Renault Mégane Trophy

Renault Mégane Trophy: Titel voor John de Vos

De Marlboro Renault Megane titel stond al een tijdje op het verlanglijstje van John de Vos. Nadat hij eerder de Citroen AX titel op zijn naam schreef, in 1994 gevolgd door een kampioenschap met de Renault Clio vormde dit de meest logische volgende stap in zijn carriere. De Vos bouwde zijn seizoen slim op. Door iedere keer weer kostbare punten en podiumplaatsen te pakken behield hij niet alleen het overzicht, maar ook zicht op de titel.

Tekst: Jakob Dekker

Het geld voor Phil Bastiaans
Zeker in de beginfase van dit seizoen waren de Enspijker en het team van Stokvis Racing ongenaakbaar. Daar legde de latere kampioen ook zijn basis voor de titel. In de laatste races kwam met name regerend titelhouder, Phli Bastiaans sterk terug. De Limburger bewees ook in het Finaleweekend de kunst van het cupracen absoluut niet verleerd te zijn. De coureur uitkomend voor Kroon Racing won en scoorde naast de punten ook een mooi geldbedrag voor zijn 'goed doel' aktie. Immers van iedere punt die Bastiaans in de afgelopen races scoorde, doneerden de Maastrichtse winkeliers een bedrag aan de kinderafdeling van het Academisch Ziekenhuis Maastricht. Inmiddels ligt het totaalbedrag van die aktie ruim boven de 50.000 gulden.

Rugdekking
In de laatste race van het seizoen werd John de Vos tweede. Met een stukje rugdekking van teamgenoot Pim van Riet bleef hij buiten het racegeweld en kon relatief simpel zijn titel veiligstellen. Van Riet, startend van pole position, reed dus min of meer als 'beschermer' van De Vos, die overigens aan een negende plaats genoeg had. In het kampioenschap eindigde Pim van Riet nu als tweede voor Bastiaans en het derde Van Riet/Stokvis Teamlid Hugo Charles.

Michelin Renault Junior Cup
Tevens werd in dit weekend de strijd om de Michelin Renault Junior Cup beslist. Hierin trok (alweer een Stokvis-Van Riet rijder) Loek Bodelier aan het langste eind. Hij won voor Frank Scholten en Roy van der Weijden. In het kampioenschap ging hier de hoogste eer naar Frank Scholten. Roy van der Weijden, die eerder dit jaar de Marlboro Renault Contest 99 won, eindigde in het Junior kampioenschap als tweede en Manfred Bavelaar pakte, ondanks een tegenvallende training voor de slotrace, de derde plaats.

Het moet kapot
Mental Theo won dit jaar geen enkele keer. Zijn maten Frank Scholten en Roy van der Weijden waren nog de enige kanshebbers voor de Junior Cup. De spanning was dus te snijden vooraf. "Ze mogen elkaar niet eraf rossen want dan krijgen ze met mij te doen. Het moet clean en eerlijk verlopen" waarschuwde Mental Theo zijn beide protégés vooraf. Die opdracht werd ook keurig uitgevoerd. Echter de baas zelf maakte er zowel op zaterdag - fikse schade onder aan de hunserug - als op zondag een potje van. Theo reed namelijk meer naast de baan dan erop.

Uitslag achtste en laatste race van de Marlboro Elf Renault Mégane Trophy:
1. Phil Bastiaans, 12 ronden in 24¼10"158
2. John de Vos op 2"014
3. Pim van Riet op 2"413
4. Bert Ploeg op 15"431
5. Loek Bodelier op 19"350
6. Frank Scholten op 21"076

Uitslag van de Michelin Renault Junior Cup:
1. Loek Bodelier, 12 ronden in 24"29"508
2. Frank Scholten in 24"31"234
3. Roy van der Weijden in 24"32"630
4. Manfred Bavelaar in 24"45"858
5. Rembert Berg in 24"45"859
6. Simon Frederiks in 24"58"736

Eindstand
1. John de Vos 143
2. Pim van Riet 125
3. Phil Bastiaans 111
4.Hugo Charles 70
5. Sebastiaan Bleekemolen 62 
6. Bert Ploeg 53

Eindstand Michelin Renault Junior Cup
1. Frank Scholten 48
2. Roy van der Weijden 41
3. Manfred Bavelaar 32
4. Rembert Berg 31
5. Mental Theo 26
6. Hans Dekker 20
- Loek Bodelier 20
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet