Diversen

Div: In memoriam Dieter Stappert (1942-2008)

dieter_stappert
Dieter Stappert (1942-2008)


Het zat eraan te komen. Op 19 juni, toen hij wilde inchecken voor de vlucht naar Engeland om daar de MotoGP op Donington bij te wonen, kreeg hij op de luchthaven van München in alle vroegte een hartaanval. Hij was lang zonder zuurstof, er waren op dat vroege uur nog nauwelijks mensen op het vliegveld om hulp te verlenen. De gevolgen bleven niet uit: Stappert lag in coma, zijn toestand werd niet beter. En toch komt het bericht dat zo iemand overleden is, altijd onverwacht. Zo ook bij de vroegere BMW-sportdirecteur en oud-autosportjournalist. "Mit 66 Jahren, da fängt das leben an", zong Udo Jürgens ooit. Bij Dieter Stappert is het met 66 jaar helaas ten einde: hij overleed gisteren, vrijdag 17 oktober, vier dagen na zijn 66e verjaardag.

Tekst: René de Boer
Foto: www.dieter-stappert.com

De laatste jaren trof ik hem veelvuldig bij skiwedstrijden. Stappert was een reguliere gast in Kitzbühel en Schladming. Altijd met een dik skijack en sneeuwbroek aan, bont gekleurd sjaaltje om de hals geknoopt, bruin gebrand, doorgaans goed gehumeurd. Een markant mens in vele opzichten.

Stappert begon zijn loopbaan als autosportjournalist bij het Zwitserse maandblad "Powerslide", waaruit later het huidige weekblad "Motorsport Aktuell" voortkwam. Tot dit jaar verschenen met enige regelmaat nog steeds bijdragen van zijn hand in het toonaangevende Duitstalige auto- en motorsportblad. Stappert kon analyseren, dingen treffend beschrijven, zag snel de samenhang, het grotere perspectief.

Successen als BMW-sportbaas
Dat leverde hem een functie op als sportdirecteur bij BMW, waar hij nauw betrokken was bij de toerwagenactiviteiten van het merk, het Formule 2-Juniorteam met rijders als Manfred Winkelhock, Marc Surer, Eddie Cheever en was ook een van de stuwende krachten achter het spectaculaire BMW-Formule 1-project, dat in 1983 de eerste turbo-wereldtitel zou opleveren.

Na de behaalde successen in de Formule 1 vond Stappert vanaf 1985 een nieuwe opgave in het behartigen van de sponsorbelangen van sigarettenfabrikant HB. Aanvankelijk als hoofdsponsor van het Audi-fabrieksteam in het WK Rally (de quattro's in HB-kleuren zijn nog steeds beroemd), later ook in de motorwegracerij. Duitse rijders als Ralf Waldmann, Helmut Bradl en Reinhold Roth werden actief door hem ondersteund. De laatste jaren was hij actief voor het Yamaha Pertamina Indonesia-team in de 250 cc-klasse.

Komende week ben ik in Sölden voor de opening van de wereldbeker skiën. Dieter Stappert zal daar helaas niet meer zijn, en dat is jammer. Dieter, servus!

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet