Formula Ford

Formule Ford: Wederom Vincent van der Valk

Tijdens de Carisma Pinksterraces won Vincent van der Valk zijn tweede race op rij in de Formule Ford. In de First Division was de spanning op z'n zachtst gezegd te snijden, de zege ging naar de Belg Constant van Aerschot.

Tekst: Roy van der Laan

De meeste consternatie in de Formule Ford gebeurde naast de baan. Van Kalmthout Racing en Patrick Koel namen afscheid van elkaar, waarna Koel de Mygale 99 van Cock Kool huurde. De plaats van de voormalig Formule Ford kampioen bij Van Kalmthout werd ingenomen door Sebastiaan Visser, een logische keuze aangezien de Zandvoorter reeds testrijder van Van Kalmthout was.

Het 30 rijders tellende veld werd tijdens de training aangevoerd door Patrick Koel, die in de tweede training de snelste tijd liet noteren. Tom van Bavel (Geva Racing), Michel Florie (Smit Racing Team) en klassementsaanvoerder Vincent van der Valk (DB.R) volgden op korte afstand.
Van der Valk was in de eerste training nog de snelste, maar problemen met de dynamo kostten hem een snelle rondetijd tijdens de tweede, snellere training.

Start voor Van Bavel
Bij de start was Tom van Bavel als eerste weg, gevolgd door Koel, Van der Valk en Florie. Na de eerste ronde werd Patrick Koel gedwongen de buitenwaartse lijn te volgen in de Tarzanbocht, waarna hij terugviel naar de vierde plaats.
Van Bavel en Van der Valk profiteerden halverwege de race van een aanrijding tussen de om de derde plaats strijdende Michel Florie en Val Hillebrand, waardoor Florie de strijd moest staken.
In het tweede deel van de race kon Vincent van der Valk definitief de kop van Tom van Bavel overnemen toen de laatstgenoemde misschakelde in 'Bos Uit'; na twaalf ronden passeerde Van der Valk als eerste de zwart-wit geblokte vlag.
Patrick Koel pakte de laatste podiumplaats, achter Val Hillebrand zag Sebastiaan Visser (gestart als tiende) als vijfde de finish.

Tevreden
Patrick Koel toonde zich tevreden met zijn derde plaats. "Dit is mijn eerste race met de Mygale, ik heb dit weekeinde afgesloten met een pole position en een derde plek. Alle reden om tevreden te zijn."Tom van Bavel had in de eindfase van de race met technische problemen te kampen. "De benzinedruk viel terug, mede daardoor kon ik het tempo van Vincent in de eindfase niet volgen." Het meest tevreden was uiteraard de winnaar. "Ik doe weer prima zaken voor het kampioenschap", aldus Van der Valk, die dit jaar sterk terugkomt na een door pech verloren seizoen 1998.

Spannende strijd
In de First Division was André van Hoof het snelst in de training, hij wist nagenoeg de hele race de eerste positie vast te houden. De Belgische coureur wist zelfs op te klimmen van de dertiende plek algemeen naar de achtste. In de laatste ronde liet hij zich echter verrassen door Constant van Aerschot die een perfecte race reed vanaf plek 19. Van Hoof werd uiteindelijk negende algemeen en tweede in de First Division. Achter hem eindigde op een keurige tiende plaats Arjan van der Zwaan die kwam vanaf plek 18.
De strijd in de First Division werd gekenmerkt door een zeer fel duel om de zege, dat uiteindelijk vijf rijders (Van Aerschot, Van Hoof, Van der Zwaan, Mulder en Van der Slik) aan een touwtje kende.

Uitslag Formule Ford, Carisma Pinksterraces:
1. Vincent van der Valk Van Diemen RF99
2. Tom van Bavel Swift SC99Z op 3.085
3. Patrick Koel Mygale 99 op 7.063
4. Val Hillebrand Van Diemen RF99 op 19.278
5. Sebastiaan Visser Tatuus RC99 op 22.725
6. Michael Outzen Van Diemen RF99 op 23.028
7. Mark Nachtegeller Swift SC98Z op 23.426
8. Marijn van Kalmthout Tatuus RC99 op 30.937
9. Frits van Eerd Van Diemen RF98 op 39.821
10. Daniel Mathot Swift SC99Z op 42.180

First Division:
1. Constant van Aerschot Van Diemen RF97
2. André van Hoof Van Diemen RF97
3. Arjan van der Zwaan Swift 97
4. Roel Mulder Swift SC98
5. Isaäc van der Slik Swift SC95F
6. Jan Steenhart Swift
7. Peter Rijnders Van Diemen RF97
8. Kenn Lyngby Van Diemen RF95
9. Jurgen van Hover Van Diemen 97
10. Erik Heijnen Van Diemen RF97

Stand Beneluxkampioenschap:
1. Vincent van der Valk 52
2. Val Hillebrand 33
3. Tom van Bavel 30
4. Patrick Koel 28
5. Philip Cloostermans 24

Beneluxkampioenschap/First Division:
1. Andre van Hoof 50
2. Arjan van der Zwaan 44
3. Constant van Aerschot 35
4. Roel Mulder 26
5. Jan Steenhart 18

Nederlands kampioenschap:
1. Vincent van der Valk 56
2. Val Hillebrand 41
3. Patrick Koel 39
4. Tom van Bavel 35
5. Philip Cloostermans 28
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet