Formula Arcobaleno

Formula Arcobaleno: Vincent Broertjes klasse apart

Vincent Broertjes heeft de race voor de Formula Arcobaleno, verreden tijdens de Paasraces, gewonnen. De rijder uitkomend voor het Apeldoorns College had meer dan een straatlengte voorsprong op de rest van het veld.

Tekst: Roy van der Laan

Tijdens de kwalificatietrainingen was Jos Menten (Har Vaessen Racing) de snelste. De jonge coureur uit het Limburgse Haelen was tijdens de verregende eerste tijdtraining de beste, maar hij moest zijn tijd inleveren vanwege inhalen onder geel. In de tweede, droge training stelde die andere snelle Jos uit Limburg alsnog orde op zaken door ook nu weer de snelste tijd te laten noteren. De ervaren mannen Vincent Broertjes (twee) en Dennis van Putten (drie) zaten er goed bij. Het Har Vaessen Racing-viertal Matthijs Bakkum, Niels Bouwhuis, Har Vaessen himself en Dennis van der Spoel volgden. Opvallend slecht waren de trainingsresultaten van Milko Tas (zeventiende) en Michael Mason (achttiende). Tas, vorig jaar derde in de eindstand en dit jaar dus één van de grote titelkandidaten, kreeg in de tweede training te kampen met een kapotte bobine en kon daardoor slechts enkele ronden trainen.

Foutje
De start was voor Vincent Broertjes, voor Jos Menten en de rest van de Har Vaessen-brigade. In de beginfase was de ideale lijn bijna droog (met dank aan de voorafgaande warm up van het Libertel DTCC), naast de snelste lijn was het asfalt echter nat en glad. Dat ondervond onder meer Roy van der Weijden, die na een seizoen Renault Mégane Trophy koos voor de Formula Arcobaleno bij Scuderia Arcobaleno LCI. Van der Weijden maakte een spectaculaire pirouette, die meteen het einde van zijn race betekende. Jos Menten voerde de druk meteen op bij 'Broer'', de pas 18-jarige rijder kon echter niet het geduld opbrengen om rustig zijn kans af te wachten. Bij het ingaan van de derde ronde spinde Menten in de Tarzanbocht. Matthijs Bakkum nam zijn positie over, gevolgd door debutant (!) Niels Bouwhuis en debutant (!) Dennis van der Spoel.

Inhaalrace
Michael Mason en Milko Tas reden (zoals verwacht mocht worden) een indrukwekkende inhaalrace. In het negentien auto's tellende veld namen ze in de vierde ronde al de plaatsen zes (Tas) en acht in. Mason beëindigde de race op een voortreffelijke derde plaats achter winnaar Broertjes en tweede man Bakkum, Milko Tas werd uiteindelijk vierde. Niels Bouwhuis mocht zeer tevreden zijn met zijn vijfde plek, tevens beste debutant.

Veertien seconden
Broertjes sloot de race met een voorsprong van maar liefst veertien seconden op Matthijs Bakkum af. De 19-jarige student wist zelf ook niet precies waarom het zo vreselijk goed ging. Hij zal ongetwijfeld blij zijn geweest, dat het na de eerste training van de Arcobaleno's continu droog bleef. Tijdens de eerste kwalificatiesessie reed Vincent geen deuk in het overbekende pakje boter. "De auto was veel te stijf, terwijl je onder natte omstandigheden graag een slappere auto hebt", meende de nummer vier van vorig jaar. "Daarom ging het niet. Bovendien had ik nog nooit in de regen gereden. Het klinkt ongelooflijk, maar de Formula Arcobaleno heeft in 1999 geen enkele tijdtraining of race onder natte condities gereden." Zoals het van een team van de voormalige MTS Autotechniek verwacht mag worden, was Vincents auto in de wintermaanden tip-top voor elkaar gemaakt. "De auto is helemaal uit elkaar geweest", aldus de winnaar. "We hebben alles nagelopen en de auto daarna met mede-studenten weer in elkaar gezet." Getuige Broertjes' zege hielden de studenten geen bouten en moeren over bij de montage.

Titelkandidaten
Tijdens de presentatie van Har Vaessen Racing werden Jos Menten en Matthijs Bakkum gepresenteerd als de titelkandidaten van het team. De eerste race van het seizoen 2000 bewees dat dit geen grootspraak was. De 19-jarige Bakkum kon het in het tweede deel van de race relatief rustig aan doen. "Gedurende de race ging mijn auto steeds meer glijden op de nieuwe, hardere banden. Ik ben toen voorzichtiger gaan rijden", vertelde de zeer tevreden coureur uit Beverwijk. Op de finish hield hij nog vijf seconden over ten opzichte van Michael Mason. De tegenstand zal gedurende de volgende races echter groter zijn, als Mason en Tas verder naar voren op de startgrid zullen staan.

Snel neefje
Jimmy van der Ende, neef van Ricardo en Jacky, was na een afwezigheid van meer dan een jaar weer actief in de Formula Arcobaleno. Hij werd netjes zesde. "Twee jaar geleden heb ik drie races gereden, toen was het geld op", vertelde hij in een raceoverall van Ricardo. "Voor dit seizoen ben ik nog op zoek naar budget. Ik huur mijn auto race voor race, hoe lang ik nog rijd weet ik nog niet." Bas Vernimmen is de rijder uit de Formula Arcobaleno met volgens eigen zeggen de 'gezelligste' sponsors binnen de klasse, waaronder Casa Rosso. De 18-jarige rijder was te ziek om uit zijn ogen te kijken, tijdens de race kwam hij tot overmaat van ramp in contact met Milko Tas. De Amsterdammer werd toch nog tiende.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet