Formido Swift Cup

Swift Cup: ‘Jonkies’ Schothorst (pole) en debutant De Graaf (4de) verrassen

top4_kwalificatie_swift
De topvier van de kwalificatie: Marcel Dekker (2e), Pieter Schothorst (pole),
Sandra Douma (3e) en Marth de Graaf (4e) (v.l.n.r.)

Tom Coronel stopt niet eerder met de begeleiding van zijn Formido Swift Cup-telgen Pieter Schothorst en Jeroen Slaghekke totdat beiden minimaal één race hebben gewonnen. Wellicht gaat het zegevieren zaterdag gebeuren tijdens Swift-manche 1 van het A1GP-weekend. Pieter Schothorst pakte vanmiddag immers knap de pole-position. Opvallend was tevens het optreden van Marth de Graaf. De debutant reed zich op CPZ zeer knap naar plek 4.

Tekst: Marc Kok
Foto's: Tim Böhme en Chris Schotanus

marth_de_graaf_kwalificatie
Marth de Graaf

Verrassing
Halverwege de 20 minuten durende kwalificatie is de hoge positie van de pas 16-jarige Marth de Graaf zeer opvallend te noemen. De Swift Cup-debutant staat in het 28-koppige deelnemersveld met een rondetijd van 2:08,428 op een uitermate knappe 4de plaats. Voor hem staan alleen de eveneens verrassend snelle Pieter Schothorst, Marcel Dekker en klassementsleidster Sandra Douma. Zo laat De Graaf onder meer de kampioenskandidaten Jeroen den Boer (5de), Tim van Gog (6de), Hans Bos (7de) en Karel Verspaget (8ste) achter zich.

Slotfase
In de slotfase van de kwalificatie verbeteren weinig coureurs nog hun persoonlijk beste chrono. Alleen Niels Langeveld, die lange tijd teleurstellend op P18 bungelde, maakt nog een sprong. De talentvolle Sassenheimer start zaterdag als 9de. Het was overigens weer erg dringen geblazen in de top. De eerste 14 rijders zaten binnen een seconde van elkaar.

pieter_schothorst_kwal
Pieter Schothorst

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet