Formula Ford

Formule Ford: Patrick Koel de beste op nat en droog

Het venijn van de eerste Formule Ford-race van het seizoen meetellend voor het NK en het Beneluxkampioenschap zat in de staart. Met nog enkele ronden te gaan ging het hard regenen, waardoor verscheidene rijders met hun formulewagens op slicks van de baan gleden. Gewend als wij Nederlanders zijn om tegen het water te strijden, eindigde de race in een volledig Nederlands erepodium. Patrick Koel won, voor Jaap van Lagen en Bas Schothorst.

Tekst: Roy van der Laan

In de trainingen was Patrick Koel al de snelste met zijn Mygale 00, gevolgd door de Belg Mike den Tandt (Van Diemen 00) en Total/Ford Junior rijder Jaap van Lagen (Swift Cooper 00).
In de First Division was de pole voor de Fransman Karim Berrichi (vierde algemeen), voor Stefan de Groot en Marijn Van Kalmthout (elfde en twaalfde algemeen).

Formule 3
Patrick Koel komt dit seizoen weer uit voor Multipromo. "Ik wilde dit seizoen eigenlijk enkele races in de Formule 3 uitkomen, maar dat viel niet te combineren met mijn studie aan het IVA", aldus de Bloemendaler. Het wordt dus nog een jaar Formule Ford, waarbij de intentie bestaat om de combinatie Koel-Multipromo volgend seizoen door te laten groeien naar de Formule 3.
Jaap van Lagen zette als een van de weinige rijders zijn snelste tijd in de tweede training. "In de eerste sessie had ik remproblemen door verglaasde remblokken", vertelde de uit de Radio 538 Citroën Saxo CUP afkomstige rijder. "In de tweede tijdsessie ging het een stuk beter, met de uiteindelijke derde startpositie als resultaat."
Tristan te Pas, Jaaps teamgenoot bij Geva Racing, reed met slechts een enkele race in de Britse Winterseries als ervaring naar de vijfde tijd in het veld van maar liefst 35 auto's.

Problemen
Bas Schothorst was de snelste rijder van Van Kalmthout Racing met de zesde startpositie. Zijn teamgenoot Michel Florie had afstellingsproblemen met zijn Van Diemen 00 op het gebied van de schokdempers, Marijn van Kalmthout gleed in de eerste tijdtraining uit op het door een andere deelnemer op de baan gedeponeerde zand. "De schade viel gelukkig mee", meende Marijn. "In de tweede training was ik erg voorzichtig, een gevolg van mijn eerdere uitstapje. Het gevolg: de twaalfde trainingstijd." De pas 16-jarige Van Kalmthout-rijder Marc Wortelboer reed een zeer verdienstelijke dertiende trainingstijd in zijn allereerste race.

Schade
Niet alleen Marijn van Kalmthout kreeg dit weekeinde met schade te kampen. Jan-Paul van Dongen werd vlak voor de start van de tijdtraining aangereden, met als gevolg een ontzette voorwielophanging. Een goed trainingsresultaat was daarmee verkeken.
Helmert-Jan van der Slik maakte op hardhandige wijze kennis met de effecten van slipstreamen. HJ kwam uit de slipstream van zijn oom Isaäc en kwam daarmee met een hogere dan normale snelheid op een bocht aan. De 16-jarige debutant remde echter op hetzelfde punt, met als gevolg een beschadigde Swift 99.
Floris-Jan Hekker reed een zijkant van zijn auto toen hij een nieuwe set-up probeerde, die allesbehalve een succes bleek te zijn.
Jim Kroon tot slot werd het slachtoffer van een rukwind, die zijn tent in de lucht deed vliegen. Kroon werd bewusteloos geslagen door een van de tentstokken en was enkele minuten buiten westen. Op zondag was hij gelukkig weer van de partij.

Race
Bij de start nam Patrick Koel meteen de leiding, gevolgd door Jaap van Lagen, Karim Berrichi en Mike den Tandt. Van Lagen viel in de eerste ronde echter terug naar de vijfde plaats door een groot gebrek aan grip. Halverwege de race leken (naast koploper Koel) Berrichi en Den Tandt de grootste kanshebbers op een erepodiumplek. De twee laatstgenoemde rijders werden echter verrast door een plotseling neervallende regenbui, die de baan voor de op slicks staande formulewagens in de tweede helft van de race in een ijsbaan veranderde. Zowel Berrichi als Den Tandt verlieten onvrijwillig de baan, waardoor Jaap van Lagen en Bas Schothorst de opengevallen ereplaatsen voor zich opeisten in de A-klasse. Tristan te Pas werd netjes vierde. De debutanten Ferdinand Kool (zesde) en Marc Wortelboer (negende) zorgden met hun prestaties voor tevreden gezichten bij hun teams.

Winst bij debuut
Aanvankelijk leek de autosportdebutant Stefan de Groot genoegen te moeten nemen met een derde plaats in de First Division. De Fransman Berrichi had de leiding vast in handen, Marijn van Kalmthout leek zijn tweede plaats al veiliggesteld te hebben. Berrichi was echter te gretig in de regen en vloog van de baan, waardoor Van Kalmthout de leiding overnam. De Hoofddorpse Ford-dealer leek zijn klasse te winnen, tot hij hard door een andere deelnemer van achteren werd geraakt. Stefan de Groot zag daarop kans om zijn Van Diemen 97 in de regen en op slicks als vijfde algemeen en als winnaar in de First Division over de streep te sturen. "Toen het eenmaal begon te regenen, vloog de ene rijder na de andere van de baan", aldus de enthousiaste student die uitkomt voor het X Racing Team. "Ik besloot toen om geen overbodige risico's te nemen." Deze tactiek bleek dus succesvol. Debutant Marko van Zuilekom werd tweede in de First Division, gevolgd door voormalig kampioen Isaäc van der Slik.

Uitslag: Klasse A:
1. Patrick Koel Mygale 00
2. Jaap van Lagen Swift-Cooper 00 op 5.017
3. Bas Schothorst Van Diemen 00 op 7.909
4. Tristan te Pas Swift-Cooper 00 op 12.579
5. Ferdinand Kool Mygale 00 op 20.914
6. Mathieu Lesenne Mygale 00 op 25.133
7. Marc Wortelboer Van Diemen 00 op 30.861
8. Michel Florie Van Diemen 00 op 34.986
9. Eddy Roosen Mygale 00 op 39.682
10. Raf Vleugels Van Diemen 00 op 1:08.638

First Division:
1. Stefan de Groot Van Diemen 97
2. Marko van Zuilekom Van Diemen 97 op 9.040
3. Isaäc van der Slik Swift 98 op 12.080
4. Mark Nachtegeller Swift 98 op 12.693
5. Adam Blair Van Diemen 97 op 22.660
6. Marijn van Kalmthout Swift 97 op 32.494
7. Jürgen van Hover Van Diemen 97 op 35.429
8. Bernard Delhez Van Diemen 98 op 41.077
9. Jan-Paul van Dongen Mygale 96 op 49.782
10. Roel Mulder Swift 97 op 56.153
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet