Renault Mégane Trophy

Renault Mégane Trophy: Titel naar Marcel Kesseler

Bert Ploeg is de kampioen van de tweede helft van het seizoen van de Fly You Renault Elf Mégane Trophy. De coureur won de allerlaatste race van de raceklasse, die volgend jaar wordt vervangen door een Renault Clio Cup. Voor Ploeg was dit zijn derde zege op rij. De titel ging zoals verwacht naar Marcel Kesseler, die zijn kampioenschap niet vierde met een podiumplek. Kesseler kwam niet verder dan de zesde plaats, doordat hij van de baan werd geramd door zijn enig overgebleven concurrent in de strijd om de titel Loek Bodelier.

Tekst: Roy van der Laan

Bert Ploeg is in een wereldvorm. Tijdens de trainingen van de Finaleraces reed hij de snelste trainingstijd, zijn derde pole op rij. Zijn tijd was de snelste rondetijd ooit door een Mégane gerealiseerd. De gedoodverfde kampioen Marcel Kesseler volgde met de tweede tijd. De tweede rij was voor Jeroen Reijntjes en Frank Scholten. De pas 17-jarige Danny van Hal zorgde voor een verrassing door de vijfde tijd te laten noteren, nog voor Loek Bodelier. De voormalige motorcoureur moest de race winnen om nog een kans op de titel te maken, een kans die na de training definitief verkeken leek.

Chaos
De start was voor Kesseler, voor Ploeg. Zoals we gewend zijn, was het in de eerste ronde een chaos. Rijders als Evert Kroon, Manfred Bavealaar en Frans Chris waren hierbij betrokken. Bert Ploeg wist de strijd in zijn voordeel te beslissen en won de race, vlak voor de sterk rijdende Frank Scholten. Jeroen Reijntjes stelde de derde plaats veilig.

Loek Bodelier kwam als vierde over de streep, maar hij kreeg na afloop een tijdstraf van 30 seconden vanwege ongeoorloofd rijgedrag. Bodelier tikte Kesseler tijdens de race achterstevoren, een actie die vooral de latere kampioen enkele plaatsen kostte. Door de tijdstraf viel Bodelier in de uitslag terug naar de twaalfde plaats. Dit kostte hem zijn tweede plek in het eindklassement. Frank Scholten liet zichzelf tot vice-kampioen kronen, met een voorsprong van welgeteld één punt op Bodelier! De vierde plek in de race ging naar Hugo Charles, voor de wederom goed presterende Danny van Hal die hiermee de strijd in de Michelin Renault Junior Cup won. Dit kampioenschap was al eerder in het voordeel van Loek Bodelier beslist. Marcel Kesseler werd na zijn spin en contact met de vangrail toch nog zesde.
 
Clio Cup
Volgend jaar komt er dus een Renault Clio Cup in de plaats van de huidige Fly You Renault Elf Mégane Trophy. De klasse staat in het teken van de Clio Renault Sport 2,0, een auto die volgens Renault Nederland sneller zal zijn dan de huidige Renault Mégane. Volgens de importeur is de belangstelling voor de nieuwe cup overweldigend. Sportmanager Ron Boon rekent op vijftig auto's (!). "We zullen waarschijnlijk zelfs een kwalificatierace moeten inplannen", keek hij al vooruit. Voor het zover is zijn we echter vele, vele maanden verder. De cup zal immers worden verreden met een gewijzigd model van de Clio, waardoor de uitlevering van de auto's pas in mei kan plaatsvinden. Dat betekent dat de klasse tijdens de Pinksterraces hoogstwaarschijnlijk nog niet in actie kan komen. Desondanks gaat Boon ervan uit, dat de titelstrijd volgend jaar minimaal zeven races zal tellen.

Uitslag:
1. Bert Ploeg 12 ronden in 24:16.419
2. Frank Scholten op 0,883
3. Jeroen Reijntjes op 3,602
4. Hugo Charles op 16,895
5. Danny van Hal op 17,050
6. Marcel Kesseler op 19,410
7. Dennis Nieuwenhuis op 21,614
8. Mario Bik op 24,403
9. Joan Straatman op 37,731
10. Fred Hehl op 38,735

Eindstand:
1. Marcel Kesseler 120
2. Frank Scholten 96
3. Loek Bodelier 95
4. Bert Ploeg 92
5. Jeroen Reijntjes 88
6. Hugo Charles 72
7. Fred Hehl 70
8. Mario Bik 61
9. Dennis Nieuwenhuis 46
10. Eduard Peters 43

Eindstand Michelin Renault Junior Cup:
1. Loek Bodelier 66
2. Mario Bik 48
3. Danny van Hal 34
4. Joan Straatman 28
5. Manfred Bavelaar 19
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet