IndyCar

IRL: Oud filmacteur Paul Newman (1925-2008) vond voldoening in de autosport als teameigenaar/coureur

Vandaag is op 83 jarige leeftijd oud-Hollywood acteur en IRL-teameigenaar Paul Newman overleden. “De autosport is de enige sport waarin ik voldoening kan vinden”, zei Newman ooit eens in interview.

Tekst: Willem J. Staat
Foto’s: IRL/Willem J. Staat

paul_newman_1
Paul Newman 1925-2008 Tot het laatst bleef Paul
op de circuits te vinden.

Film “Winning” begin van autosportcarriere
Toen de acteur Paul Newman in 1968 tijdens de opnames voor de film
“Winning” voor het eerst met de autosport in aanraking kwam was hij verkocht. Vier jaar later besloot Newman op 47-jarige leeftijd zijn eerste stappen in de racerij te zetten. Met een Lotus Elan begon Newman aan regionale kampioenschappen deel te nemen en al snel begon hij in kampioenschappen te grossieren! Acteur Newman verwierf zelfs een fabriekscontract bij het team van Bob Sharp Racing in 1979! Datzelfde jaar won Newman bijna de 24 Uren van Le Mans met een Dick Barbour Porsche 935!

Van passie tot beroep
De passie werd voor Hollywood-acteur Paul Newman zijn beroep.
“Vijftien jaar lang racete ik van mei tot oktober en maakte ik geen enkele film. Het enige wat ik deed was racen. Ik werd er door gefascineerd. Ik heb diverse sporten met weinig succes geprobeerd. Ik was slecht in American Football, hockey, skiën en badminton. Ik dacht dit is misschien wel iets voor mij.”Hoewel Newman ruim vijftien jaar op de circuits actief was gaf hij eerlijk toe“dat ik maar vijf jaar echt goed was.”

frank_capua
De rol als Frank Capua in de film "Winning" in 1968 betekende voor Paul Newman de
intrede in een geheel nieuwe wereld die zijn tweede beroep zou worden.

Respect
In de TransAm-series dwong Newman respect van zijn tegenstanders af. Oud F1-coureur en TV commentator David Hobbs: “Newman was één van de meest getalenteerde tegenstanders in de TransAm-series waar ik ooit tegen geracet heb. Hard maar fair. Als hij minder andere activiteiten en verplichtingen had gehad, had hij in de klasse kampioen kunnen worden.”
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet