Formula Ford

Formule Ford: Eerste zege Mike den Tandt, Ferdinand Kool beste Nederlander

Een week na de opening van het seizoen in het Belgische Zolder kwamen de coureurs uit het Nederlands en Benelux-kampioenschap Formule Ford opnieuw in actie tijdens de Paasraces op Circuit Park Zandvoort. De Belgische coureur Mike den Tandt behaalde zijn eerste zege, terwijl Ferdinand Kool op de dag van zijn 19e verjaardag op de tweede plaats als beste Nederlander eindigde. De zege in de First Division ging naar Stefan de Groot.

Tekst: René de Boer

De eerste tijdtraining werd afgewerkt in de stromende regen. MP-coureur Patrick Koel hield zijn goede vorm van een week eerder vast en was de snelste in het veld, voor zijn teamgenoot Ferdinand Kool en Geva-coureur Jaap van Lagen. De tweede tijdtraining vond plaats op een droog circuit en was daardoor natuurlijk bepalend voor de startopstelling. Wederom was het Patrick Koel die de snelste tijd liet aantekenen, ditmaal voor de Belgische coureur Mike den Tandt en Ferdinand Kool, die min of meer tot zijn eigen verrassing zijn goede prestatie uit de eerste training consolideerde. Total/Ford-junior Jaap van Lagen kwalificeerde zich als vierde, voor drie teamgenoten van Van Kalmthout Racing: Bas Schothorst, Michel Florie en Marc Wortelboer. Achter dit trio was Stefan de Groot uit Hillegom de snelste rijder in de First Division. De top tien werd gecompletteerd door de Belg Matthieu Lesenne en de tweede rijder van Geva-Racing, Tristan te Pas. De jonge Britse rijder Adam Blair kwalificeerde zich met zijn Van Diemen van Smit Racing als elfde en tweede in de First Division.

Safety-car in de eerste ronde
Bij de start van de wedstrijd, voor 14.000 toeschouwers op een zonnig Circuit Park Zandvoort, nam Mike den Tandt de leiding, voor de goed gestarte Jaap van Lagen, Ferdinand Kool en Bas Schothorst. Pole-sitter Patrick Koel had te kampen met motorproblemen en viel direct ver terug. In de eerste ronde ging het vervolgens mis in de Gerlachbocht: Dennis van Lammeren kwam naast de baan terecht, samen met Jurgen van Hover, Jan-Paul van Dongen en Roel Mulder.

Het resultaat was, dat de safety-car in de baan kwam, zoals in vele races op deze tweede Paasdag. Bij de herstart bleef de situatie aan de kop ongewijzigd: Den Tandt voor Van Lagen, Kool, Florie en Schothorst, terwijl Stefan de Groot op een zesde plaats de leiding in de First Division in handen had.

In de vierde ronde pakte Jaap van Lagen bij het aanremmen van de Nissanbocht de eerste plaats, maar Mike den Tandt gaf zich natuurlijk niet zo snel gewonnen. Op het rechte stuk probeerde hij het vanuit de slipstream, maar Van Lagen verdedigde zijn leidende positie keurig. Een ronde later lukte het Den Tandt wel: hij profiteerde meteen toen Van Lagen in de Tarzanbocht een klein gaatje liet vallen. Ook Ferdinand Kool drong aan bij Van Lagen, maar de rijder uit Wekerom maakte niet tweemaal dezelfde fout en hield het gat dicht. Daarachter waren het Bas Schothorst en Michel Florie, terwijl Stefan de Groot op een keurige zesde plaats rondreed en daarmee de leiding in de First Division stevig in handen had. Adam Blair klom inmiddels op naar de achtste positie, achter de Belf Matthieu Lesenne.

Van Lagen en Schothorst van de baan
In de zevende ronde was het over voor Jaap van Lagen en Bas Schothorst: bij het aanremmen van de Nissanbocht verlegde laatstgenoemde zijn rempunt ongeveer tot in Heemstede en beide kemphanen belandden in de grindbak. Zo schoven Ferdinand Kool en Michel Florie door naar de tweede, respectievelijk de derde plaats. Voor de andere Geva-rijder, Tristan te Pas, ging het al niet veel beter: hij moest met een kapotte bevestiging van de uitlaat de pits opzoeken en kon op forse achterstand als 15e de wedstrijd vervolgen. Spannend was de strijd tussen Adam Blair en Marc Wortelboer om de zevende plaats, die laatstgenoemde uiteindelijk in zijn voordeel besliste. Daarachter duelleerden Marco van Zuilekom en Mark Nachtegeller, terwijl Patrick Koel inmiddels alweer was opgeklommen tot de vierde plaats.

Uiteindelijk ging de overwinning naar Mike den Tandt, die zeer ingenomen was met zijn dagsucces. De rijder uit Amel in het Duitstalige gedeelte van België zei: "Ik had een goede start en wachtte wat Van Lagen deed. Op een bepaald moment kon ik er voorbij en toen was het een kwestie van geconcentreerd uitrijden en proberen geen fouten te maken. Dat is aardig gelukt." Beste Nederlander was Ferdinand Kool, die op de dag van zijn 19e verjaardag de tweede plaats veroverde. Ook de MP-rijder was tevreden. "Zeker als je bedenkt dat dit pas mijn tweede autorace is", aldus de coureur uit Oud-Beijerland. Van Kalmthout-rijder Michel Florie eindigde als derde en gaf te kennen: "Het gaat steeds beter. Langzaam bereiken we het niveau waar we moeten zijn."

Wie investeert in een winnaar?
De overwinning in de First Division was evenals in Zolder voor Stefan de Groot, die echter nog niet zeker is van de vraag of hij het seizoen kan afmaken. "Daarvoor heb ik nog wel een extra sponsor nodig", verklaart de Hillegommer. Dat hij kan rijden, heeft hij inmiddels wel bewezen, dus luidt nu de vraag: "Wie investeert in een winnaar?" Reacties worden door de redactie van FAST COMPANY doorgegeven aan de betreffende rijder. Achter De Groot bezetten Adam Blair en Mark Nachtegeller de overige twee podiumplaatsen in de First Division. Een aantal rijders uit de Benelux-fractie start op 7 mei in de Europese Formule Ford-race op Magny Cours. De volgende NK- en Benelux-race wordt een week later gehouden op Circuit Park Zandvoort.

Uitslag:
1. Mike den Tandt, Bel, Van Diemen RF00, 12 ronden in 24,40;266 (gem. 125;491 km/h)
2. Ferdinand Kool, Mygale SJ99, op 2;375
3. Michel Florie, Van Diemen RF00, op 8;345
4. Patrick Koel, Mygale SJ00, op 8;871
5. Stefan de Groot, Van Diemen RF97, op 9;465
6. Mathieu Lesenne, Bel, Mygale SJ00, op 10;234
7. Marc Wortelboer, Bel, Van Diemen RF00, op 15;825
8. Adam Blair, GBr, Van Diemen RF97, op 15;937
9. Daniel Mathot, Bel, Van Diemen RF00, op 25;631
10.Mark Nachtegeller, Swift SC98Z, op 25;633

Stand na 2 races: Nederlands kampioenschap:
1. Patrick Koel, 35 punten
2. Ferdinand Kool, 28
3. Stefan de Groot, 22
4. Mike den Tandt, 20
5. Michel Florie, 19
6. Matthieu Lesenne, 19

First Division:
1. Stefan de Groot, 42
2. Marco van Zuilekom, 30
3. Adam Blair, 28
4. Mark Nachtegeller, 28
5. Isaäc van der Slik, 25
6. Marijn van Kalmthout, 21

Benelux-kampioenschap
1.Patrick Koel, 32 punten
2.Ferdinand Kool, 22
3.Mike den Tandt, 20
4.Jaap van Lagen, 16
5.Stefan de Groot, 16
6.Michel Florie, 12

First Division:
1.Stefan de Groot, 40 punten
2.Marko van Zuilekom, 25
3.Adam Blair, 23
4.Mark Nachtegeller, 22
5.Isaäc van der Slik, 18
6.Marijn van Kalmthout, 14
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet