Formule 1

Formule 1: Alonso wint spectaculaire nachtrace

Fernando Alonso heeft de enerverende nachtrace in Singapore op zijn naam geschreven. Teamgenoot Nelsinho Piquet gooide de race op zijn kop door vlak voor het eerste pitstopwindow zijn auto in de muur te boren. Alonso greep op dat moment de macht en stond die niet meer af. Nico Rosberg reed ook een prima race en reed ondanks een stop-and-go-penalty van tien seconden naar de tweede plaats. Lewis Hamilton deed prima zaken; hij werd derde terwijl de Ferrari’s geen punten haalden. Felipe Massa werd door Ferrari’s geavanceerde pitstopmechanisme in de steek gelaten en hij reed weg met de tankslang nog in de auto. De Braziliaan kon nog wel verder, maar vanaf een uitzichtloze positie. Kimi Räikkönen leek de schade beperkt te houden, maar ging weer eens de fout in, en boorde met nog maar vier ronden te gaan zijn Ferrari in de muur.

Tekst: Daan Jeuken

Eerste nachtrace onderweg
Felipe Massa komt als een speer uit de startblokken voor de eerste Formule 1-nachtrace en behoudt simpel de leiding. Daarachter sluiten Hamilton en Räikkönen ook vrij eenvoudig aan. Nummer vier Kubica moet Kovalainen van zich afhouden en dat lukt hem niet zonder een klein tikje uit te delen. Kovalainen schiet van de lijn af en verliest gelijk twee plaatsen aan Vettel en Glock.

Veld rekt snel uit tot Trulli Train
Aan kop van het veld zijn de onderlinge verschillen in de openingsfase schrijnend. Massa lijkt erg licht en wint zo’n halve seconde per ronde. Achter Hamilton lijkt Räikkönen een stuk zwaarder, hij verliest zeven tiende per ronde, maar wint ook nog steeds op Robert Kubica. Na een aantal ronden consolideren de verschillen wat en rijden de drie koplopers vergelijkbare tijden.

Op plaats negen verliest Jarno Trulli schrijnend veel tijd, want hij ligt na vijf ronden al elf seconden achter voorganger Nick Heidfeld. Achter Trulli zit het complete veld, van nummer tien Rosberg tot nummer twintig Fisichella en ze rijden allemaal dezelfde tijden als Trulli. Nico Rosberg neemt het heft in handen, offert zijn bandjes op met een hele late remactie gaat Trulli wel voorbij en kan gemakkelijk uitlopen op de gigantische Trulli Train. Goed voorbeeld doet volgen, Nakajima en Alonso zijn de volgende die de rijdende chicane passeren.

Räikkönen komt op dreef
Kimi Räikkönen heeft na de openingsfase waarin hij wat achterstand opliep ineens het licht gevonden en hij begint beste rondetijden te rijden. Vaak doet de Fin dit de huidige jaargang pas in de laatste fase van de race, dus het belooft wat voor Ferrari vandaag. De achterstand op Hamilton wordt in een mum van tijd dichtgereden en de Brit moet zich toch zorgen gaan maken over zijn snelheid. In ronde 12 rijdt Massa 1:46.0, Räikkönen 1:45.9 terwijl Hamilton het met 1:46.5 moet doen. Aan kop lijkt Massa niet zoveel problemen te hebben, al pikt hij wat rotzooi op van de baan wat onder zijn auto lijkt te blijven hangen. Op zijn snelheid heeft het vooralsnog echter geen invloed.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet