Nederlandse vertegenwoordiging op het Formule Ford Festival heeft opnieuw uitstekend gepresteerd. Zo blonken Chris Maliepaard en Rogier de Wit uit door in hun heat als eerste en tweede te finishen en completeerden Sepp Koster en Liroy Stuart het Nederlandse succes door zich continue voorin te melden.

Tekst: Nelson Valkenburg

Heat 1
De eerste heat van de zaterdag kende een rommelige start. De Australiër Tim Blanchard kwam vanaf de tweede stek slecht weg waardoor Geva Racing’s Sepp Koster als tweede de eerste bocht in leek te gaan. Koster, die dinsdag voor het eerst in bijna zes jaar weer in een raceauto stapte, schakelde echter mis en verloor veel snelheid. Hiermee lag de deur open voor Rogier de Wit, Blanchard en de andere achtervolgers. Rogier de Wit maakte de hele wedstrijd jacht op de Braziliaan Victor Correa. Ondanks zeer sterke rondetijden kon de Nederlander net niet het gat dichten. De tweede plek was desondanks een uitstekende positie voor de Wit.
Voor Sepp Koster zich goed en wel hersteld had na zijn slechte start waren ook Liroy Stuart en de Deen Dennis Lind hem voorbij. Stuart en Lind waren meteen verwikkeld in een prachtig gevecht dat tot ver in de race zou duren. Na zeven ronden viel Lind in de Druids Hairpin aan, koos de binnenkant en ging er voorbij. Koster was juist op dat moment weer bij het duo en opende tegelijkertijd de aanval. De Formule Ford kampioen van 1995 ging Stuart aan de buitenkant voorbij. Lind en Koster liepen daarna iets weg bij Stuart die, zo bleek achteraf, een klein probleem met een demper had. In de resterende ronden probeerde Koster het meerdere malen bij de jonge Deen maar moest genoegen nemen met de vijfde plek.
Twaalfde werd Arthur van Uitert die eigenlijk niet lekker in zijn ritme kwam maar desondanks wel zijn snelste tijd van de week noteerde.
Nils Vestergard had een minder succesvolle race. De Deen die in Nederland uitkomt schoof al vroeg in de wedstrijd van de baan en moet in de halve finale dan ook vanaf achteraan starten.

Heat 2
Heat 2 werd een prooi voor Chris Maliepaard, al moest de jonge Nederlander er wel voor werken. Bij de start kwam de Brit David Brown beter weg en verdedigde rondelang de leiding met hand en tand. Toch was hij niet opgewassen tegen Maliepaard die een uitstekende indruk maakte en de blauwe Van Diemen in Paddock Bend inhaalde. Daarna was de race gereden, Brown kon niet aanvallen maar kwam zelfs onder druk van de Britse kampioen Wayne Boyd. Boyd had slecht gekwalificeerd maar bleef kalm en kwam gestaag naar voren. De rondetijden die hij daarbij noteerden lieten wel zien dat Maliepaard nog niet van de Ier af is.
Jeroen Mul reed een solide race tijdens zijn eerste bezoek aan het circuit in Kent. Na een goede start raakte hij net de aansluiting kwijt met de Ray van Chrissy Palmer. Mul concentreerde zich op zijn eigen race en eindigde die op een goede tiende plek.

Op zondagochtend worden de halve finales verreden waarna op het einde van de dag de grote finale op het programma staat.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet