Formule Renault 3.5

Formule Renault 3.5: Jousse boekt eerste FR3.5 zege in Barcelona

jousse

Julien Jousse heeft de eerste race van de World Series Formule Renault 3.5 in Barcelona op zijn naam geschreven. De rijder van Tech 1 Racing startte vanaf de vijfde positie, maar wist zich in de chaotische wedstrijd goed staande te houden en zo zijn allereerste overwinning in de wacht te slepen.

Tekst: Sander Dorsman
Foto: PR

De soms hevige regenval eiste eerder vandaag de hoofdrol al op. Tijdens de superpole sessie spinde de ene rijder na de andere van de baan. Nadat de rode vlag voor de tweede keer werd uitgehangen, vond de wedstrijdleider het welletjes en beëindigde de sessie. Omdat geen enkele rijder in de gelegenheid was geweest om überhaupt een tijd te klokken, werd de snelste ronde uit de normale kwalificatiesessie gebruikt om de startopstelling te bepalen. Dit leverde Esteban Guerrieri de pole position op.

Aangezien de baan flink opdroogde, kozen veel teams en rijders ervoor om de eerste wedstrijd van het weekend op slicks te starten. Dat dit niet voor iedereen even goed uitpakte bewees Salvador Duran. Aan het einde van de formatieronde spinde hij en crashte zijn auto in de pitmuur.

Na het doven van de startlichten schoot Mikhail Aleshin vanaf de derde startrij als een raket naar voren en greep de leiding. Achter hem vonden er vele touchés plaats, waardoor de safety car meteen in actie moest komen. Bij de herstart van de race behield Aleshin de leiding en werd flink op de hielen gezeten door Bonanomi en Jousse. Een ronde later probeerde Bonanomi om Aleshin te passeren op het rechte stuk. De auto’s raakten elkaar, waarna Bonanomi op spectaculaire wijze de lucht in schoot en meerdere malen over de kop sloeg.De Italiaan kon ongedeerd uitstappen, maar zal morgen op doktersadvies niet aan de start verschijnen van de tweede manche. Na een nieuwe safety car situatie kon Aleshin opnieuw de leidende positie behouden. Hij werd echter vol onder druk gezet door Jousse. Een paar bochten verder verremde Aleshin zich, waardoor Julien Jousse eenvoudig kon passeren. De Fransman stond de koppositie niet meer af en scoorde zo zijn allereerste zege in de Formule Renault 3.5. Aleshin kwam als tweede over de finish, net voor teamgenoot Robert Wickens.

Uitslag race 1 – Formule Renault 3.5
Barcelona – zaterdag 18 oktober 2008

1. Julien Jousse, 26 ronden in 47:00.549
2. Mikhail Aleshin, op 9.343
3. Robert Wickens, op 9.554
4. Filipe Albuquerque, op 10.086
5. Fabio Carbone, op 10.319
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet