Citroën Saxo Cup

Citroën Saxo Cup: Michel Schaap pakt eerste Saxo-zege in Spa

Voor het eerst sinds 1992 was de Nederlandse Citroën-brigade weer eens te gast op het schitterende circuit van Spa-Francorchamps in de Belgische Ardennen. Waar acht jaar geleden tijdens de toenmalige AX CUP-race de regen werkelijk met bakken uit de hemel stroomde, was het ditmaal schitterend zonnig en warm op het bijna zeven kilometer lange Belgische racelint. Routinier Michel Schaap was de man van het weekeinde: hij pakte de pole-position en behaalde zijn eerste zege ooit in de Citroën-klasse.

Tekst: René de Boer

Het jonge Zandvoortse talent Danny van Dongen leek in de officiële training lange tijd op weg naar de pole position, maar tien minuten voor het einde van de sessie werd hij voorbijgestreefd door routinier Michel Schaap, de enige coureur in het gezelschap die er in 1992 ook al bij was. Zijn pole-tijd van 2.59,171 was zo'n vier seconden sneller dan de beste trainingstijd in de Franse Citroën Saxo Cup, die vorig jaar op Spa te gast was. "Ik voel me lekker hier. In de vrije training was ik al de snelste en ook nu ging het uitstekend", aldus de Santpoorter. Op de derde plaats kwalificeerde zich Bas Plugge, de laatste die er nog in slaagde om een rondetijd van onder de drie minuten te draaien. Daarachter stonden de lokale Belgische held Walter Cleynhens, de jonge Christiaan Frankenhout en Erik Struijlaart, de verrassende winnaar van de openingsronde van het seizoen tijdens de Paasraces op Circuit Park Zandvoort. De zevende plaats op de startgrid betekende een keurige prestatie van nieuweling Quint Engel, die werd gevolgd door Stefan van Bloemendaal, Melvin de Groot en Natasja Smit. De rijdster uit Noord-Scharwoude was met haar tiende plaats de beste Playboy-Lady in de startopstelling. Na haar zware crash op Zandvoort was de blauw/witte Saxo weer geheel in oude staat hersteld. Zuur waren de druiven voor Menno Kuus: hij had zich als vierde gekwalificeerd, maar na de training constateerde de TC dat de katalysator was weggesmolten, hetgeen onvermijdelijk het schrappen van zijn trainingstijd tot gevolg had.

Schitterend schouwspel

Het bont gekleurde lint auto's in de 'Radio cinq cent trente huit-Citroën Saxo CUP', zoals de Franstalige speaker de klasse noemde, bood een schitterend schouwspel op het circuit van Spa-Francorchamps. De start was voor pole-sitter Michel Schaap, die gevolgd door het voltallige veld de Radillon opreed. In de lange klim naar Les Combes was het Erik Struijlaart, die op een overtuigende wijze opstoomde naar de tweede positie. Terwijl Danny van Dongen terugviel naar de vijfde positie, wist ook Bas Plugge de aansluiting te vinden en bij het aanremmen van de Busstop-chicane stak Plugge de Saxo van Struijlaart voorbij en nam zo de tweede plaats over. Door dit duel om de tweede plaats kon koploper Michel Schaap enigszins uitlopen en toen het veld voor de eerste maal langs start en finish kwam, bedroeg zijn voorsprong al anderhalve seconde. In de Busstop-chicane ging het echter mis voor Sandra Douma: de Leeuwardense raakte een obstakel in de chicane, waardoor de spoorstang van de wielophanging van haar Saxo brak en ze hard de vangrail raakte. Dat was voor wedstrijdleider Pierre Delettre voldoende aanleiding om de race via de rode vlag af te breken. Douma werd voor observatie naar het ziekenhuis in Verviers vervoerd, maar bleek geen gevolgen aan de klap te hebben overgehouden.

Herstart opnieuw voor Schaap
Omdat het afbreken van de wedstrijd na de eerste ronde plaatsvond, moesten alle deelnemers hun oorspronkelijke plaats op de startopstelling weer innemen. Niet meer van de partij was Stefan van Bloemendaal, wiens Saxo ongeveer alle aan boord zijnde vloeistoffen kwijtraakte. Ook Quint Engel en Melvin de Groot ontbraken voor de herstart uiteindelijk op het appèl. Na de herstart voor een race over vijf ronden was het opnieuw Michel Schaap die de leiding nam, ditmaal gevolgd door Danny van Dongen, Walter Cleynhens en de als een komeet gestarte Dillon Koster. In Blanchimont sloot Danny van Dongen aan bij leider Michel Schaap, terwijl Natasja Smit op een keurige zevende plaats de leiding in de Playboy Saxo Ladies' CUP in handen had.

Terwijl Schaap en Van Dongen zich een kleine voorsprong verschaften, voerden Dillon Koster en Erik Struijlaart een spannende strijd om de derde positie. Later mengde ook Walter Cleynhens zich in dit duel, maar bij het aanremmen van de Busstop-chicane in de vierde ronde verremde de Belg zich en viel ver terug. Ook in de laatste ronde deden zich in de kop van het veld geen veranderingen voor en zo won Michel Schaap, voor Danny van Dongen, voor wie zijn tweede plaats een uitstekende prestatie was. Datzelfde kan worden gezegd van Zandvoorter Dillon Koster, die aan de eindstreep werd gevolgd door Erik Struijlaart, Walter Cleynhens, leidende dame Natasja Smit, Kon Kok, Marco Scholten en Menno Kuus, die zelfs een tijdlang op de derde plaats rondreed, maar in de slotronde nog tot de negende positie terugviel. Rory Bertram, de winnaar van de Radio 538 Citroën Saxo Challenge, beëindigde de wedstrijd op de tiende plaats.

Schaap tevreden met eerste zege
"Ik ben natuurlijk heel erg blij", gaf dagwinnaar Michel Schaap te kennen. Het was zijn eerste zege in tien jaar Citroën-racen - daarvoor had hij eenmaal eerder bovenop het podium gestaan, in de Opel Ascona-klasse. "Mijn eerste overwinning met een Citroën, en dan op een echt rijderscircuit als dit! Het ging het hele weekeinde al goed, en dit is de perfecte afsluiting!" Danny van Dongen was bijzonder tevreden met de tweede plaats, zijn tot nog toe beste klassering in de Radio 538 Citroën Saxo CUP. "Ik ging meteen achter Michel aan en kon het tempo goed bijhouden. Eenmaal heb ik geprobeerd om mijn auto naast die van hem te zetten, maar het leek me toch beter om geen onnodige risico's te nemen. Deze tweede plaats is natuurlijk fantastisch! Ik heb veel te danken aan Toon van de Haterd, die me heel veel tips over dit circuit heeft gegeven. De waarde daarvan is vandaag wel gebleken!"

Derde man Dillon Koster had zijn goede klassering vooral te danken aan zijn uitstekende start, waarbij hij direct een aantal plaatsen goedmaakte. "Bij de eerste start liet ik wat rijders gaan, want ik wilde niet, zoals op Zandvoort, opnieuw in een crash betrokken raken. De tweede maal kon ik wat meer aanvallen en ik kon direct het tempo bijhouden. Daarna had ik een paar aardige duels met Erik Struijlaart en Walter Cleynhens. Walter probeerde me in de Busstop-chicane uit te remmen, maar ik hield gewoon mijn rempunt en wist toen dat hij het nooit kon halen. En inderdaad schoot hij rechtdoor, waardoor ik zeker was van mijn derde plaats." De voldoening bij Natasja Smit was groot, zeker na haar pech in Zandvoort. "Dat vergeet je niet zomaar, maar dit maakt wel veel goed. Het is mijn eerste overwinning in de Ladies' CUP, dus daar ben ik wel heel erg blij mee! Er is goed en netjes gereden, zo hoort het! Het team heeft de auto weer perfect voorbereid, de Saxo was vandaag super!" De overige podiumplaatsen in het damesklassement gingen naar Natascha Davelaar en Debbie Loogman.

Donderpreek
De donderpreek van rijderscoach Gijs van Lennep na de weinig verheffende voorstelling tijdens de Paasraces op Zandvoort lijkt zijn vruchten te hebben afgeworpen. De rijders toonden in Spa wat meer respect voor elkaar en elkaars materiaal en toonden op deze wijze aan dat er in de Radio 538 Citroën Saxo CUP ook fair kan worden gestreden. Reden voor tevredenheid bij de tweevoudig Le Mans-winnaar: "Het kan dus wel!"

Uitslag:
1. Michel Schaap, 5 ronden in 15.09;073
2. Danny van Dongen, op 1;647
3. Dillon Koster, op 3;879
4. Erik Struijlaart, op 4;206
5. Walter Cleynhens, op 9;786
6. Natasja Smit, op 10;956 (1e Playboy Saxo Ladies' CUP)
7. Jon Kok, op 11;872
8. Marco Scholten, op 19;948
9. Menno Kuus, op 25;322
10.Rory Bertram, op 32;757

Stand na 2 races:
1. Erik Struijlaart, 35 punten
2. Michel Schaap, 34
3. Walther Cleynhens, 26
4. Rory Bertram, 23
5. Menno Kuus, 19
6. Danny van Dongen, 18Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet