Supercar Challenge

DSC: Ardi Van der Hoek en Arjan van der Zwaan winnen verrassend

480_dsc_podium_r1

Ze deden niet eens mee aan de kwalificatie, maar aan het einde van de pitstopserie lagen ze plotseling aan kop. De regerende kampioenen Ardi van der Hoek en Arjan van der Zwaan wonnen de eerste race tijdens het A1 GP-weekend. De race eindigde met een flinke klapper van René Snel, die nog wel als tweede in de uitslag eindigde. Meindert van Buuren werd derde. In de SSI ging de overwinning naar Jochen Habets, voor Henk Thuis en Eq. Dijkstra / De Vries.

Tekst: Daan Jeuken, fotografie: Chris Schotanus

De poleposition was eigenlijk prooi voor Equipe Riley / Flux, maar net als een flink aantal colleges was deze tijd onder geel gereden en werd deze dus afgenomen. Dit leverde Equipe De Graaf / Ribbens de pole en bij de start wordt de leiding in eerste instantie ook behouden. Elmar Grimm komt echter voorbij, maar wanneer deze van de baan gaat valt hij ver terug. Martin Short volgt achter de polemannen en leiders.

De Graaff komt iets teShort
Achter de twee koplopers valt een gaatje naar Meindert van Buuren die hevig zit te verdedigen. Van Buuren kan Cor Euser nog even achter zich houden, maar uiteindelijk is er geen houden meer aan en rijdt Euser vervolgens vlot naar de twee koplopers. Dit heeft niet eens zoveel met de snelheid van Euser te maken, maar meer met die van leider De Graaff, want ook Martin Short wekt de indruk eigenlijk sneller te zijn, maar de leider niet voorbij te kunnen. Uiteindelijk weet Short het snelheidsverschil toch in plaatsen uit te drukken en in de Gerlachbocht pakt hij de leiding.

Na Martin Short is het de beurt aan Cor Euser die niet al te lang zal willen wachten met het inhalen van de Graaff, anders is Martin Short uit het zicht verdwenen. Dit besef is er uiteraard ook bij Euser zelf en wanneer hij het geschikte moment gevonden heeft pakt hij p2. De Graaf stribbelt nog even tegen, maar moet zich uiteindelijk toch gewonnen geven.

Euser van hero naar zero
Martin Short en Cor Euser leiden samen het veld aan totdat de leider de pits in duikt voor verplichte pitstop. Euser gaat door en probeert met snelle rondetijden de leiding over te nemen. Wanneer Euser vervolgens ook zijn stop maakt blijkt hij hierin te zijn geslaagd, want Euser komt ver voor Short weer de baan op. De euforie van Euser is echter van korte duur, want vlak na zijn stop verdwijnt plotseling de snelheid uit Eusers Marcos en moet hij zijn blitse bolide naast de kant zetten.

Waar komen die vandaan?
Wie is er dan de grote winnaar van het pitstopfestijn? Equipe Van der Hoek / Van der Zwaan ligt vanuit het niets plotseling aan de leiding, gevolgd door Martin Short, René Snel en Meindert van Buuren.

René Snel eindigt de race met een klapper
Met nog drie ronden te gaan maakt René Snel met een flinke klap een einde aan de wedstrijd. Snel schrijft zijn Porsche af en de rode vlag kondigt het einde van de race aan. De uitslag is de doorkomstvolgorde van een ronde eerder, waardoor Snel nog steeds tweede wordt, achter Van der Hoek / Van der Zwaan. Meindert van Buuren pakken p3.

Uitslag race 1 DSC Groep 1
1. Eq. Van der Hoek / Van der Zwaan, 20 ronden
2. René Snel, op 24.107
3. Meindert van Buuren, op 25.238
4. Martin Short, op 28.092
5. Eq. Riley / Flux, op 31.925
6. Elmar Grimm, op 51.232
7. Eq. De Graaff / Ribbens, op 1:05.451
8. Jochen Habets (SSI), op 1:05.938
9. Henk Thuis (SSI), op 1:16.947
10. Eq. Van ’t Hoff / Werkman, op 1:19.823
11. Eq. Dijkstra / De Vries (SSI), op 1:32.863
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet