Formule 1

Formule 1: Alonso ijskoud naar zege in hitte van Frankrijk

 Publiek

Fernando Alonso is erin geslaagd zijn vijfde overwinning dit seizoen en zijn zesde in totaal te behalen op het thuiscircuit van Renault. In Frankrijk was hij op het circuit van Magny Cours oppermachtig ten opzichte van alle concurrenten. Alleen Raikonen kon nog enigszins de snelheid van de Renault volgen, echter door zijn dertiende startpositie kwam hij tijdens de race niet verder dan plaats twee. Schumacher completeert het podium echter op bijna een ronde achterstand. Albers weet de finish niet te halen. De Nederlander vliegt in ronde 37 hard van de baan maar kan ongedeerd uitstappen. Een technisch defect aan wagen of band lijkt de oorzaak.


Tekst: Pieter de Boer

Het was niet bepaald de meest spectaculaire race van het seizoen. Het publiek kreeg echter wel in tegenstelling tot de Amerikaanse fans 20 wagens aan de start. Dit weekend geen extreme problemen met banden. Aan de start staat de als derde gekwalificeerde Räikkönen op plaats dertien. Hij moest tien plaatsen terug op de startopstelling omdat hij vrijdag een motor opgeblazen had. Hierdoor schoven vanaf Michael Schumacher iedereen tot plaats dertien een plaatsje verder op naar voren. De start zelf verliep probleemloos. Alonso komt als beste weg van zijn plaats, terwijl Trulli Schumacher achter zich weet te houden. Barrichello schuift door naar plaats vier, ten koste van Sato.

Voor BAR geld dit weekend maar één opdracht. De wagens in de punten aan de finish brengen. Met een vierde en zevende startpositie had het team dit streven volledig in eigen hand. Sato weet een prima race te rijden en zelfs zijn verloren plek van Barrichello terug te winnen door een mooie uitrem actie. Het mocht voor de Japanner echter allemaal niet baten. Hij vliegt meerdere malen even van de baan af maar weet desondanks toch te finishen op plaats elf. Een stuk beter doet zijn teamgenoot het echter. In een zeer goed opgebouwde race weet de Brit als vierde te finishen en eindelijk de eerste punten binnen te slepen voor BAR. Het wordt daar dan ook als een overwinning gevierd, hoewel het team nog steeds als laatste staat in het constructeurkampioenschap. De woorden van teambaas Nick Fry waren veelzeggend: “Ons seizoen is pas vandaag begonnen.” Het staat overigens in schril contrast met de woorden van Stottard twee weken eerder, die de poppenkast in Amerika betitelde als het einde van het seizoen voor zijn team, omdat zij nooit meer het gat kunnen dichten met directe concurrent Jordan. Voor BAR liggen die zaken duidelijk anders.

Kimi Räikkönen kan betiteld worden als de man van de race. Ondanks het feit dat Alonso een foutloze race rijdt, maakt Räikkönen de meeste indruk. Als dertiende gestart finisht de Fin als tweede op slechts elf seconde achterstand. De vraag mag dan ook gesteld worden wat er gebeurd zou zijn als hij daadwerkelijk als derde gestart was. Jarno Trulli, als tweede gestart, liet zien dat Toyota toch vooral in kwalificatie de boel goed op orde heeft, maar in de race toch nog veel tijd laat liggen. De Italiaan kan lang zijn tweede plaats verdedigen, maar na zijn eerste stop valt hij terug tot achter Schumacher en finisht als vijfde.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet