Renault Mégane Trophy

Renault Mégane Trophy: Successen Stokvis Racing in chaotische race

Bezoekers van de races op het Circuit Park Zandvoort zijn wel wat gewend wat betreft actie en spektakel van de Marlboro Renault Mégane Trophy, maar desondanks zaten velen met open mond naar de race tijdens de Panorama Trophy of the Dunes te kijken. Tussen alle wrakken en safety cars door bleven de Stokvis-coureurs gewoon op de baan en zorgden voor een onwaarschijnlijk teamsucces.

Tekst: Jakob Dekker

Training
De training werd, net als tijdens de Pinksterraces, gedomineerd door Stokvis Racing. De pole was voor John de Vos, gevolgd door Pim van Riet. Hugo Charles (vierde) en Loek Bodelier (zesde) completeerden het Stokvis-feestje.
De beste prestatie werd echter geleverd door Phil Bastiaans, die de derde tijd liet noteren. De regerend kampioen in de Marlboro Renault Mégane Trophy eindigde zaterdag op de achtste plaats in de race van de Renault Sport Clio Trophy op Le Mans en vloog vervolgens naar Nederland, waar hij net op tijd aankwam voor de training van de Renault merkencup.
Ook vader en zoon Bleekemolen reden zowel in het voorprogramma van de 24 uur van Le Mans als op het Circuit Park Zandvoort. Michael trainde als achtste, Sebastiaan stond precies achter hem op de grid.

Twee dames
Naast Françoise Loogman was Sandra van der Sloot de tweede dame in het veld. Sandra verving Olav Mol, die wegens Grand Prix-werkzaamheden verstek moest laten gaan. Sandra liet een twaalfde tijd noteren.
De strijd bij de junioren was erg spannend, met pole voor Loek Bodelier, op 0,01 seconde gevolgd door Frank Scholten (!).
De race was een grote chaos. In de eerste ronde van de race ging het al helemaal mis met Patrick van Dissel en Mental Theo, die elkaar raakten. Niet veel later spinde Mathew van Diessen, die vol in de flank werd geraakt door Leon Kemperman. Omdat de baan deels geblokkeerd was en vooral omdat de volledige inhoud van het carter van de Renault van Van Diessen op de baan lag, greep de wedstrijdleiding meteen in met een safety car-procedure.

Brand
John de Vos lag op dat moment aan de leiding, gevolgd door de goed gestarte Phil Bastiaans en Pim van Riet. Frank Scholten leidde de strijd om de Junior Cup, maar dat zou niet lang duren. In de vijfde ronde ging hij erg hard van de baan in Bos Uit, waarop zijn auto in de brand vloog. Dat was voor de wedstrijdleiding het teken om nogmaals de safety car de baan op te sturen.
Nadat het veld weer was vrijgegeven, was het een en al Stokvis in de voorste gelederen. John de Vos lag nog steeds op kop, gevolgd door de Kroon Racing-coureur Phil Bastiaans. De regerend kampioen werd gevolgd door het Stokvis-kwartet (!) Hugo Charles, Pim van Riet, Françoise Loogman en Loek Bodelier. De laatstgenoemde won hiermee de strijd om de Junior Cup.

Weer Mental Theo
Drie ronden voor het einde stond Mental Theo voor de tweede keer in deze race in de schijnwerpers, toen er een achterwiel van zijn Renault Mégane afbrak. De Bekende Nederlander reed op dat moment net in de snelle Gerlachbocht en maakte een vervaarlijke spin. De overige vaste klanten in de roddelbladen deden het beter. Rintje Ritsma werd zestiende, zijn teamgenoot Rick Engelkes eindigde drie plaatsen achter hem.

Eric Meijer, Phil Bastiaans en Sandra van der Sloot gediskwalificeerd
Na afloop van de Marlboro Renault Mégane race werden meerdere auto's aan een technische controle onderworpen. Nadat in een eerdere fase Eric Meijer al uit de uitslag werd genomen, volgden later (de als tweede geklasseerde) Phil Bastiaans en Sandra van der Sloot (gastrijder met de Olav Mol Megane). Bij beide wagens hadden de technisch commissarissen opmerkingen over de bevestiging van de veerpootschotels. Loek Bodelier werd eveneens uit de uitslag genomen. Zijn actie jegens Frank Scholten werd door de sportcommissarissen als te zwaar voor een 30 seconden penalty beschouwd, vandaar dat uitsluiting volgde. De rijder in kwestie is tegen deze beslissing in beroep gegaan.

Uitslag Marlboro Renault Mégane Trophy (onder voorbehoud):
1. John de Vos 12 ronden in 30:47.734
2. Phil Bastiaans op 1.965
3. Hugo Charles op 2.178
4. Pim van Riet op 2.680
5. Françoise Loogman op 3.783
6. Loek Bodelier op 4.429
7. Sebastiaan Bleekemolen op 5.229
8. Michael Bleekemolen op 6.010
9. Evert Kroon op 13.763
10. Sandra van der Sloot op 14.004

Stand na drie races (onder voorbehoud):
1. John de Vos 55
2. Pim van Riet 48
3. Hugo Charles 39
4. Phil Bastiaans 32
5. FranÁoise Loogman 23
6. Jacky van der Ende 20
7. Loek Bodelier 20
8. Michael Bleekemolen 18
9. Jan Lammers 17
10. Sebastiaan Bleekemolen 15

Stand Renault Mégane Junior Cup (onder voorbehoud):
1. Loek Bodelier 20
2. Rembert Berg 16
3. Roy van der Weiden 14
4. Manfred Bavelaar 10
5. Hans Dekker 9
6. Frank Scholten 7
7. Mental Theo 7
8. Rintje Ritsma 7
9. Rick Engelkes 2
10. Eric Meijer 2
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet