Formula Arcobaleno

Formula Arcobaleno: Pastorelli superieur

Net als twee weken eerder in Assen was Nicky Pastorelli tijdens de zevende race om het Formula Arcobaleno-kampioenschap superieur: vanaf de pole position reed het talent uit Rijswijk gewoon weg bij de concurrentie. Matthijs Bakkum, die tweede werd, had geen schijn van kans op de zege.

Tekst: Roy van der Laan

Pastorelli is de laatste drie races een klasse apart. Hij lijkt de Formula Arcobaleno bijna ontgroeid te zijn, want zijn concurrenten kunnen hem nauwelijks nog tegenstand bieden. Ook Michael Mason, die in het begin van het seizoen zo¹n sterke indruk achterliet, kan Pastorelli niet bijhouden. ŒIn het begin van het seizoen ging het qua snelheid ook wel goed, maar was ik nog iets te wild¹, zei Pastorelli na de race. "Dat heb ik nu beter onder controle." Afgetekend tweede werd de van de derde plaats gestarte Matthijs Bakkum uit Beverwijk. Bakkum maakte een goede start, maar het duurde nog tot de Nissanbocht totdat hij Mason kon verschalken. Dat deed hij met een klassieke uithaalmanoeuvre, die hij perfect uitvoerde. Bakkum kon daarna gemakkelijk uitlopen, maar hij kwam tekort om Pastorelli nog terug te halen. De strijd om de derde plaats was spannender: in de zevende ronde kwamen Mason, Vincent Broertjes, Dennis van Putten en John Wilbrink vier-dik voor de pits langs. Een prachtige maar ook gewaagde situatie, waar de vier coureurs volwassen mee omgingen. Op het moment dat de posities verdeeld waren, gaven de vier elkaar gewoon de ruimte om de race te vervolgen.

Pech voor Menten
Titelpretendent Jos Menten zag in de op een na laatste race van het seizoen zijn laatste hoop op het kampioenschap vervliegen. Waarschijnlijk een kapotte krukas beroofde Menten van de kans op een goede klassering. Het Limburgse talent doet nog wel mee om de titel in het Shell Junior Kampioenschap, maar dat blijft natuurlijk een beetje een troostprijs.
Pastorelli, die in het jongerenklassement vijf punten voor staat, zal ook de blik op de 'echte' titel hebben gericht. Hij is echter afhankelijk van de prestatie van Michael Mason, die nog elf punten voorsprong heeft. Al is Pastorelli op 15 oktober even goed als hij de laatste races was, dan nog kan Mason de titel binnenhalen. Dat kan nog een spannende race worden, temeer daar de nummer drie in het klassement, Matthijs Bakkum, zijn blik op de tweede plaats heeft gericht.

Uitslag van de zevende race in de Formule Arcobaleno, Circuit Park Zandvoort, 03-09-2000:
1. Nicky Pastorelli
2. Matthijs Bakkum
3. Michael Mason
4. Dennis van Putten
5. Vincent Broertjes
6. John Wilbrink
7. Ron van Toren
8. Bas Vernimmen
9. Renier Marchal
10. Machiel Leenders

Stand in de Formula Arcobaleno na zeven races:
1. Michael Mason 101
2. Nicky Pastorelli 90
3. Matthijs Bakkum 84
4. Jos Menten 76
5. Vincent Broertjes 72
6. Dennis van Putten 71
7. Bas Vernimmen 62
8. John Wilbrink 59
9. Milko Tas 52
10. Machiel Leenders 41

Shell Junior Kampioenschap:
1. Nicky Pastorelli 43
2. Jos Menten 38
3. Bas Vernimmen 31
4. John Wilbrink 28
5. Machiel Leenders 21
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet