Formula Arcobaleno

Formula Arcobaleno: Michael Mason wint op Hockenheim

mason

De vierde race van de Formula Arcobaleno is gewonnen door Michael Mason. De titelkandidaat werd gevolgd door twee rijders van Har Vaessen Racing: Jos Menten (tweede) en Matthijs Bakkum.


Tekst: Roy van der Laan
Foto: Gerrie Hoekstra


De deelnemers aan de Formula Arcobaleno komen nog eens ergens. Na drie keer Zandvoort reden de rijders op Hockenheim, de volgende race (die samenvalt met de Marlboro Masters!) vindt plaats op Donington Park.
Op Hockenheim reed de klasse samen met het Zwitserse veld, zodat er totaal 25 auto's aan de start stonden. Op de korte baan (2,6 km) was Nicky Pastorelli de snelste Nederlander tijdens de beide kwalificatietrainingen, die op zondagochtend werden verreden. Pastorelli reed de derde tijd totaal; de Zwitsers reden op de zachtere banden waarop we vorig seizoen ook in Nederland reden en waren (uitsluitend?) daardoor sneller. Dennis van Putten, die een slechte seizoenstart meemaakte, trainde als tweede, voor Michael Mason, Jos Menten en John Wilbrink. Tegenvallend waren de startposities van Vincent Broertjes (zevende Nederlander) en Matthijs Bakkum (negende). Laatstgenoemde kampte met aanzienlijke wegliggingsproblemen.

Verrassing
Vlak voor de start werden de coureurs op een verrassing getrakteerd. Na de droge trainingen in de ochtenduren begon het minuten voor de wedstrijd te regenen. Een geluk bij een ongeluk was dat de deelnemers tijdens de vrije trainingen op vrijdag al van een nat Hockenheim hadden kunnen proeven.
Nicky Pastorelli had weinig profijt van zijn pole position. Vlak voor de start vergaloppeerde hij zich even, schoot een meter vooruit en bracht zijn auto weer tot stilstand. Dit leverde hem een tijdstraf op van een minuut. "Nicky had eerder nadeel dan voordeel van zijn fout", meende de teammanager van het Scuderia Arcobaleno LCI Meindert van Buuren. De tijdstraf bleef echter gehandhaafd.
Jos Menten maakte geen goede start, hij vertrok met teveel wielspin. Zijn teamgenoot Niels Bouwhuis vertrok juist erg goed. "Ik had een wereldstart", meende Bouwhuis. "Ik haalde vijf of zes man in en schoof in één keer op naar de derde plaats."

Foutje
Nicky Pastorelli was in de beginfase te gretig. Bij een uitremactie remde hij 20 meter te laat voor de Sachscurve, resulterend in een uitstapje naast de baan en het verlies van circa tien posities. Pastorelli vocht zich vervolgens terug naar de derde plaats, die door de strafminuut werd omgezet in de negende plek. "We kunnen nog veel verwachten van Nicky", voorspelde Van Buuren. "Hij is heel snel, maar zal zich wel moeten leren beheersen." Deze conclusie hadden wij al getrokken tijdens de voorlaatste race van de Formula Arcobaleno op het Circuit Park Zandvoort.

Voorin het veld reed Michael Mason na zijn pech op Zandvoort naar een mooie zege. Jos Menten werd tweede, in het tweede deel van de race drong hij niet aan bij Mason en koos hij voor de punten. "De bandenspanning was te laag, waardoor de auto steeds meer begon te glijden", noemde de 19-jarige coureur een reden waarom hij zich tevreden stelde met de tweede stek.
Niels Bouwhuis leek op weg naar zijn eerste podiumplaats. In de negende ronde maakte een gebroken gaskabel echter een einde aan de race van de student aan de Haagse Sportacademie. Natuurlijk was hij flink ziek van het gebeuren, maar hij zag ook de positieve kanten van het weekeinde. "Het is heel lullig om door een dingetje van drie gulden een podiumplaats mis te lopen", vond hij. Aan de andere kant: na de race heb ik veel complimenten gekregen. Ik heb laten zien dat ik met de snelsten meekan. Wat dat betreft is het toch een positief weekeinde. 

Inhaalrace
Matthijs Bakkum reed een indrukwekkende inhaalrace. De Beverwijker voelt zich steeds meer op zijn gemak in de regen. "Ik haalde de ene na de andere tegenstander in, het ging geweldig", aldus de rijder van Har Vaessen Racing. "Ik heb veel getraind in de regen, iets dat zich vandaag uitbetaalde. 
Ook Milko Tas en Bas Vernimmen reden goede inhaalraces, die hen van de tiende en vijftiende startpositie naar de vijfde en zesde plaats brachten. Vincent Broertjes viel tegen met een zevende trainingstijd en een achtste plaats in de race.
Meindert van Buuren, tevens voorzitter van de Stichting Formula Arcobaleno, toonde zich positief over het verloop van de race. "De race was spectaculair, maar er werd tevens keurig gereden." Dat laatste konden we de vorige keer op het Circuit Park Zandvoort niet zeggen!

Uitslag:
1. Michael Mason, 19 ronden in 26:35.949
2. Jos Menten, op 4,326
3. Matthijs Bakkum, op 9,498
4. Dennis van Putten, op 17,559
5. Milko Tas, op 42,764
6. Bas Vernimmen, op 45,757
7. Rogier Jongejans, op 47,583
8. Vincent Broertjes, op 1:04,488
9. Nicky Pastorelli, op 1:08,258
10. Roy van der Weiden, op 1 ronde
11. Linda Terol, op 1 ronde

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet