V8 Supercars

V8 Supercars: Voorbeschouwing Bathurst 1000

De Daytona 500, Indy 500, 24 Uur van Le Mans en de GP van Monaco zijn de bekende autosportklassiekers. Sinds 1963 vindt in het Australische Bathurst de Bathurst 1000 plaats. De oorspronkelijke naam luidde destijds Bathurst 500, maar de 46e editie heet nu voluit de Supercheap Auto Bathurst 1000. Voor de Australiërs heeft deze wedstrijd meetellend voor het populaire V8 Supercarkampioenschap net zoveel betekenis als de Indy 500. Het duo dat deze wedstrijd op zijn naam schrijft geniet in Australië net zoveel bekendheid als de Indy 500 winnaar in de USA.

Tekst Willem J.Staat
Foto’s Ford, Holden Australia.

mount_panorama
Mount Panorama in het Australische Bathurst. Nog mooier dan de Nurburgring?

Bathurst grootste toerwagenspektakel ter wereld
De Supercheap Auto Bathurst 1000 op het 6.2 km. lange stratenparcours op Mount Panorama is inmiddels uitgegroeid tot het grootste toerwagenspektakel ter wereld. Alleen Rauno Aaltonen, Jacky Ickx en Armin Hahne en Ricky Rydell slaagden er als buitenlandse rijders in om deze wedstrijd op hun naam te schrijven. (1966, 1977, 1985 en 1998). Onder het huidige V8 Supercar-reglement is er nog geen enkele buitenlander in geslaagd om in deze wedstrijd te schitteren. Afgelopen week werd Red Bull F1-coureur Mark Webber gevraagd of hij na zijn F1 carrière eventueel in een overstap naar de V8 Supercars geïnteresseerd zou zijn. “Geen interesse, te moeilijk en hier wil ik mijn vingers niet aan branden” verklaarde Webber. Een beter compliment kon hij de organisatoren van de V8 Supercar-series eigenlijk niet geven. Ook Boris Saïd en Matt Neal, die in NASCAR en de BTCC geen onbeschreven blad zijn moesten na de vorige wedstrijd op Phillip Island constateren dat de V8 Supercars een bijzonder zware opgave zijn.

Legendarisch
De naam van de legendarische Peter Brock, die twee jaar geleden tijdens een historische rallye om het leven kwam is onlosmakelijk met de Bathurst 1000 verbonden. Brock schreef de wedstrijd maar liefst negen keer op zijn naam. In principe won hij 10x, want ook zegevierde hij er in een 24 Uurswedstrijd die geen deel uitmaakt van V8 Supercar. Alleen Holden-coureur Mark Skaife lijkt met 5 overwinningen enigszins bij Brock in de buurt te komen. Skaife geniet bij het grote publiek niet die populariteit die Brock zo geliefd maakte. Ter nagedachtenis aan de legendarische Peter Brock zal er voorafgaand aan de Bathurst 1000 een kunstwerk onthuld worden.

mark_skaife
Mark Skaife poseerde afgelopen week met zijn huidge Holden Commodore VE en de
Monaro uit 1968 waarmee het merk destijds voor de eerste keer won.

Jubilea
Voor Mark Skaife was het misschien een goede voorbode dat hij samen met Garth Tander de vorige wedstrijd op Phillip Island won. Het Australische Holden wil dit weekend graag op Bathurst zegevieren. Het merk viert haar zestigjarige verjaardag en de Toll HSV Holden Commodore is daarom ook van een speciaal kleurenschema voorzien. Exact veertig jaar geleden bezorgden Bruce McPhee/Barry Mulholland Holden de allereerste zege op Bathurst. Achter de schermen werd McPhee door de vader van Mark Skaife gesteund. Mark Skaife maakt dit weekend zijn 22e start op Bathurst. Twee jaar geleden reed Mark Skaife eveneens samen met Garth Tander maar lag er direct na de start al uit. “Het zou mooi zijn indien ik de “Commodore” zijn 30e zege op Bathurst kan bezorgen” zegt Mark Skaife. Glenn Seton maakt dit weekend zijn 25e start op Bathurst en was verschillende malen dicht bij de overwinning maar slaagde er nooit in dit fel begeerde evenement te winnen. Steven Richards maakt zijn 150e V8 Supercar start en won het evenement in 1998 en 1999.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet