Sportscars

Sportscars: Christijan Albers met Audi in ALMS-finale (upd)

ca_r10_tdi_2
Christijan Albers zorgde tijdens het DTM-weekend op Zandvoort al voor een spectaculaire demonstratie met de R10

Christijan Albers neemt aanstaand weekeinde op het circuit van Laguna Seca deel aan de laatste race van de American Le Mans Series met een fabrieksauto van Audi. De Nederlander deelt de Audi R10 TDI met routinier Emanuele Pirro.

Tekst: René de Boer
Foto: Willem J. Staat


“Hier doe ik het nou voor”, zegt Albers als we hem bellen. “Iedereen verklaarde me voor gek toen ik begin dit seizoen besloot om met een oude auto in de DTM te gaan rijden, maar mijn doel was om een opening te vinden in de richting van het Audi-fabrieksteam, en dit is een eerste stap in deze richting.” Het is inmiddels al een tijdlang bekend dat Audi ernaar streeft zijn rijderskader in de sportwagens te verjongen. Zo werd het contract met Frank Biela na de 24 Uur van Le Mans van dit jaar niet meer verlengd en lijken ook de dagen van Emanuele Pirro in het Audi-kader geteld.

Na Fässler nu ook Albers, derde Nederlander in Audi-sportwagen
Eerder dit seizoen, tijdens de ALMS-races in Detroit en Road America, kreeg de Zwitser Marcel Fässler bij Audi de kans om zijn kunnen met de R10 TDI-sportwagen te tonen. Volgens het persbericht van Audi liet hij daarbij een “uitstekende indruk” achter. Nu mag Albers tijdens de laatste ALMS-race van het seizoen in Laguna Seca dus laten zien waartoe hij in staat is. Albers komt uit onder de vlag van Audi Sport North America, het Champion-team van Dave Maraj. Daarmee is hij de tweede Nederlander die voor deze renstal uitkomt, want in 2002 reed Jan Lammers al een keer voor het Amerikaanse team met een Audi R8 tijdens de 12 Uur van Sebring. Ook in Europa reed een Nederlander al een keer met een Audi-sportwagen, namelijk Tom Coronel in de Audi R8 in Gulf-kleuren.

Eerste ervaringen op Zandvoort
Voor Albers is zijn ervaring met de R10 TDI tot nu toe beperkt tot een test op de testbaan van Audi en een demonstratie tijdens het DTM-weekeinde op Circuit Park Zandvoort in juli. “Voor Laguna Seca heb ik ok geen kans om te testen, het is gewoon meteen de auto in en rijden, maar na drie jaar Formule 1 moet dat niet zo’n probleem zijn”, lacht hij. Ook het circuit is voor Albers onbekend terrein: “Ik ben er nog nooit geweest, maar het lijkt me wel mooi. Vooral de ‘Corkscrew” is volgens mij erg heftig!”

Vier-uursrace
Albers rijdt met de R10 TDI met startnummer 1, die hij zoals gemeld deelt met Emanuele Pirro. De Audi met startnummer 2 wordt zoals gebruikelijk bestuurd door Lucas Luhr en Marco Werner. Het evenement op Laguna Seca draagt officieel de naam “Monterey Sports Car Championships”. De vier-uursrace start op zaterdag 18 oktober om 2.45 uur lokale tijd.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet