NASCAR

NASCAR: Omstreden zege Tony Stewart op Talladega?

Na het 43 wedstrijden zonder overwinning gesteld te hebben behaalde Tony Stewart op Talladega eindelijk zijn eerste zege dit seizoen. Aanvankelijk ging DEI coureur Regan Smith met een miniem verschil als eerste over de streep maar de sportcommissarissen oordeelden anders.

Tekst Willem J. Staat
Foto's Toyota Motorsports USA
talladega_start
Typisch close racen op Talladega

Rookie Regan Smith ziet zege ontglippen
De allerlaatste drie ronden voerde Tony Stewart het veld op Talladega aan en Smith maakte in de slotfase een wanhopige poging om aan Stewart voorbij te komen en dook bij de Toyota-coureur aan de binnenkant. Stewart blokte hem af terwijl Smith de gemarkeerde gele lijn overschreed. Volgens NASCAR-begrippen een illegale “move” Volgens het NASCAR reglement mag een rijder alleen beneden die gele lijn rijden als hij er toe gedwongen wordt.

Smith: “Ik wist dat ik één kans had. Ik wist waar ik mijn “move” kon maken. Ze hebben mij altijd verteld als je naar beneden gedwongen wordt, dat je dan de winnaar van de wedstrijd bent en dat alles is toegestaan. Daar ging ik voor. Ik werd er gewoon toe gedwongen, anders had ik het gehele veld toch op kunnen vouwen?” Rookie Regan Smith werd naar de 18e plaats teruggezet.

Klapbanden
Voor Tony Stewart was de overwinning een lichtpunt. Zeker na de kwalificaties vrijdag toen hij bij een incident met Dale Earnhardt Jr. betrokken was. Bij Earnhardt klapte er een band en het zou niet de eerste klapband op Talladega dit weekend zijn. Stewart kwalificeerde zich als 34e en wist zich na een laatste neutralisatie na een pile-up van 12 auto’s in de kop van het veld te nestelen. Voor Stewart was het zijn eerste zege op Talladega. Een van de vier circuits waar hij in zijn NASCAR-carriere nog niet gewonnen had. Talladega eist altijd zijn tol en dit keer moest Stewart’s teamgenoot na een crash ten gevolge van een klapband ter observatie in het ziekenhuis worden opgenomen. Met nog 16 ronden te gaan waren de Roush Fenway teamgenoten Carl Edwards, Greg Biffle en Matt Kenseth bij een crash betrokken toen Edwards probeerde Biffle naar voren te schuiven. Het pakte voor de Ford boys wat verkeerd uit Kyle Busch en Kevin Harvick werden er het slachtoffer van maar Jimmie Johnson wist zich er handig doorheen te manoeuvreren.

Ford coureur Edwards nam de schuld dan ook volledig op zich: “Het was mijn fout, ik ben hier verantwoordelijk voor. Ik denk dat Greg en Matt behoorlijk over de rooie zijn. Als je naar Talladega komt maak je je altijd zorgen over de idioten. Maar ik was wel vandaag de grootste idioot.” Greg Biffle zag het iets genuanceerder: “Dit doet zeer qua punten maar er zijn nog zes te races te gaan en dit is gewoon de wildcard. Dat weet je.”


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet