Formula Ford

Formule Ford: Derde zege voor Patrick Koel

Met een pole-position en een glansrijke overwinning vergrootte MP-Motorsport-coureur Patrick Koel zijn leidende positie in de tussenstand van het Nederlands en Benelux-kampioenschap in de Formule Ford Zetec-klasse. Tijdens de Pinksterraces op het Circuit Park Zandvoort stond de coureur uit Bloemendaal voor de derde maal dit seizoen op de hoogste trede van het podium. De overwinning in de First Division ging naar Stefan de Groot.

Tekst: René de Boer

Al in de tijdtraining toonde Koel zijn uitstekende vorm aan, door zijn gele Mygale voor de vierde achtereenvolgende maal op de pole-position te kwalificeren. Verrassend tweede was zijn MP-teamgenoot Ferdinand Kool, gevolgd door Mike den Tandt, Van Kalmthout-rijders Michel Florie en Bas Schothorst en het Geva-duo Jaap van Lagen en Tristan te Pas. In de tweede trainingssessie kwam Ferdinand Kool helemaal niet meer in actie, Koel reed slechts twee rondjes om nieuwe banden in te rijden. Voor de coureurs een zenuwslopende situatie, zoals Ferdinand Kool verklaarde: "Het is een heel raar gevoel om in de pitstraat te staan en iedereen te zien rijden, terwijl je zelf maar staat te wachten. Maar het heeft natuurlijk geen enkele zin om de banden onnodig te verslijten, als de anderen toch niet sneller gaan." Inderdaad waren de MP-coureurs de enigen die onder de grens van 1.46 min. bleven, waardoor Koel opnieuw een bonuspunt voor de snelste trainingstijd kon laten aanteken. "Aanvankelijk was ik zelfs een beetje verbaasd over mijn voorsprong van 0,4 seconde. In de tweede sessie kwamen er wel mensen in de buurt, maar niemand ging sneller", aldus Koel.

Bij de start van de wedstrijd nam hij direct de leiding, gevolgd door Michel Florie, Ferdinand Kool en Jaap van Lagen. In de tweede ronde was de wedstrijd al ten einde voor Dennis van Lammeren en Marco van Zuilekom, die sinds vorige week een Van Diemen '99 rijdt en daardoor niet meer in de First Division uitkomt. De twee raakten met elkaar van de baan af in de Tarzanbocht en moesten daardoor de strijd staken. Terwijl Patrick Koel en Michel Florie samen enigszins konden uitlopen, voerden vier rijders een spannende strijd om de derde plaats. Ferdinand Kool, Jaap van Lagen, Mike den Tandt en Bas Schothorst reden op minimale afstand van elkaar. In de vierde ronde passeerde Schothorst de Belg Mike den Tandt en even later vonden ook Tristan te Pas en Robert Doornbos aansluiting bij de hevig strijdende groep.

De overwinning in de First Division ging naar supertalent Stefan de Groot, die vanaf het begin van de race de leiding in deze klasse in handen had en een steeds grotere voorsprong kon opbouwen.

Eeuwige rivaal
In de vijfde ronde viel Ferdinand Kool weg: in de strijd om de derde plaats met Jaap van Lagen raakte hij van de baan en viel ver terug. Even later haalde Van Lagen ook Michel Florie in en lag zo tweede. De interne strijd tussen de Van Kalmthout-teamgenoten Florie en Schothorst besliste laatstgenoemde in zijn voordeel, zodat Schothorst vanaf de zevende ronde achter zijn 'eeuwige rivaal' Jaap van Lagen op de derde plaats reed. Iedereen wachtte gespannen af hoe zich de strijd tussen de twee kemphanen zou ontwikkelen, gelet op de incidenten tussen Van Lagen en Schothorst in de twee voorgaande races. Van Lagen liet in de zevende ronde een gaatje vallen en in de Nissanbocht stak Schothorst hem voorbij. Zo bleef de rangorde ook tot aan de finish, met Patrick Koel op de eerste plaats, voor Bas Schothorst, Jaap van Lagen en Mike den Tandt, die in de slotfase ook nog voorbij Michel Florie was gestoken. De Amsterdammer beklaagde zich daarop over het rijgedrag van de Belg, die hem naar zijn mening teveel blokkeerde. Tristan te Pas, de andere rijder van het Geva-team, verloor veel tijd door een spin, maar herstelde zich en eindigde als achtste.

First Division
De overwinning in de First Division ging naar Stefan de Groot, die vanaf het begin van de race de leiding in deze klasse in handen had en een steeds grotere voorsprong kon opbouwen, doordat zijn opponent Marijn van Kalmthout lang werd opgehouden door de Belgische couruer Matthieu Lesenne. "Het ging heel goed. Ik heb een leuke race gereden en kon enkele leuke duels uitvechten. Zeker nu ik een nieuwe sponsor heb in de vorm van Cambridge Technology Partners, geeft dat weer extra moed!" Achter De Groot eindigde Van Kalmthout op de tweede plaats in de First Division, voor Mark Nachtegeller.

De volgende race voor het Benelux-kampioenschap wordt verreden op 23 juli op het Goodyear-testcircuit van Colmar Berg in Luxemburg. De rijders uit het NK komen op 6 augustus weer in actie tijdens de Marlboro Masters op Circuit Park Zandvoort.

Uitslag:
1. Patrick Koel, Ned, Mygale SJ00
2. Bas Schothorst, Ned, Van Diemen RF00
3. Jaap van Lagen, Ned, Swift SC00Z
4. Mike den Tandt, Bel, Van Diemen RF00
5. Michel Florie, Ned, Van Diemen RF00
6. Robert Doornbos, Bel, Van Diemen RF00
7. Stefan de Groot, Ned, Van Diemen RF97
8. Tristan te Pas, Ned, Swift SC00Z
9. Daniel Mathot, Bel, Van Diemen RF99
10.Marc Wortelboer, Ned, Van Diemen RF00

First Division:
1. Stefan de Groot, Ned, Van Diemen RF97
2. Marijn van Kalmthout, Ned, Swift SC97Z
3. Mark Nachtegeller, Ned, Swift SC98Z
4. Roel Mulder, Ned, Swift SC97Z
5. Floris-Jan Hekker, Ned, Van Diemen RF97
6. Jan-Paul van Dongen, Ned, Mygale SJ96
7. Isaäc van der Slik, Ned, Swift SC98Z
8. Jim Kroon, Ned, Van Diemen RF97
9. Henk Vuik, Ned, Swift SC96Z
10.Ken Lingby, Den, Van Diemen RF95

Snelste ronde: Bas Schothorst, 1.46,048 (gem. 145,972 km/h)

Tussenstand Nederlands kampioenschap
Formule Ford overall na vier races
(onder voorbehoud)
1. Patrick Koel 77
2. Ferdinand Kool 45
3. Michel Florie 43
4. Mike den Tandt 33
5. Bas Schothorst 33
6. Stefan de Groot 31

Tussenstand Benelux kampioenschap
Formule Ford overall na vier races
(onder voorbehoud)
1. Patrick Koel 74
2. Ferdinand Kool 34
3. Mike den Tandt 30
4. Michel Florie 30
5. Bas Schothorst 28
5. Jaap van Lagen 28

Tussenstand NK Formule Ford First Division na vier races (onder voorbehoud)
1. Stefan de Groot, 65
2. Mark Nachtegellert, 58
3. Marijn van Kalmthout, 55
4. Marco van Zuilekom, 51
5 .Isaäc van der Slik, 47
6. Floris-Jan Hekker, 36

Tussenstand Beneluxkampioenschap Formule Ford
First Division na vier races
(onder voorbehoud)
1. Stefan de Groot, 60
2. Mark Nachtegeller, 46
3. Marco van Zuilekom, 45
4. Marijn van Kalmthout,44
5. Isaäc van der Slik, 32
6. Adam Blair, 23
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet