WTCC

WTCC: SEAT-coureurs Muller en Tarquini winnen races op Monza

seat_podium_monza1

Het tiende raceweekeinde van het FIA WK Toerwagens op het circuit van Monza leverde twee dubbelzeges voor SEAT op. De Franse SEAT-coureur Yvan Muller won de eerste WTCC-race en breidde daarmee zijn voorsprong als leider in de tussenstand van het WK uit. Gabriele Tarquini eindigde als tweede en schreef later op de middag de tweede race op zijn naam, vóór zijn Spaanse SEAT-merkgenoot Jordi Gené. De Nederlandse SEAT-coureur Tom Coronel beëindigde de eerste race als tiende, in de tweede race viel hij voortijdig uit.

Tekst en foto's: PR

In de tijdtraining werd de dominantie van de SEAT's al duidelijk. Op de lange rechte stukken in Monza profiteerden de SEAT-dieselcoureurs van een geslaagde teamtactiek en hielpen elkaar met fraaie slipstreamacties aan snelle rondetijden. Yvan Muller veroverde met een rondetijd van 1.59,213 minuten de pole-position, op korte afstand gevolgd door lokale held Gabriele Tarquini. De achterstand van Jordi Gené was met 0,666 seconde al wat groter, maar niettemin kwalificeerde de Spanjaard zich als derde, één plaats voor zijn Zweedse teamgenoot Rickard Rydell. Zo waren de eerste twee startrijen volledig in de handen van SEAT-coureurs. Ook Tiago Monteiro kwalificeerde zich in de top tien. Tom Coronel kwam met zijn SEAT Leon met benzinemotor niet verder dan de 19e tijd. “Hier in Monza heb je rechte-lijnsnelheid nodig, en dat is het sterke punt van de diesels,” verklaarde hij na afloop. “Ik had een paar mooie slipstreams en de balans van de auto was erg goed, maar meer zat er gewoon niet in.”

Yvan Muller winnaar race 1
De SEAT-coureurs maakten hun favorietenrol in de eerste race volledig waar: Yvan Muller leidde op overtuigende wijze van start tot finish, waarmee hij zijn voorsprong als leider in de tussenstand van het WK verder vergrootte. Bij zijn derde overwinning van het seizoen werd de Elzasser gevolgd door zijn teamgenoot Gabriele Tarquini. Tiago Monteiro werd vierde, Jordi Gené werd als zevende geklasseerd.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet