Formula Ford

Formule Ford: Tweede overwinning voor Patrick Koel

Drie weken na de Paasraces was het Formule Ford-circus opnieuw te gast op Circuit Park Zandvoort, ditmaal tijdens de zonovergoten Internationale Races, die werden gadegeslagen door 5.000 bezoekers. Evenals tijdens het New Race Festival ging MP Motorsport-coureur Patrick Koel zegevierend over de finish. De overwinning in de First Division was ditmaal voor Marco van Zuilekom.

Tekst: René de Boer

De posities in de startopstelling werden in de eerste tijdtraining al verdeeld. De tweede sessie, toen de temperatuur verder was opgelopen, leverde slechts voor Helmert-Jan van der Slik en Jean-Pierre Verhoeven een snellere rondetijd op. De pole-position was, voor de derde maal in successie, voor Patrick Koel. Hij was echter niet helemaal tevreden: "Het had zelfs nog iets sneller gekund, maar een eerste plaats is een eerste plaats", zei hij. Achter hem stonden Geva-rijder Jaap van Lagen en Bas Schothorst, uitkomend voor Van Kalmthout Racing. Daarachter volgden de Braziliaanse wereldkampioen karting Rubens Carrapatoso, de Belg Mike den Tandt en Michel Florie. Evenals bij de twee voorgaande races eiste Stefan de Groot de snelste trainingstijd in de First Division voor zich op, met de tweede en derde plaats in deze categorie voor Marco van Zuilekom, respectievelijk Marijn van Kalmthout.

Goede start Koel
Bij de start van de wedstrijd profiteerde Patrick Koel optimaal van zijn gunstige uitgangspositie en pakte geroutineerd de leiding, gevolgd door Van Lagen op de tweede plaats en Bas Schothorst op de derde positie. Tristan te Pas had een bijzonder goede start en maakte direct een aantal plaatsen goed. In de Gerlachbocht verraste Van Lagen door nota bene aan de buitenkant voorbij de gele bolide van Patrick Koel te steken. Een ronde later ging het echter mis: Koel profiteerde bij het aanremmen van de Tarzanbocht van de hogere rechte-lijnsnelheid van zijn Mygale en heroverde de eerste plaats op Jaap van Lagen. Toen echter ook Bas Schothorst de Swift van Van Lagen voorbij wilde steken, kwamen de beide kemphanen met elkaar in aanraking. Een identieke situatie als tijdens de Paasraces, die voor Schothorst het einde van de wedstrijd betekende. Van Lagen spinde, maar kon met aanzienlijke achterstand de race voortzetten. Inmiddels was Stefan de Groot uitgevallen met een kapotte spoorstang aan zijn auto, waardoor Marco van Zuilekom de leiding in de First Division in handen kreeg.

Omdat er her en der langs de baan de nodige auto's stonden, besloot de wedstrijdleiding om in de vierde ronde de safety-car in de baan te brengen. Het beschikbaar stellen van een gloednieuwe Mitsubishi Lancer Evo VI moet beslist als een goede investering van de nationale Mitsubishi-importeur worden beschouwd: zowel met Pasen als ditmaal kwam de zilvergrijze safety-car veelvuldig in actie. Na de herstart stonden er nog zes ronden op het programma. Na de herstart bleef Koel aan de leiding, voor Van Lagen en Ferdinand Kool, Rubens Carrapatoso en Mike den Tandt. Daarachter streden Michel Florie en Tristan te Pas om de zesde plaats, totdat Te Pas de strijd moest staken met een defecte versnellingsbak.

Spannende strijd
Carrapatoso nam de leiding over van Koel, waarna ook Mike den Tandt voortijdig forfait moest geven, als gevolg van een gebroken gaskabel. Zo schoof Carrapatoso door naar de tweede plaats, gevolgd door Ferdinand Kool en Jaap van Lagen. Daarna nam Koel opnieuw de eerste plaats over van Carrapatoso en reed vervolgens keurig naar zijn tweede zege van het seizoen. "Het was een spannende wedstrijd, maar het geeft wel meer voldoening om zo te winnen dan direct vooraan weg te rijden", gaf de stralende winnaar te kennen. Achter Koel en Carrapatoso eindigde Ferdinand Kool op de derde plaats, maar hij kreeg zijn podium bepaald niet cadeau. In de laatste ronde kreeg hij het zwaar aan de stok met Jaap van Lagen, waarbij zelfs het nodige contact tussen de auto's van beide rijders plaatsvond. Kool besliste het duel uiteindelijk echter in zijn voordeel. Later werd Van Lagen uit de uitslag gehaald, omdat hij onder geel had ingehaald. "Eerlijk waar, ik heb geen gele vlag gezien, maar als ze het zeggen, dan zal het wel zo zijn", gaf de Geva-rijder zich gewonnen. Zo kwam Michel Florie uiteindelijk op de vierde positie terecht.

Marco van Zuilekom ging met de overwinning in de First Division aan de haal. "Toen ik de auto van Stefan de Groot langs de kant zag staan, dacht ik meteen: 'Zo, die is binnen'. Daarna heb ik niet al teveel risico's genomen, maar gewoon de wedstrijd uitgereden." Tevreden was ook Van Zuilekoms teambaas, Hans Kitsz van Speed Management. "Let maar op, daar gaan we nog meer van horen", aldus de besnorde oud-coureur uit Nieuw Vennep. De overige twee podiumplaatsen in de First Division waren voor Marijn van Kalmthout en Isaäc van der Slik. Van Kalmthout was blij: "Eindelijk weer eens op het podium!" De volgende wedstrijd voor de Formule Ford-coureurs vindt plaats tijdens de Pinksterraces op Circuit Park Zandvoort.

Uitslag:
1. Patrick Koel, Ned, Mygale SJ00, 12 ronden in 24.05;083
2. Rubens Carrapatoso, Bra, Mygale SJ00, op 0;924
3. Ferdinand Kool, Ned, Mygale SJ99, op 5;819
4. Michel Florie, Ned, Van Diemen RF00, op 6;469
5. Marco van Zuilekom, Ned, Van Diemen RF97, op 12;025
6. Marijn van Kalmthout, Ned, Swift SC97Z, op 13;840
7. Marc Wortelboer, Bel, Van Diemen RF00, op 17;569
8. Mark Nachtegeller, Ned, Swift SC98Z, op 17;672
9. Robert Doornbos, Ned, Van Diemen RF00, op 17;686
10.Isaäc van der Slik, Ned, Swift SC98Z, op 18;798

First Division:
1. Marco van Zuilekom, Ned, Van Diemen RF97
2. Marijn van Kalmthout, Ned, Swift SC97Z
3. Mark Nachtegeller, Ned, Swift SC98Z
4. Isaäc van der Slik, Ned, Swift SC98Z
5. Floris-Jan Hekker, Ned, Van Diemen RF97
6. Jurgen van Hover, Bel, Van Diemen RF97
7. Jan-Paul van Dongen, Ned, Mygale SJ96
8. Dirk Moes, Ned, SwiftSC98Z
9. Roel Mulder, Ned, Swift SC97Z
10.Henk Vuik, Ned, Swift SC96Z

Stand NK na 2 races:
1. Patrick Koel, 56 punten
2. Ferdinand Kool, 43
3. Michel Florie, 32
4. Marc Wortelboer, 25
5. Marco van Zuilekom, 24
6. Stefan de Groot, 22

First Division:
1. Marco van Zuilekom, 51
2. Stefan de Groot, 43
3. Mark Nachtegeller, 43
4. Marijn van Kalmthout, 38
5. Isaäc van der Slik, 38
6. Adam Blair, 28

Benelux-kampioenschap na 2 races:
1. Patrick Koel, 53 punten
2. Ferdinand Kool, 34
3. Michel Florie, 22
4. Mike den Tandt, 20
5. Rubens Carrapatoso, 16
6. Jaap van Lagen, 16

First Division:
1. Marco van Zuilekom, 45 punten
2. Stefan de Groot, 40
3. Mark Nachtegeller, 34
4. Marijn van Kalmthout, 29
5. Isaäc van der Slik, 28
6. Adam Blair, 23
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet