Formula Ford

Formule Ford: Dubbelslag Van Kalmthout Racing

Sinds de Tatuussen zijn ingeruild voor een Van Diemen (Peter Walsh) en een Swift (Marijn van Kalmthout), gaat het uitstekend met Van Kalmthout Racing. Walsh won de race op Assen, Marijn behaalde zijn derde zege op rij in de First Division.

Tekst: Roy van der Laan

Tijdens de eerste tijdtraining was Val Hillebrand verrassend de snelste. De in België woonachtige Nederlander, uitkomend voor Jan Lammers Racing, werd op de voet gevolgd door een andere verrassing: Robert van der Zwaan. Velen waren verbaasd over de prestatie van Van der Zwaan, hijzelf niet. "Ik ga dit weekeinde winnen", meldde hij immers voortvarend tijdens de Marlboro Masters. Destijds lukte het niet, dit keer was hij er in ieder geval bij de training goed bij.

Waterballet
De tweede training viel in het water; de Geva-rijders Philip Cloostermans en Tom van Bavel waren onder de natte condities de snelsten.
Marijn van Kalmthout was de snelste van de rijders in de First Division in beide trainingen. Arjan van der Zwaan was de tweede snelste, gevolgd door de Belgische routinier André van Hoof.

Grote plannen
Regerend kampioen in de First Division Isaäc van der Slik kent een tegenvallend seizoen. Tot nu toe stond hij nog geen enkele keer op het podium! Volgend jaar gaat dat echter veranderen, aldus een loslippig familielid van de coureur. "Isaäc heeft een optie op de Swift SC98 van Arie Luyendijk jr, een auto die volgend seizoen in de First Division wordt ingedeeld."

Gladde race
De race werd verreden op een natte, opdrogende baan. De jonge Val Hillebrand (die deze dag werd bijgestaan door Jan Lammers himself) nam meteen de kop, gevolgd door de prima vertrokken Van Bavel. De Geva-rijder werd echter verrast door de spray achter de Van Diemen van Hillebrand en beëindigde zijn race in de bandenstapel. Patrick Koel kon hierdoor de tweede plaats overnemen, een positie die hij snel moest inleveren bij de wederom zeer snelle Ier Peter Walsh. De rijder van Van Kalmthout Racing leek zich tevreden te moeten stellen met de tweede plaats in de race, tot Hillebrand een remfout maakte en een paar seconden verloor. Walsh nam de leiding over en stond die niet meer af.

Bandenproblemen
Walsh had het de laatste ronden (net als de overige deelnemers) moeilijk met zijn banden. "Ik ben met een regen-set up vertrokken en uiteraard met regenbanden. Dat leverde veel problemen op met de wegligging toen de baan eenmaal een droge lijn begon te vertonen."
Achter Patrick Koel eindigde Philip Cloostermans als vierde. De Belg kwam vanaf de achtste startpositie, desondanks was hij niet blij. "Ik had met twee vingers in de neus op het podium kunnen eindigen, maar ik maakte tijdens de race twee fouten", bekende hij eerlijk.

Foutje
Sebastiaan Visser deed het uitstekend met een vijfde plaats; de Zandvoorter begon op de negende plek met de Tatuus. Zoals bijna iedere race dit seizoen, blonk Visser niet uit in de training met de stil in ontwikkeling zijnde Tatuus. In de race weet hij meestal prima te presteren. Visser was eigenlijk nog teleurgesteld met zijn prestatie. "Ik lag vierde, maar door een remfout verloor ik een plaats."

Balen
Robert van der Zwaan verknoeide zijn start en verloor daarmee de kans om voor de eerste keer dit seizoen in de kop mee te rijden. Rob, dit seizoen overgestapt uit de First Division, werd achtste.
Danielle Dikkeboom reed een race in de Mygale 98 van Cock Kool. "Ik heb sinds vorig jaar geen meter meer in een Formule Ford gereden", aldus de jongedame. "Ik heb tijdens de vrije training even gekeken hoe het ging. Ik was niet ontevreden, daarom heb ik mij vervolgens ingeschreven." Ze werd uiteindelijk tiende.

Weer Marijn
Marijn van Kalmthout had het weer prima naar zijn zin in de First Division. Hij vertrok van pole, reed de snelste raceronde en won de race. Arjan van der Zwaan kon de Hoofddorpse Ford-dealer nog onder druk zetten, maar een remfout kostte hem de aansluiting. Van der Zwaan werd derde, achter de profiterende Constant van Aerschot.
Met nog een race te gaan in het NK (op 3 oktober) is Andre van Hoof de grote kanshebber op de titel. De Belg heeft een voorsprong van maar liefst vijftien punten op zowel Constant van Aerschot als Arjan van der Zwaan.

Uitslag zesde race Formule Ford 1800 Zetec:
1. Peter Walsh Van Diemen RF99
2. Val Hillebrand Van Diemen RF99
3. Patrick Koel Mygale 99
4. Philip Cloostermans Swift SC99Z
5. Sebastiaan Visser Tatuus RC99
6. Vincent van der Valk Van Diemen RF99
7. Arie Luyendijk jr Swift SC98Z
8. Robert van der Zwaan Swift Zetec 99
9. Mark Nachtegeller Swift SC98Z
10. Danielle Dikkeboom Mygale 98
11. Dirk Moes Swift 98
12. Daniel Mathot Swift Zetec 99

First Division:
1. Marijn van Kalmthout Swift SC97
2. Constant van Aerschot Van Diemen RF95
3. Arjan van der Zwaan Swift Zetec 97
4. Andre van Hoof Van Diemen RF97
5. Isaac van der Slik Swift SC95
6. Roel Mulder Swift SC97
7. Jan-Paul van Dongen Mygale 96
8. Jan Steenhart Swift SC96
9. Jim Kroon Van Diemen RF97


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet