Formule 1

Formule 1: IJzersterke dubbel voor Alonso


Piquet rijdt sterren van de hemel
Nelsinho Piquet rijdt een prima race en met een beetje een alternatieve stop ligt hij twee keer even aan de leiding. Als weer iedereen gewoon zijn stops heeft gemaakt ligt Piquet nog gewoon vierde en hij kan zelfs aansluiten bij Kimi Räikkönen. Het is misschien een beetje mosterd na de maaltijd, maar een goed resultaat kan Piquet als geen ander gebruiken. Het team jut de Braziliaan nog eens even extra op door te praten over het inhalen van Räikkönen. Na een korte oprisping verliest Piquet echter alweer de aansluiting bij de Fin, maar de Renault-coureur zal ook tevreden zijn met plaats vier.

Räikkönen ontkroond als wereldkampioen
Na het rondenlange aandringen van Kimi Räikkönen heeft de Fin de strot van Robert Kubica weer los moeten laten. Hiermee scoort Räikkönen zes punten, waarmee hij definitief is uitgeschakeld in de strijd om het kampioenschap. Met nog 20 punten te verdelen staat Räikkönen op 21 punten achterstand en is hij dus ontkroond als wereldkampioen.

Massa pakt punt
Voor één punt zou Felipe Massa bij voorbaat niet hebben getekend, maar uiteindelijk moet Massa toch nog diep gaan voor dit puntje. In de slotfase rijdt de kampioenschapskandidaat nog naar Webber toe en op het rechte stuk pakt hij de binnenkant. Webber duwt Massa bijna de muur in, maar de Braziliaan houdt stand en pakt het laatste puntje. Zijn achterstand in het kampioenschap is nog zes punten om Lewis Hamilton.

Dubbel voor Alonso
Fernando Alonso is het hele jaar hard blijven vechten met de Renault, waarmee hij niet verwachtte nog te kunnen winnen dit jaar. In Singapore kon hij de moeilijke omstandigheden nog als reden geven, in Japan was het weliswaar wederom het terugvallen van de Ferrari’s en Kovalainen die hem hielpen, maar het was toch maar weer mooi de Spanjaard die de hele race foutloos reed en zijn tweede overwinning op rij boekte.

Achter Kubica en Räikkönen verloor Piquet in de slotfase nog flink wat tijd, maar hij haalt op veertien seconden achter Räikkönen nog wel de vierde plaats binnen. Jarno Trulli rijdt een onzichtbare maar stabiele race en eindigt als vijfde. Daarachter doet Toro Rosso het gewoon weer prima met een zesde plaats voor Bourdais en de zevende voor Vettel. Op plaats acht sprokkelt Massa het laatste puntje.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet