Formule 1

Formule 1: IJzersterke dubbel voor Alonso

In Singapore werd hij nog ernstig geholpen door de knotsgekke race, in Japan werd hij weliswaar geholpen door strijdende titelkandidaten, maar Fernando Alonso heeft in Fuji zijn tweede overwinning op rij geboekt. In de openingsfase greep de Spanjaard de macht en hij reed vervolgens een ijzersterke race waarbij zijn overwinning niet meer in gevaar kwam. Felipe Massa en Lewis Hamilton vochten in de openingsfase een verhitte strijd uit en reden na drivethroughpenalty van achteren een verloren race. Robert Kubica houdt op plaats twee zijn titelaspiraties nog levend, op plaats drie eindigde Kimi Räikkönen eindelijk weer eens op het podium, maar hij is nu wel definitief ontkroon als wereldkampioen.

Tekst: Daan Jeuken

Hamilton gooit voordeel in de beek
Kimi Räikkönen is super van start en pakt al op het rechte stuk de leiding. Lewis Hamilton wil de leiding echter meteen weer terugpakken aan de binnenkant, maar hij verremt zich en duwt hiermee Kimi Räikkönen naar buiten van de baan. Deze agressieve strategie van de Brit doet Räikkönen helemaal terugvallen naar plaats zeven, terwijl hijzelf ook plaatsen verliest en terugvalt naar p6, nog achter zijn rivaal Massa. Een behoorlijk domme actie dus van Hamilton, die zijn flinke kwalificatievoordeel op Massa nu eigenhandig weer teniet doet.

Vervolgens gaat Hamilton weer snel op jacht naar de plaats van Massa en de Brit doet aan het eind van ronde 2 zijn aanval. Hamilton pakt de Ferrari, maar Massa geeft zich niet gewonnen en rijdt als een kamikazecoureur tegen de McLaren aan. Hamilton gaat in de rondte en valt helemaal terug naar de laatste plaats. Om de schade maar een beetje beperkt te houden en in ieder geval niet te veel tijd te verliezen achter alle achterste auto’s gaat Hamilton maar meteen naar binnen.

Kubica lachende derde
Robert Kubica doet stiekem nog steeds mee in de race om het kampioenschap en hij ligt nu aan de leiding, voor Alonso en Kovalainen. Trulli maakt op plaats vier thuisreclame voor Toyota, hij houdt Kimi Räikkönen voorlopig achter zich. In ronde acht laat de Fin zich weer eens van zijn goede kant zien, hij pakt p4. Bourdais verliest wat tijd, maar ligt wel op een prima zesde plaats, voor Felipe Massa, die er nog niet echt in slaagt een gaatje te vinden bij zijn opponent. David Coulthard heeft de strijd inmiddels moeten staken, hij schoot bij de start van de baan en eindigde in de bandenstapels.

McLarens dag wordt slechter en slechter
Met Hamilton achteraan zou Heikki Kovalainen op plaats drie vandaag de kastanjes van McLaren uit het vuur moeten slepen. Maar in ronde 17 valt de Fin vanaf plaats drie stil en moet uitstappen. Op datzelfde moment krijgt teamgenoot Lewis Hamilton een drivethroughpenalty wegens het startincident met Räikkönen. Geluk voor Hamilton is dat Felipe Massa dezelfde straf krijgt voor het incident met Hamilton. Zo rijdt Massa in ronde 20 op plaats 14, 13 seconden daarachter rijdt Hamilton op plaats 15.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet