Superleague Formula

Superleague Formula: Tweemaal podium voor de Nederlanders

meijer_buurman.jpg

Met Paul Meijer en Yelmer Buurman hebben de Nederlanders in de Superleague Formula races op Zolder naar behoren gepresteerd. Debutant Meijer weerde zich dapper en sleepte er een fraaie derde plaats in een ondergelopen eerste race uit. Yelmer Buurman bracht de vele PSV-fans tot extase door in de tweede race van de twaalfde naar de derde plaats te sturen. Robert Doornbos was het haasje nadat hij over een veel te vroeg remmende Davide Rigon was gesprongen.


Tekst en fotografie: Matthé IJzerman

De eerste race vond onder barre omstandigheden plaats. Het goot en Zolder staat er bekend om dat het dan een hele gladde baan is. Daarbij is hij smal en biedt weinig inhaalmogelijkheden. Paul Meijer kwam bij de start perfect weg maar ging in de eerste bocht iets te heftig in de verdediging, schoot wat door en gaf zo Craig Dolby met de Anderlecht auto de gelegenheid de kop over te nemen.

rigon_doornbos

Enkele plaatsen daarachter kwam Robert Doornbos met een verbogen voorkant van de AC Milan auto aangegleden. “Die Davide is maf. Gaat halverwege het rechte eind, zo ongeveer onder de brug, vol in de rem omdat hij naar eigen zeggen te weinig kon zien door de spray. Normaal gesproken geef je dan nog honderd meter gas voordat de eerste bocht komt. Ik rekende er totaal niet op, klapte op zijn achterkant en vloog over hem heen. Voor hem en mij was de race meteen over”, aldus de verbolgen Doornbos.

Her en der gingen auto’s in de rondte op een baan waar overal plassen stonden. Paul Meijer en Yelmer Buurman maakten geen fouten, met de PSV-auto duidelijk in een opmars. Na de eerste safetycarsituatie doken veel auto’s de pits in, waaronder die van PSV. Van enig voordeel, zoals van een vrije baan en helder zicht, was toen geen sprake meer voor Buurman.

meijer_handje

Paul Meijer bleef daarentegen heel lang rondrijden en ging uiteindelijk als ware het een gok toch maar naar binnen. “De radio was uitgevallen en door de spray kon ik mijn pitbord ook nauwelijks zien. Op ene gegeven moment dacht ik iets te zien en ben maar naar binnen gegaan. Gelukkig stond iedereen met de banden en sleutels klaar”, vertelde Meijer, die wel vijf seconden verloor omdat de bak niet in de eerste versnelling wilde schakelen. “Was dat niet gebeurd dan zou ik zeker tweede zijn geworden en misschien wel eerste”, mijmerde Meijer, wiens optreden door de hele Superleague Formula-club met veel enthousiasme werd begroet. Een van de medewerkers van Zakspeed meende zelfs al dat zijn zitje voor de rest van het jaar zeker is.

Intussen maakte Yelmer Buurman ook grote stappen naar voren ondanks het beroerde zicht. “Ik zag echt helemaal niets maar slaagde er wel een paar keer in naast de auto van FC Porto te komen. Maar omdat Dabvide Rigon er al uit lag en ik achter hem tweede in de tussenstand ben wilde ik niet teveel risico’s nemen”, aldus de PSV-rijder, die als zevende over de finish kwam.

Uitslag race 1

1. A. Valles, Liverpool, 24 ronden
2. C. Dolby, RSC Anderlecht, op 2.257
3. P. Meijer, BVB Borussia Dortmund, op 4.045
4. M. Wissel, FC Basel, op 5.928
5. A. Soucek, Atletico de Madrid, op 8.201
6. T. Gommendy, FC Porto, op 9.111
7. Y. Buurman, PSV Eindhoven, op 11.435
8. R. Dalziel, Rangers FC, op 11.601
9. T. Rocha, Flamengo, op 12.784
10. A. Pizzonia, Corinthians, op 13.650
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet