Citroën Saxo Cup

Citroën Saxo CUP: Michel Schaap slaat zijn slag

Michel Schaap is de grote winnaar van de vierde ronde van de Radio 538 Citroën Saxo CUP. De routinier won niet alleen de race op het TT Circuit Assen, zijn naaste belagers in het algemeen klassement gingen bovendien met tegenvallende resultaten naar huis.

Tekst: Roy van der Laan

Tijdens de training hield iedereen op het TT Circuit Assen zijn/haar adem in op het moment dat Stefan van Bloemendaal hard van de baan vloog in de even bekende als beruchte Ramshoek. Stefans auto was na vijf koprollen volledig afgeschreven, de rijder mankeerde gelukkig nagenoeg niets. De rollbar van de Citroën Saxo kweet zich prima van zijn taak.

Na twee keer Circuit Park Zandvoort en een race op Spa-Francorchamps, trok de Radio 538 Citroën Saxo CUP voor de vierde ronde van het kampioenschap naar het TT Circuit Assen. Tijdens de training reed Bas Plugge verrassend de snelste tijd. "Dit is mijn eerste pole position in de Radio 538 Citroën Saxo CUP", aldus de ervaren coureur. "Tijdens de race hoop ik mijn tweede primeur te beleven. Ik heb namelijk nog nooit gewonnen in deze klasse!" Michel Schaap liet de tweede tijd noteren, de klassementsaanvoerder werd gevolgd door Erik Struijlaart en de sterk rijdende Ronald Morien. Jasper Izaks verraste met de zevende startplaats, titelkandidaat Walther Cleynhens kwam niet verder dan de vijftiende trainingstijd.

Start voor Plugge
Bij de start van de race nam Bas Plugge de leiding, voor Michel Schaap, Erik Struijlaart en de van de vijfde startpositie afkomstige Danny van Dongen. Gedurende het eerste deel van de dertien ronden durende race vormde dit kwartet de kopgroep, aangevuld met Ronald Morien (vijfde) en Michel Stoelman (zesde). De kop van het veld viel wat uit elkaar op het moment dat Danny van Dongen via een zeer fraaie inhaalactie Erik Struijlaart verschalkte. De 17-jarige coureur zette zijn Citroën Saxo naast de auto van de winnaar van de eerste race, waarna beiden enkele honderden meters deurkruk aan deurkruk reden (!). Van Dongen won het duel, waarna Struijlaart ook meteen door Ronald Morien werd gepasseerd.

Mooie inhaalmanoeuvre
Dankzij de felle strijd om de derde plaats konden Bas Plugge en Michel Schaap een gaatje slaan. Bas leek zijn eerste overwinning in de Radio 538 Citroën Saxo CUP te gaan behalen, maar in de slotfase zag Schaap toch nog kans om hem te passeren. De manier waarop Michel de leiding overnam was mooi: buitenom in de snelle bocht Stekkenwal. Bas Plugge had het al aan zien komen, zo vertelde hij na afloop. "Michels auto liep op de rechte stukken harder, ik won wat in de bochten. Michel had mij volgens mij al eerder kunnen passeren, maar hij besloot te wachten tot de slotfase." Plugge was desondanks een tevreden man. "Dit is mijn beste prestatie tot nu toe in de klasse.

" Danny van Dongen kwam als derde over de finish, de jonge Zandvoorter stond daarmee voor de derde keer op rij op het erepodium. Ronald Morien werd zeer fraai vierde, ook Michel Stoelman zat er goed bij met de vijfde plek. Hij reed bovendien de snelste raceronde. De jonge talenten Christiaan Frankenhout en Rory Bertram werden zevende en achtste. Doordat Erik Struijlaart niet verder kwam dan de zesde plaats en Walther Cleynhens zelfs met de twaalfde plek genoegen moest nemen, nam Michel Schaap in één klap een flinke voorsprong in het algemeen klassement. De strijd om de tweede plek is spannend; het verschil tussen Struijlaart, Cleynhens en Van Dongen is maar zes punten!

Sandra Douma beste dame
Sandra Douma was in de training de snelste dame, de snelle Friezin kwam ook in de race als eerste Lady over de finish en behield daarmee de leiding in de strijd om de Playboy Ladies CUP. Natasja Smit werd tweede en raakte daarmee de aansluiting in de strijd om de damestitel allesbehalve kwijt. Het verschil tussen de beide rappe dames bedraagt slechts vier punten. Amber Peeters eiste de overgebleven podiumplaats op, zij werd op de finishstreep op slechts enkele tienden van een seconde gevolgd door Yvonne Vlogtman en Paulien Zwart!

Uitslag:
1. Michel Schaap 13 ronden in 22:15.892
2. Bas Plugge op 0,159
3. Danny van Dongen op 1,700
4. Ronald Morien op 3,231
5. Michel Stoelman op 3,788
6. Erik Struijlaart op 5,010
7. Christiaan Frankenhout op 11,310
8. Rory Bertram op 12,483
9. Marco Scholten op 14,553
10. Quint Engel op 15,881

Uitslag Playboy Ladies CUP:
1. Sandra Douma 13 ronden in 22:26.709
2. Natasja Smit op 8,816
3. Amber Peeters op 30,121
4. Yvonne Vlogtman op 30,455
5. Paulien Zwart op 30,639

Stand na vier races:
1. Michel Schaap 71
2. Erik Struijlaart 54
3. Walther Cleynhens 52
4. Danny van Dongen 48
5. Rory Bertram 30

Stand Playboy Ladies CUP:
1. Sandra Douma 30
2. Natasja Smit 26
3. Amber Peeters 19
4. Debbie Loogman 14
5. Natascha Davelaar 12
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet