A1GP

A1GP: Pole voor Nederland! Nieuw-Zeeland en Ierland ook in topdrie

yes_jeroen_pole
''Ýes, ik heb pole!'', weet Jeroen Bleekemolen.

Jeroen Bleekemolen heeft op de thuisgrond in Zandvoort zichzelf een perfecte uitgangspositie gegeven voor de seizoensouverture van morgen. De hele dag was Bleekemolen al veruit de snelste, maar even leek Ierland in de kwalificatie roet in het eten te gooien. Een superrondje van Bleekemolen leverde hem echter weer de poletijd op en vanuit de pits zag de Nederlandse equipe dat alle andere teams zich op deze tijd stukbeten. Met een tijd van 1:24.213 is de nieuwe A1GP-bolide, Powered by Ferrari, drie seconden sneller dan de poletijd van vorig jaar, die lag op 1:27.349.

Tekst: Daan Jeuken
Foto's: Tim Böhme

Geen Ho-Pin Tung tussen vijftien deelnemers
Ho-Pin Tung had zich enorm verheugd op zijn Nederlandse thuisrace, maar tijdens de kwalificatie komt de Chinese equipe nog niet in actie. Of het team de auto voor de races van morgen wel weet te prepareren is de vraag, maar feit is dat Tung dan in ieder geval als allerlaatste moet starten. Aan de kwalificatie nemen vijftien equipes deel.

Bleekemolen doet volgers verbleken
Als de eerste kwalificatiesessie van het jaar een goeie tien minuten onderweg is zet Jeroen Bleekemolen zijn eerste tijd neer. De eerste tijd die Bleekemolen noteert is 1:25.996, waarmee hij maarliefst twee seconden sneller is dan nummer twee Ierland. Het volgende rondje van Bleekemolen is nog eens een halve seconde sneller: 1:25.422

Korea er weer naast
In de trainingen vanochtend grossierde de Koreaan Hwang al in fouten en ook tijdens de kwalificatie is het weer raak. In zijn vliegende ronde gaat de Koreaan in de rondte en hij eindigt in de bandenstapels. De rode vlag is het gevolg, Korea, nu al het nieuwe Pakistan genoemd, zal morgen achteraan moeten starten.

Eerste tegenstand Nederland
Tot dusver leek Team Nederland een dominant weekend voor de boeg te liggen, maar tijdens de kwalificatie is er voor het eerst serieuze tegenstand voor Bleekemolen. Het is de Ier Adam Carroll die voor het eerst onder de tijd van Nederland duikt en de tijd van 1:24.760 is ook sneller dan tot dusver is gereden.

Na weer een rode vlag wegens het stilvallen van Indonesië heeft het veld nog twintig minuten om de startopstelling te bepalen. Eerste land dat de koe bij de horens pakt is Maleisië dat de tijd van Bleekemolen verbetert. Vanaf plaats drie opent de Nederlander vervolgens de aanval. Eerst wordt Maleisië weer terugverwezen naar p3 en vervolgens rijdt hij de tijd van Ierland aan gort. Met drie snelste sectortijden zet Bleekemolen Ierland weer op een dikke halve seconde achterstand.

Van rode vlag naar rode vlag
De vliegende ronde van Bleekemolen komt precies op tijd, want vlak nadat de oranje bolide over de streep komt gaat Australië weer de vangrail in. Gelukkig is de impact niet zo groot als in de ochtend voor het Australische team, maar de derde rodevlagsituatie is een feit.

Met nog vijf minuten te gaan begint de laatste serie vliegende ronden. Nederland doet niet meer mee, Bleekemolen bekijkt vanuit de pits of het de pole zal halen of niet. Nieuw-Zeeland laat zich voor het eerst vooraan zien en pakt de tweede plek van Ierland. Vervolgens duikt ook Maleisië onder de tijd van Ierland, Fauzy pakt plaats drie. Met nog tien seconden op de klok mag Ierland nog aan de laatste ronde beginnen en op het laatste moment pakt Carroll de derde tijd weer terug van Maleisië. Maar de pole is voor Bleekemolen en Team Nederland, dat het nieuwe jaar op de thuisgrond niet mooier had kunnen beginnen.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet