Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
GT

FIA GT: Pole voor Allan Siimonsen met Aston Martin op Zolder

Met een supertijd van 1.25.810 pakte de Deen Allan Simonson met de Gigawave Aston Martin DB voor de één na laatste FIA GT-wedstrijd op Zolder verrassend de pole met zijn Gigawave Aston Martin DB9. Daarmee vestigde hij officieus een nieuw GT-baanrecord. In de FIA GT2-klasse ging de pole voor de 12e maal naar de Schot Andrew Kirkaldy met een Ferrari F430. Eveneens een nieuw record.

Tekst en Foto’s Willem J. Staat

simonsen
Allan Simonsen op weg naar de pole

Derde en zevende startplek voor Mike Hezemans en Xavier Maassen.
Ondanks een gewichtshandicap van ruim 60kg. Slaagde Mike Hezemans er met de Phoenix Corvette C6R in om zich als derde te kwalificeren. “Ik ben er zelf eigenlijk ook wel verbaasd over want ik had niet gedacht dat ik me zo hoog zo kwalificeren. De combinatie Maassen/Bouchut kwalificeerde zich met de SRT-Corvette C6R als zevende. Xavier Maassen: “Wij hebben bewust een strategische beslissing genomen door in de qualifying voor. In de wedstrijd moeten wij onze slag kunnen slaan..Tijdens de qualifying ging de Vitaphone Maserati MC12 van Andrea in de Bianchi-bocht van de baan en belandde hard in de bandenstapels. Bertolini bleef ongedeerd en de qualifying bleef ononderbroken. Hij kwalificeerde zich alsnog als vijfde.

kirkalldy
Andrew Kirkaldy is recordhouder qua poles in de GT2 klasse.

Derde Maserati MC12 bij Vitaphone
Tijdens de vorige FIA GT-wedstrijd op Nogaro zorgde Fabrizio Gollin voor een incident waarbij de Maserati MC12 van Bartels/Bertolini betrokken was. De Maserati liep en lekke band op en verloor kostbare punten. Tussen Gollin en het duo Bartels/Bertolini kwam het tot een verbale confrontatie waarbij teameigenaar Bartels zwoer om in Zolder een derde auto in te zetten om Gollin van de baan te rijden. Bartels hield woord en er werd een derde Maserati door het Vitaphone Racing Team voor de combinatie Pedro Lamy/Matteo Bobbi ingezet. Tijdens de persconferentie op Zolderverklaarde Mike Hezemans dat Nogaro eigenlijk voor iedereen passé was. Mocht er toch iets gebeuren nou elke auto heeft een onboard-camera. Ik ben er niet bang voor” aldus Mike Hezemans.

collard_q2
Thuiswedstrijd voor het Belgische Prospeed met Emanuel Collard.

Twee jaar voorwaardelijk voor duo Kumpen/Longin
Het duo Anthony Kumpen/Bert Longin heeft van de FIA een voorwaardelijke schorsing van twee jaar opgelegd gekregen. Oorzaak was de diskwalificatie m.b.t. de tankinhoud in Oschersleben 2007. Op de FIA werd door het team van PK Carsport felle kritiek geuit. Het overkoepelende orgaan kon er weinig waardering voor opbrengen.

Uitslag(Provisional)
1. Allan Simonsen/Phillpp Peter Aston Martin DBR9 1.25.810
2. Karl Wendlinger/Ryan Sharp Aston Martin DBR 9 1.26.029
3. Mike Hezemans/Fabrizio Gollin Chevrolet Corvette C6R 1.26.139
4. Marcel Fässler/Jean Denis Deletraz Chevrolet Corvette C6R 1.26.266
5. J.M. Lopez/Martin Basso Ferrari 550 Maranello 1.26.280
6. .Michael Bartels/Andrea Bertolini Maserati MC 12 1.26.357
7. Xavier Maassen/Christophe Bouchut Chevrolet Corvette C6R 1.26.702
8. Vincent Vosse/Greg Franchi Saleen S7 1.26.818
9. Anthony Kumpen/Bert Longin Saleen S7 1.26.838
10. Pedro Lamy/Matteo Bobbu Maserati MC 12 1.26.882
.
bertolini_pitlane
Bertolini had geen prfijt van zijn gymnastische
oefeningen. Ruim twee minuten later crashte hij in
de Bianchi-bocht.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet