Formula Ford

Formule Ford: Winst voor Ricardo van der Ende

Met een recordaantal van 120.000 toeschouwers over twee dagen heeft de Marlboro Masters of Formula 3 nog steeds niet aan belangstelling ingeboet. De opening van de race-zondag werd verzorgd door de 28 Formule Fords. De training bracht Tom van Bavel de pole position. Hij troefde daarmee torenhoog favoriet Ricardo van der Ende af. De race kende een hectisch begin en kende na een ronde een herstart. Voor Ricardo van der Ende leverde de 10 ronden tellende race uiteindelijk de overwinning op. Desondanks behoudt Vincent van der Valk, zowel in de Nederlandse- als de Benelux titelstrijd, de leiding. In de First Division (voor bolides ouder dan 2 jaar) ging de zege dit keer naar Marijn van Kalmthout uit Hoofddorp. Lijstaanvoerder in beide kampioenschappen blijft hier de Belg Andre van Hoof.

Tekst: Jakob Dekker

Direct na de start deed zich in de achterste gelederen van het veld een ongeval door. Persoonlijk letsel bleef uit, maar meerdere bolides versperden de baan. Korte tijd later was de baan weer vrij en kende de race een herstart. Daarin kwam Van der Ende beter weg dan de eerste keer. "We reden hier min of meer ter voorbereiding op de Europese ronde van de Formule Ford, die later dit jaar hier verreden wordt. Desondanks wil je natuurlijk ook graag winnen tijdens zo'n race als vandaag. Dat lukte allemaal best goed. De enige die na enkele ronden behoorlijk dichtbij kwam was Peter Walsh. Maar, hij verremde zich een keer en viel weer wat terug. Daarna heb ik mij volledig op de resterende ronden geconcentreerd en de leiding uitgebouwd tot ruim 7 seconden", aldus Van der Ende, die normaal voor het Van Diemen fabrieksteam in het Brits Formule Ford kampioenschap uitkomt.

Cloostermans doet goede zaken
Philip Cloostermans en Vincent van der Valk passeerden uiteindelijk ook de als tweede rijdende Walsh. De Ier bleek in zijn snelheid geblokeeerd te worden door een leeglopende band en een versnellingsbakprobleem. Hij werd vierde. Cloostermans had het in de beginfase van de strijd fors aan de stok met zijn Geva teamgenoot Tom van Bavel (pole setter). Walsh profiteerde van die felle onderlinge strijd en schoof aanvankelijk naar zijn tweede plaats. Van Bavel op enig moment zelfs vierde en ondernam een 'alles of niets' poging op de derde plaats van Vincent van der Valk. Hevig remmend voor de Tarzanbocht vloog Van Bavel in de zesde ronde van de baan. Cloostermans deed goede zaken voor de Benelux tussenstand, waarin hij nu de tweede plaats bezet. Achter Vincent van der Valk, die zijn behoudende rijstijl met voldoende punten beloond zag, om de leidende positie in beide kampioenschappen te behouden.

First Division
In de First Division kon Isaac van der Slik zijn zeer snelle start niet omzetten in winst. Die ging naar Marijn van Kalmthout uit Hoofddorp. Als tweede eindige dit keer Constant van Aerschot voor Andre van Hoof. Laatstgenoemde behoudt daarmee zijn leidende positie in zowel het Nederlands als het Benelux kampioenschap.

Uitslag vijfde race Formule Ford 1800 Zetec:
1. Ricardo van der Ende 10 ronden 17.57.728;
2. Philip Cloostermans op 7.583;
3. Vincent van der Valk op 8.556;
4. Peter Walsh op 18.725;
5. Arie Luijendijk op 18.726 en
6. Marijn van Kalmthout op 25.318 (tevens beste rijder in First Division).
8. Constant van Aerschot (tweede in First Division);
10. Andre van Hoof (derde in First Division).

Stand Benelux kampioenschap Formule Ford 1800 Zetec na 5 races:
1. V. v/d Valk 64 punten;
2. Ph. Cloostermans 49;
3. P. Koel 43;
4. T. van Bavel 42;
5. V. Hillebrand 41
6. P Walsh 38.

First Division:
1. A. van Hoof 74;
2. C. van Aerschot 60;
3. A. v/d Zwaan 59;
4. M. van Kalmthout 40;
5. R. Mulder 39
6. I. v/d Slik 25.Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet