Formula Arcobaleno

Formula Arcobaleno: Zege voor Michael Mason

Michael Mason heeft vanaf pole position de tweede race van de Formula Arcobaleno gewonnen. Jos Menten (tweede) en Vincent Broertjes waren de overige rijders op het erepodium.

Tekst: Roy van der Laan

Tijdens de enige tijdtraining van de Formula Arcobaleno reed Michael Mason veruit de snelste tijd. Tweede man Jos Menten (pole tijdens de Paasraces) volgde op 0,8 seconde. Vincent Broertjes was derde. "In de training spinde ik in Bos Uit", verklaarde de winnaar van de eerste race waarom hij op 1,3 seconden van de pole stond. Roy van der Weijden reed een nette vierde tijd. "Ik heb goed naar de Formule 1-trainingen op tv gekeken", aldus de debutant in de Formula Arcobaleno, die afkomstig is uit de Renault Mégane Trophy. "Ik reed steeds sessies van twee of drie ronden." Dat het werkte, bewijst zijn startpositie.

Opvallend goed en opvallend slecht
Opvallend waren de nette zesde en zevende plaats van de debutanten Niels Bouwhuis en Dennis van der Spoel (beiden Har Vaessen Racing), en de tijd van 3:01.862 van Matthijs Bakkum (eveneens HVR). "Na mijn eerste, rustige opwarmrondje brak de steekas", vertelde de teleurgestelde nummer twee van de Paasraces. Bakkum kampte op donderdag en vrijdag overigens met hetzelfde euvel! Milko Tas was ook niet echt blij met zijn vijfde tijd. "Ik werd met een losse bodemplaat van mijn Formula Arcobaleno door de wedstrijdleiding uit de training gehaald. Een terechte beslissing, maar het kostte mij een goede startpositie."

Goede start Menten
De start was voor Jos Menten, voor Mason en de uitstekend gestarte Bouwhuis. Laatstgenoemde viel echter al snel terug naar de vijfde plek. "Ik mis nog ervaring", aldus de student aan de sportacademie, die ervaart hoe moeilijk het is om een (nagenoeg) foutloze race te rijden. Over fouten gesproken: Roy van der Weijden liet bij de start zijn motor afslaan. Hij begon vervolgens aan een inhaalrace, die eindigde met een aanrijding met Dennis van der Spoel. Menten verloor na vier ronden de kop aan Michael Mason nadat hij een schakelfout had gemaakt. Mason gaf de leiding niet meer uit handen, hij werd op de finishlijn gevolgd door Jos Menten, Vincent Broertjes, Milko Tas en Niels Bouwhuis.

Geen beker
Op het podium kreeg Menten twee bekers (een als tweede algemeen, en een als snelste Shell Junior), Broertjes daalde echter met lege handen af van het ereschavot. "Ze waren vergeten om genoeg bekers te bestellen", aldus de rijder van het Apeldoorns College. Ook Bas Vernimmen mocht op het podium plaatsnemen, hij werd tweede junior. "Ik had een zeer goede start", aldus de enthousiaste coureur, die als twaalfde startte en na de eerste ronde als achtste doorkwam. Met een hevig overstuurde auto zag hij uiteindelijk als zevende de finish.

Inhaalrace
Matthijs Bakkum deed het enige wat hij kon doen: een inhaalrace rijden. De Beverwijker klom op naar een mooie zesde plaats. Bovendien bleven de steekassen van zijn racewagen dit keer heel! Samen met zijn teamgenoten Jos Menten en Niels Bouwhuis eindigde Har Vaessen Racing dus met drie man in de top zes. "Een mooi resultaat", aldus de tevreden teameigenaar Har Vaessen, die zelf de finish niet haalde.

Uitslag:
1. Michael Mason, 12 ronden in 21:42.897
2. Jos Menten, op 1.124
3. Vincent Broertjes, op 6.857
4. Milko Tas, op 12.414
5. Niels Bouwhuis, op 15.427
6. Matthijs Bakkum, op 19.176
7. Bas Vernimmen, op 20.146
8. Dennis van Putten, op 23.635
9. Nicky Pastorelli, op 38.134
10. Renier Marchal, op 38.512

Stand na twee races:
1. Michael Mason 37
2. Vincent Broertjes 36
3. Matthijs Bakkum 27
4. Jos Menten 26
5. Milko Tas 26
6. Niels Bouwhuis 22
7. Bas Vernimmen 15
8. Jimmy van der Ende 10
9. Renier Marchal 9
10. Dennis van der Spoel 9

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet