Formula Ford

Formule Ford: Spanning en sensatie tijdens Masters

Spanning en sensatie, de race van de Formule Ford tijdens de Marlboro Masters had beide. De strijd om de zege stond bol van de spanning, Stefan de Groot reed een sensationele pole position. De Belgische coureur Mike den Tandt streek uiteindelijk met de overwinning.

Tekst: Roy van der Laan

De enige tijdtraining van de Formule Ford leek aanvankelijk een tijdsessie zoals alle anderen. Mike den Tandt was de snelste, gevolgd door Michel Florie en Bas Schothorst. Plotseling verscheen startnummer 59 bovenaan het scorebord. Terwijl de crew van Stefan de Groot danste van vreugde, blikten de overigen in de pits vol ongeloof naar het bord. Stefan de Groot, de 22-jarige student die met zijn mede-studentenvrienden de ex-Nicolas Stelandre Van Diemen RF97 prepareert, werd niet meer van zijn provisional pole verdrongen.
Een andere verrassing was de tweede tijd van Robert Doornbos en zijn Van Diemen RF00. Voor zover iemand in staat was om een snellere tijd te zetten, dan was deze kans verkeken nadat een deelnemer koelwater op de baan had gelegd in Bos Uit. Patrick Koel en Marco van Zuilekom waren als eersten ter plaatse, en vlogen kansloos van de baan. Vooral de klassementsaanvoerder ging er hard af, maar de schade bleef gelukkig beperkt tot zijn Mygale en een slechte (want veertiende) startpositie.
Na de code rood-situatie werden de snelste tijden niet meer verbeterd. Na de training klaagden de 'gevestigde teams' over al het rubber dat de Formule 3-auto's kort voor de training op de baan hadden achtergelaten. Ferdinand Kool, de verrassing van dit seizoen, kreeg hierdoor geen goede ronde op de stopwatch (dertiende), hetzelfde gold voor de beide rijders van Geva Racing Tristan te Pas en Jaap van Lagen (achtste en zevende). Van Kalmthout Racing hield de schade beperkt met de vierde en vijfde tijd voor Florie en Schothorst.

Van Amersfoort Racing
De Groots geheim was onder meer een gewijzigde voorwielophanging, zo vertelde hij. "Ik ben geholpen door de hoofdengineer van Van Amersfoort Racing. Hij heeft vroeger aan deze auto gesleuteld en helpt mij vanwege nostalgische redenen." De Groot was natuurlijk ook de snelste in de First Division, Marijn van Kalmthout was met de zestiende tijd tweede. "In mijn eerste snelle ronde vloog ik met 160 km/h van de baan in de Marlborobocht. Ik kon uit de grindbak komen en mijn training vervolgen, maar mijn auto spoorde natuurlijk niet meer zo goed."

Dramastart
De start van de race verliep dramatisch voor Stefan de Groot. Hij kwam goed weg, maar viel stil tijdens het schakelen naar 'twee'. "Er brak een aandrijfas", lichtte hij toe. "Dat is een probleem van zo¹n oudere auto. We hebben de assen nog niet vervangen, en eens gaan ze kapot." Jaap van Lagen werd ook slachtoffer van het stilvallen van de man op pole. De Geva-rijder klapte achterop de Van Diemen, waarna de complete voorwielophanging van de Swift in de lucht wees. De beide Van Kalmthout Racing-rijders in de voorste gelederen van het veld hadden een compleet andere start. Waar Florie meteen de leiding nam, viel Bas Schothorst ver terug. "De koppeling was kapot", verklaarde hij na afloop. Achter Michel Florie nestelden zich Doornbos en Den Tandt, beiden wisten de routinier al snel te passeren.

Mooie strijd
Vanaf dat moment ontspon zich een mooie strijd tussen de beide Belgen, die gepaard ging met enkele positiewisselingen. Den Tandt won uiteindelijk, hij had een marge van nog geen 0,2 seconde op zijn tegenstander. Florie leek derde te gaan worden, maar hij werd het slachtoffer van Tristan te Pas, die veel te laat remde voor de Tarzanbocht. De Geva-rijder elimineerde zichzelf en deed Florie terugvallen naar de uiteindelijke zeventiende plaats.

Bas Schothorst, die na de eerste ronde nog tiende lag, kon mede daardoor opklimmen naar de derde plaats. Ferdinand Kool en Patrick Koel reden beiden een mooie inhaalrace, die hen op de plaatsen zes en zeven deed belanden. Koel behield daardoor de leiding in zowel het NK als het Beneluxkampioenschap. Tijdens de volgende race op Assen kan hij de Nederlandse titelstrijd al voortijdig in zijn voordeel beslissen.

Mooie strijd (2)
Met het uitvallen van De Groot maakten Marijn van Kalmthout, Isaäc van der Slik en Roel Mulder opeens kans op de zege in de First Division. De drie rijders hadden elkaar al enkele ronden na de start gevonden en vochten hun duel tot bijna op de finishstreep uit. Marijn won uiteindelijk, voor Mulder en Van der Slik. Marijn van Kalmthout leidt nu de dans om de Nederlandse titel, Stefan de Groot voert nipt het klassement voor het Beneluxkampioenschap aan.

Uitslag vijfde ronde Nederlands kampioenschap Formule Ford, tevens de zesde ronde voor het Beneluxkampioenschap Circuit Park Zandvoort, 6 augustus 2000
1. Mike den Tandt B Van Diemen RF00
2. Robert Doornbos B Van Diemen RF00
3. Bas Schothorst NL Van Diemen RF00
4. Daniel Mathôt B Van Diemen RF99
5. Mathieu Lesenne B Mygale 00
6. Ferdinand Kool NL Mygale 99
7. Patrick Koel NL Mygale 00
8. Rubens Carrapataso BR Mygale 00
9. Marc Wortelboer NL Van Diemen RF00
10. Marco van Zuilekom NL Van Diemen RF00

First Division:
1. Marijn van Kalmthout NL Swift SC97
2. Roel Mulder NL Swift 97
3. Isaäc van der Slik NL Swift SC98Z
4. Michael Outzen D Van Diemen 98
5. Jan Paul van Dongen NL Mygale 96
6. Floris-Jan Hekker NL Van Diemen RF97
7. John Andersen D Van Diemen 98
8. Jean-Pierre Verhoeven NL Swift 97
9. Henk Vuik NL Swift SZ96Z
10. Jürgen van Hover B Van Diemen RF97

Snelste ronde: Daniel Mathôt, 1.47,064

Tussenstand Nederlands kampioenschap
Formule Ford overall na vijf races
(onder voorbehoud)
1. Patrick Koel 86
2. Ferdinand Kool 55
3. Mike den Tandt 53
4. Bas Schothorst 48
5. Michel Florie 43
6. Marc Wortelboer 38

Tussenstand Benelux kampioenschap
Formule Ford overall na zes races
(onder voorbehoud)
1. Patrick Koel, 84 punten
2. Mike den Tandt, 65
3. Bas Schothorstt, 60
4. Ferdinand Kool, 40
5. Stefan de Groot, 33
6. Jaap van Lagen, 30

Tussenstand NK Formule Ford First Division na vijf races (onder voorbehoud)
1. Marijn van Kalmthout, 75
2. Stefan de Groot, 66
3. Isaäc van der Slik, 62
4. Mark Nachtegeller, 58
5. Marco van Zuilekom, 51
6. Floris-Jan Hekker, 46

Tussenstand Beneluxkampioenschap Formule Ford
First Division na zes races
(onder voorbehoud)
1. Stefan de Groot, 80
2. Marijn van Kalmthout, 79
3. Mark Nachtegeller,49
4. Marco van Zuilekom, 45
5. Isaäc van der Slik, 44
6. Roel Mulder, 38
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet