IndyCar

IRL: Tony Kanaan wint zinderende IRL race op Kansas

AGR coureur Tony Kanaan won een zinderende IRL wedstrijd op Kansas, waarbij hij zijn teamgenoot Dan Wheldon en landgenoot Vitor Meira met een miniem verschil versloeg. Polesitter Danica Patrick kwam nauwelijks in het hoofdstuk voor.

 Tony Kanaan

Kampioen Tony Kanaan boekte bijna na 1 jaar weer een zege in de IRL series. Foto Honda

Eerste overwinning voor Kanaan in 2005
Nadat Kanaan en Wheldon hun doughnuts beëindigd hadden, bestookte de Braziliaan de pers onmiddellijk met enkele rake opmerkingen.
"Jullie wilden toch dat Danica zou winnen, nou daar zul je nog even op moeten wachten. Ik hoor nu ineens niemand meer over Rahal Letterman praten. Ze kunnen praten zoveel ze willen, maar jullie moeten het nu over AGR Racing hebben" sneerde winnaar Kanaan naar de pers.
De Danica-hype was de Braziliaan duidelijk in het verkeerde keelgat geschoten.

Pole voor Danica
Danica Patrick behaalde haar eerste pole voor haar teamgenoten Buddy Rice en Vitor Meira, maar zou eigenlijk geen rol van betekenis spelen. Door een te lange vierde en vijfde versnelling viel ze al ver terug, reed nog even op de vierde plaats, maar finishte uiteindelijk als negende. Rice en Meira daarentegen streden vrijwel de gehele wedstrijd mee om de kop. Rice speculeerde in de slotfase op een neutralisatie, die er niet kwan. De Rahal Letterman coureur viel naar de 10e plek terug.

Boeiende wedstrijd
De adembenemende wedstrijd op Kansas werd door slechts drie korte neutralisaties gekenmerkt. Twee voor het wegslepen van de gestande auto's van Ryan Briscoe en Kousuke Matsura en één voor de crash van Roger Yasukawa. De Brit Dan Wheldon reed lange tijd op kop, evenals Panther coureur Tomas Scheckter. De Chevrolet motoren waren op Kansas uiterst competitief, teamgenoot Tomas Enge reed lang in het kielzog van Scheckter. Het Panther-duo kreeg enkele malen een waarschuwing voor het overschrijden van de witte lijn. De uiteindelijke beslissing viel in de 190e ronde bij de laatste pitstops toen Kanaan de leiding greep. De AGR coureurs streden wiel-aan-wiel om de kop, maar Wheldon kwam op de finish uiteindelijk .012 secs. te kort. Vitor Meira werd evenals vorig jaar op Kansas op dezelfde manier verslagen. "Het was tussen mij en Wheldon, maar ik kwam gewoon te kort" aldus de teleurgestelde Braziliaan die in 2005 zelfs met een derde plek genoegen moest nemen. Andermaal een 1-2-3-4 zege voor Honda aangedreven motoren. Na de aankondiging van het vertrek van Toyota bevestigde Honda nogmaals loyaal aan de IRL te zullen blijven.

UITSLAG
1. Tony Kanaan (BR) Dallara Honda 200 ronden
2. Dan Wheldon (GB) Dallara Honda 200 ronden
3. Vitor Meira (BR) Panoz Honda 200 ronden
4. Dario Franchitti(GB) Dallara Honda 200 ronden
5. Tomas Scheckter(ZA) Dallara Chevrolet 200 ronden
6 .Scott Sharp (USA) Panoz Honda 200 ronden
7. Darren Manning (GB) Panoz Toyota 200 ronden
8. Helio Castroneves(BR) Dallara Toyota 200 ronden
9. Danica Patrick (USA) Panoz Honda 200 ronden
10.Buddy Rice (USA) Panoz Honda 200 ronden

Stand kampioenschap
1. Dan Wheldon 335 pnt. 2. Tony Kanaan 259 pnt.
3. Helio Castroneves 230 pnt. 4. Dario Franchitti 219 pnt. 5. Sam Hornish 216 pnt. 6.
Vitor Meira 205 pnt. 7. Scott Sharp 198 pnt. 8. Bryan Herta 198 pnt. 9. Tomas Scheckter 192 pnt.
10. Danica Patrick 171 pnt.

tekst Willem J. Staat
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet