Renault Mégane Trophy

Renault Mégane Trophy: Drie uit vier voor Marcel Kesseler

Marcel Kesseler is hard op weg om de laatste kampioen te worden in de Fly You Renault Elf Mégane Trophy. Hij won de vierde race van het kampioenschap op het TT Circuit Assen, waarmee zijn totaal aantal zeges groeide tot drie. De meeste ophef was er over de aanrijding tussen Bert Ploeg en gastrijder Sebastiaan Visser, die de kansen van Ploeg op de titel aanmerkelijk deed teruglopen.

Tekst: Roy van der Laan

Klassementsaanvoerder Marcel Kesseler startte vanaf de pole position, voor Sebastiaan Visser en Bert Ploeg. Visser bestuurde als gastrijder een Renault Mégane van het Papagayo team. Zoals bekend komt de Zandvoorter normaal uit in het EK Formule Renault. "Tijdens de race van de Formule Renault op Monza heb ik een chassis afgeschreven, ik moest daardoor ook de volgende wedstrijd op Donington missen", aldus Sebastiaan. "Ik rijd nu een gastrace in de Mégane Trophy om mijn wedstrijdritme te behouden." Dit was Vissers eerste race in een toerwagen. "De wegligging is slecht, met nieuwe banden is het iets minder slecht", maakte Visser de onmogelijke vergelijking tussen een toerwagen en een formulewagen. De Zandvoorter toonde op Assen aan dat hij ook met 'een dak boven zijn hoofd' tot de betere coureurs behoort. In het competitieve veld van de Fly You Renault Mégane Trophy instappen en meteen de tweede trainingstijd neerzetten is een prestatie waarvoor wij onze hoed afnemen.

Veelbesproken aanrijding
Dat laatste zal Bert Ploeg niet doen. Ploeg, als derde gestart, nam in de race meteen de tweede plek van Visser over. De gastrijder zag enkele ronden later kans om zijn Renault Mégane naast de auto van Ploeg te zetten, waarna de twee van de baan vlogen. Bert Ploeg windde zich na afloop nogal op over het geheel, niet in de laatste plaats omdat Visser zich als gastrijder met de strijd om de ereplaatsen (en daarmee de titelstrijd) bemoeide. Overigens was het Ploeg zelf die Visser raakte, en niet andersom. "Hij heeft mij waarschijnlijk niet gezien", meldde Visser na afloop. "Ik heb Sebastiaan op zaterdag nog gewaarschuwd dat hij zich niet met de strijd tussen de titelkandidaten moest bemoeien", aldus Ploeg. Wat dit laatste betreft heeft hij aan de ene kant gelijk, maar aan de andere kant kun je van de betere gastrijders als Sebastiaan Visser, Jeroen Bleekemolen en Patrick Huisman (om de gastrijders op het TT Circuit te noemen) natuurlijk niet verwachten dat ze netjes opzij gaan voor iedere deelnemer die hen graag wil passeren. Gastrijders als Sebastiaan Visser hebben bovendien de schijn tegen dat ze in dienst van hun teamgenoten rijden. Voor Papagayo-crack Loek Bodelier komt het uitvallen van Ploeg immers niet ongelegen. Voor de duidelijkheid: we gaan er niet van uit dat er in het bovenstaande sprake was van opzet van de kant van Visser. Wellicht wordt het eens tijd om het fenomeen 'gastrijder', en dan met name de competitieve gastrijder, eens tegen het licht te houden?

Mooie zege Kesseler
Mede dankzij het uitvallen van Ploeg en Visser, kon Marcel Kesseler een gat slaan ten opzichte van zijn achtervolgers. Jeroen Reijntjens, Fred Hehl en Loek Bodelier (allen Papagayo Beach Racing) volgden op de finishstreep de racewinnaar, die nu een mooie voorsprong in het algemeen klassement heeft opgebouwd. De snelste raceronde, met het bijbehorende punt, ging naar Reijntjens. "Nadat Ploeg en Visser waren uitgevallen, zag ik dat ik geen realistische kans meer had om Marcel Kesseler te achterhalen. Ik heb toen getracht om de snelste ronde op mijn naam te schrijven", verklaarde hij achteraf. Mario Bik eindigde achter Loek Bodelier als tweede in de strijd om de Michelin Renault Junior Cup, Manfred Bavelaar werd derde.

Uitslag:
1. Marcel Kesseler 13 ronden in 21:33.123
2. Jeroen Reijntjens op 1,299
3. Fred Hehl op 5,469
4. Loek Bodelier op 6,129
5. Frank Scholten op 15,780
6. Mario Bik op 22,656
7. Hugo Charles op 24,624
8. Manfred Bavelaar op 25,250
9. Frans Chris op 25,895
10. Ronald Barten op 37,529

Uitslag Michelin Renault Junior Cup:
1. Loek Bodelier 13 ronden in 21:39,252
2. Mario Bik op 16,527
3. Manfred Bavelaar op 19,121
4. Ronald Barten op 31,400
5. Danny van Hal op 34,946

Stand na vier races:
1. Marcel Kesseler 75
2. Loek Bodelier 61
3. Fred Hehl 43
4. Hugo Charles 41
5. Frank Scholten 40
6. Jeroen Reijntjens 37
7. Bert Ploeg 31
8. Dennis Nieuwenhuis 26
9. Mario Bik 26
10. Françoise Loogman 21

Stand Michelin Renault Junior Cup:
1. Loek Bodelier 40
2. Mario Bik 22
3. Manfred Bavelaar 12
4. Danny van Hal 12
5. Ronald Barten 11
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet