A1GP

A1GP: Frankrijk wint, teleurstellende race Team Nederland

nederland_nieuwzeeland

Frankrijk heeft de hoofdrace op Circuit Park Zandvoort gewonnen. Loic Duval profiteerde van een late eerste pitstop, waarmee hij zichzelf voorbij Maleisië nestelde. Nieuw-Zeeland werd derde. Voor Team Nederland verliep de race erg teleurstellend; eerst was er een slechte pitstop, vervolgens moest Bleekemolen onnodig binnenkomen wegens problemen met het stuurtje en daarna ontbrak de snelheid om een vuist te maken. Door het geringe aantal deelnemers en het grote aantal uitvallers wordt Bleekemolen nog op de vijfde plaats geklasseerd.

Tekst: Daan Jeuken
Foto's: A1 Team Nederland

Safetystart
De wedstrijdleiding is met dit geringe aantal deelnemers extreem voorzichtig met het materiaal; in de sprintrace bleven er al niet veel auto’s over, nu moeten ze het in plaats van veertien veertig ronden volhouden. De omstandigheden voor de hoofdrace zijn nog beroerder dan in de ochtend, wat de keuze voor een start achter de safetycar niet meer dan logisch maakt.

Nieuw-Zeeland valt terug
De start is gelukkig ook save, de meeste rijders nemen het zekere voor het onzekere en behouden maar gewoon de racelijn. Frankrijk zit flink te jagen op Nieuw-Zeeland en Duval heeft veel meer grip. Na een ronde rijdt Duval op het rechte stuk zomaar voorbij Earl Bamber, om al voor de Tarzanbocht de racelijn weer te pakken. Bamber heeft het in de openingsfase erg moeilijk en krijgt meteen Jeroen Bleekemolen op zijn nek. De Nederlander zet zijn oranje bolide op het volgende rechte stuk naast die van Bamber en pakt de derde plaats.

Dramatisch weekend Ho-Pin Tung
In de sprintrace had Ho-Pin Tung de goede vaart te pakken toen hij zichzelf vlak voor het einde in de muur parkeerde. In de hoofdrace duurt het slechts anderhalve ronde voordat Tung wederom zelf de fout ingaat. Hij spint en blijft in het gras steken. De baanmarshalls duwen Tung weer aan, waardoor hij in ieder geval de weg kan vervolgen, zij het op flinke achterstand.

Water-loo
De Chinese Nederlander is niet de enige die de fout ingaan, want er zijn meer auto’s die al vroeg in de race stranden. Adam Carroll gaat net als in race 1 de fout in en spint. Ook hij komt vast te staan. Team Zwitserland heeft technische problemen en de kampioen wordt achteruit teruggeduwd in de pits.

De volgende uitvallers zijn Italië en Zuid-Afrika. De Italiaan Fabio Onidi spint achter Zuid-Afrika, gaat in de rondte en rijdt Adrian Zaugg aan. De twee eindigen samen in de grindbak en dat brengt de teller op nog maar twaalf overgebleven auto’s.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet