Renault Mégane Trophy

Renault Mégane Trophy: Stokvis stelt orde op zaken

De RSG Racing Days stonden in het teken van de revanche. Na de 'pijnlijke' nederlaag toegebracht door Phil Bastiaans tijdens de Marlboro Masters stelden de Stokvis-toppers John de Vos en Pim van Riet weer orde op zaken. Op ruime afstand van de concurrentie finishten de teammaats weer als één en twee. Ditmaal was John de Vos de iets snellere. Toch kunnen De Vos en Van Riet niet op hun lauweren rusten en in alle stilte uitmaken wie zich tot kampioen van de Trophy mag laten kronen. Het spel is nog niet over: Phil Bastiaans en Jacky van der Ende geven zich immers nog niet gewonnen.

Tekst: Armin Wirtz

Petje af
Bert Ploeg reed in Assen vanaf pole position een ongelukkige wedstrijd. Na een aantal ronden als koploper en 'haas' te hebben gefungeerd, verloor Ploeg terrein en miste hij op een haar na een welverdiende podiumplaats. Een opvallende rol was weer weggelegd voor Phil Bastiaans en Jacky van der Ende. Bastiaans startte als laatste omdat hij niet kon trainen door zijn optreden in de Renault Clio Sport Trophy. De Limburger was gedoemd tot het rijden van een schier onmogelijke inhaalrace. Hetgeen Bastiaans tijdens de race liet zien, was van uitzonderlijke klasse. Binnen dertien Assense ronden (weinig inhaalpunten, smalle baan) met een safetycarsituatie wist hij zich naar een vijfde plaats op te werken en te finshen. Voor deze prestatie nam menigeen zijn (regen)pet af.

Ritme
Ook Jacky van der Ende komt steeds beter in zijn ritme. Tijdens de Masters liet hij zich gelden door vanaf een twaalfde startplaats naar een vijfde stek op te rukken. Ook in Assen was Van der Ende nadrukkelijk aanwezig, vanaf de derde startrij reed de coureur naar een podiumplaats. Samen met Bert Ploeg vormde hij het groepje dat zich op eerbiedwaardige afstand van de koplopers bevond. Van der Ende: "Er zat vandaag niet meer in. De Stokvis-auto's hebben iets extra's, ze gaan als de brandweer.
We moeten nog hard aan het werk willen we ze bijbenen. We komen nog steeds ongeveer 0,2 seconde tekort, maar het gat wordt steeds kleiner. De winst van Phil tijdens de Masters was daarvan al een voorteken. De Vos en Van Riet kunnen echt niet rustig achteroverleunen."

Tactiek
Net zoals tijdens de Masters speelden John de Vos en Pim van Riet de hoogste noot. De suprematie van het Stokvis-team was dan weliswaar even tijdelijk gebroken, de verhoudingen zijn nu weer 'hersteld'. Ontlast van luis in de pels Bastiaans konden De Vos en Van Riet hun tactische plan ten uitvoer brengen. Allereerst werd Bert Ploeg opgejaagd en vervolgens verschalkt. Het Stokvis-'treintje' schudde de directe achtervolgers (Ploeg en Van der Ende) af en liep per ronde verder uit. Net zoals vaker dit seizoen hadden beide coureurs alleen elkaar te duchten. De beslissing wie met de eer zou gaan strijken, bleef tot aan de meet spannend. Pim van Riet kwam voor de chicane uit de sliptream van John de Vos en wilde binnendoor inhalen. De Vos gooide professioneel het gaatje dicht en passeerde als eerste de finishlijn. De winnaar: "Een superrace. In tegenstelling tot de Masters was Pim ditmaal sneller als ik. Ik moest echt goed verdedigend rijden om hem van mij af te houden." De Stokvis-coureurs kunnen nog geen opening van zaken geven wie van beiden een 'beschermde' status krijgt om kampioen te worden. De Vos: "Die beslissing valt later dit seizoen, wellicht na de volgende race. Er kan nog zoveel gebeuren. We ontlopen elkaar niet veel, ook niet wat punten betreft. Het staat nog allemaal open."

Junior Trophy
De strijd om de Michelin Junior Trophy is ook ongekend spannend. Frank Scholten deed goede zaken door als eerste Junior te finishen. Jeroen Bleekemolen bezette de tweede podiumplaats. 'Rookie' Manfred Bavelaar scoorde in Assen zijn tweede opeenvolgende podiumplaats. De coureur van Zeeuw Racing: "Dit smaakt naar meer. Een goede eindklassering en podiumplaats blijft in het verschiet liggen. Dat zou ook voor het team een geweldige opsteker betekenen." Beste Junior Frank Scholten: "Ik heb als een dolle gereden, het liep van een leien dakje. Mijn motto was: gewoon gas erop en gaan. Een geslaagde tactiek. De Junior Cup blijft mijn streven. Hoewel de concurrentie groot is, worden de vooruitzichten steeds beter. Ik moet wel goed op mijn tellen blijven passen."

Uitslag Marlboro Renault Mégane Trophy:
1. John de Vos
2. Pim van Riet
3. Jacky van der Ende
4. Bert Ploeg
5. Phil Bastiaans
6. Frank Scholten
7. Jeroen Bleekemolen
8. Manfred Bavelaar
9. Roy van der Weyden
10. Patrick van Dissel

Uitslag Michelin Junior Cup:
1. Frank Scholten
2. Jeroen Bleekemolen
3. Manfred Bavelaar
4. Roy van der Weyden
5. Mental Theo

Stand Kampioenschap:
1. John de Vos 93 punten
2. Pim van Riet 83 punten
3. Phil Bastiaans 47 punten
4. Jacky van der Ende 46 punten
5. Hugo Charles 46 punten

Stand Junior Cup:
1. Frank Scholten 24 punten
2. Roy van der Weyden, Rembert Berg, Manfed Bavelaar 21 punten
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet