Formula Ford

Formule Ford: Eerste zege voor Bas Schothorst op Colmarberg

Voor de vijfde ronde van het Benelux-kampioenschap sloeg het Formule Ford-circus weer eens zijn tenten op in het Luxemburgse Colmar Berg. Het inmiddels traditionele uitstapje naar het Goodyear-testcircuit betekende voor de meeste deelnemers de eerste kennismaking met dit korte, bochtige circuit. En het voor velen nieuwe circuit leverde ook een nieuwe winnaar op, want in Luxemburg behaalde Van Kalmthout Racing-coureur Bas Schothorst zijn eerste zege in de Formule Ford-klasse.

Tekst: René de Boer
 
Op zaterdag waren er twee tijdtrainingen, die bepalend waren voor de startopstelling. In de ochtenduren hadden de deelnemers tijdens een 40 minuten durende vrije training de gelegenheid gehad, om de baan enigszins te leren kennen. Geva-rijder Jaap van Lagen bleek zich het beste aan de omstandigheden te hebben aangepast: de coureur uit Wekerom was de snelste in de eerste training, gevolgd door Bas Schothorst en de Belgische rijder Mike den Tandt. In de tweede sessie waren de tijden aanmerkelijk sneller, doordat de temperaturen wat terugliepen. De rangorde in de top drie bleef echter ongewijzigd. Jaap van Lagen, evenals zijn Geva-teamgenoot Tristan te Pas rijdend met een nieuwe achterwielophanging, behaalde zo de pole-position, voor Schothorst, op slechts twee honderdste van een seconde, en Mike den Tandt. Verrassend vierde op de grid was Stefan de Groot, die met zijn First Division-auto probleemloos het tempo kon bijhouden. Dat gold ook voor Marijn van Kalmthout, die zich achter MP-rijder Ferdinand Kool keurig als zesde kwalificeerde. Hij bleef daarmee Patrick Koel, de leider in het kampioenschap, een plaats voor. Tristan te Pas kwalificeerde zich nog als achtste. In de eerste training had hij een motorprobleem en kwam hij duidelijk veel snelheid tekort; hij stond slechts twaalfde. Voor de tweede sessie werd snel een nieuwe Ford-krachtbron ingebouwd, waardoor er echter geen tijd meer was om te werken aan de wegligging.

Sombere gezichten
Ondanks het goede kwalificatieresultaat waren er sombere gezichten bij het team van Van Kalmthout Racing. Frans Franssen, een jarenlange gewaardeerde medewerker van het team, was net voor het raceweekeinde overleden aan de gevolgen van een hersenbloeding. "Frans was een heel belangrijk lid van ons team. Hij zou ook meegaan naar Luxemburg. Als je zo'n mededeling krijgt, dan schrik je echt. Het bewijst maar weer dat we allemaal mensen van een dag zijn", aldus team-eigenaar Marijn van Kalmthout. De coureurs van het team reden allemaal met een rouwband om en uiteraard werd er op het podium na afloop van de race geen champagne gespoten.

Van Lagen aan de leiding
Bij de start van de race profiteerde Jaap van Lagen optimaal van zijn pole-position en nam de leiding, gevolgd door Bas Schothorst, Mike den Tandt en Stefan de Groot. Van Lagen bouwde in de eerste vijf ronden van de wedstrijd al een redelijk comfortabele voorsprong van bijna drie seconden op, maar in de zesde ronde ging het mis in de chicane. Ferdinand Kool verremde zich, kwam hard in de banden terecht, die vervolgens her en der over de baan verspreid lagen. Daardoor werden ook Tristan te Pas en Michel Florie getroffen: zij konden de banden niet meer ontwijken en beschadigden hun auto's, waardoor ze de strijd moesten staken, hetgeen ook voor Kool het geval was.
De wedstrijdleiding nam direct de rode vlag ter hand, om de baanposten de gelegenheid te geven, de ontstane chaos weer enigszins op te ruimen. Na een aantal minuten werd de wedstrijd opnieuw gestart en wederom nam Jaap van Lagen de leiding. Zijn vreugde was echter niet van lange duur, want in de eerste bocht na de chicane verremde hij zich, raakte van de baan en zo was ook voor hem de race voortijdig ten einde. Een weinig glorieus weekeinde voor Geva Racing derhalve. "Het enige positieve is dat de snelheid er duidelijk inzat. Voor de rest moeten we dit weekeinde maar snel vergeten", zei teambaas Gert Valkenburg.

Schothorst neemt over
Op het moment dat Jaap van Lagen uitviel, kreeg Bas Schothorst de eerste plaats in de schoot geworpen. Hij aarzelde geen moment en nam gedecideerd de leiding over. Daarna reed hij een foutloze race en behaalde zo zijn eerste Formule Ford-zege. "Een fantastisch gevoel dat het nu eindelijk gelukt is. We waren er al vaak dichtbij, maar nu is het er dan toch uitgekomen", toonde hij zich opgelucht na de finish. Schothorst draaide ook de snelste ronde in de wedstrijd, hetgeen hem nog een extra punt in het kampioenschap opleverde. Mike den Tandt werd tweede, voor Stefan de Groot, die daarmee natuurlijk de First Division won. Op de vierde plaats eindigde Marijn van Kalmthout, gevolgd door Matthieu Lesenne en Patrick Koel. Voor de coureur uit Bloemendaal was het resultaat enigszins teleurstellend: "In de training kregen we onze afstelling al niet helemaal goed voor elkaar. Ik heb me nu gewoon op de punten geconcentreerd en dat is goed gelukt. Tot nu toe heb ik als enige elke race gescoord, terwijl alle anderen in de top van het kampioenschap minstens een nul-resultaat hebben. Daar ben ik dus wel tevreden mee", zei Koel. De volgende race in de Formule Ford-klasse vindt plaats tijdens de Marlboro Masters, op 6 augustus op Circuit Park Zandvoort.

Uitslag:
1. Bas Schothorst, Ned, Van Diemen RF00
2. Mike den Tandt, Bel, Van Diemen RF00
3. Stefan de Groot, Ned, van Diemen RF97 (1e First Division)
4. Marijn van Kalmthout, Ned,Swift SC97Z
5. Matthieu Lesenne, Bel, Mygale SJ00
6. Patrick Koel, Ned, Mygale SJ00
7. Marco van Zuilekom, Ned, Van Diemen RF00
8. André van Hooff, Bel, Van Diemen RF97
9. Marc Wortelboer, Ned, Van Diemen RF00
10.Bernard Delhez, Bel, Van Diemen RF98

First Division:
1. Stefan de Groot, Ned, Van Diemen RF97
2. Marijn van Kalmthout, Ned, Swift SC97Z
3. André van Hooff, Bel, Van Diemen RF97
4. Bernard Delhez, Bel, Van Diemen RF98
5. Jan-Paul van Dongen, Ned, Mygale SJ96
6. Floris-Jan Hekker, Ned, Van Diemen RF97
7. Mark Nachtegeller, Ned, Swift SC98Z
8. Henk Vuik, Ned, Swift SC96Z
9. Dirk Moes, Ned, Swift SC98Z

Stand Benelux-kampioenschap na 5 races:
1. Patrick Koel, 80 punten
2. Bas Schothorst, 49
3. Mike den Tandt, 45
4. Stefan de Groot, 32
6.Michel Florie, 30

First Division:
1. Stefan de Groot, 80
2. Marijn van Kalmthout, 59
3. Mark Nachtegeller, 50
4. Marco van Zuilekom,45
5. Isaäc van der Slik, 32
6. Floris-Jan Hekker, 26
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet