Dutch Touring Car Championship

DTCC: Eerste seizoenszege voor Renault en voor Tim Coronel

Renault stond, als regerend kampioen, onder druk in het Libertel DTCC. Het team had immers nog geen race gewonnen. Donald Molenaar deed goede zaken door met zijn Renault Mégane de eerste race te winnen, Pim van Riet en Frans Verschuur vergrootten de Renault-vreugde. In de tweede race won Tim Coronel zijn eerste race in het Libertel DTCC.

Tekst: Roy van der Laan

Het startveld van het Libertel DTCC telde enkele nieuwe namen, waaronder Marcel van Vliet die de plaats van Rob van Someren innam. De TROS-DJ verklaarde het zo druk te hebben met zijn werk, dat hij geen tijd meer voor de autosport vrij kan maken. Allesracer Bert Ploeg kwam uit met een BMW 320i, de beide Suzuki's Baleno waren afwezig wegens technische problemen en geldgebrek (Top) en onbekende redenen (Tappel).
De teameigenaar van JJ-Motorsport /Ekris BMW Team Jaap Jan de Bode reed zijn eerste races dit jaar in het DTCC. Het team van De Bode, dat vlak voor de Panorama Trophy of the Dunes een samenwerking met Carly Motors bekendmaakte, beschikte voor de eerste keer over een derde BMW 320i E46. Deze auto, dit keer bestuurd door Duncan Huisman, wordt geprepareerd door Carly Motors. De overige BMW's van het nieuwe type BMW 3-serie, welke tijdens de Trophy of the Dunes bestuurd werden door Sandor van Es en de genoemde Jaap Jan, worden getuned door Kok Motorsport.

Karst pole
Rob Karst ging tijdens de training voor de eerste race als de spreekwoordelijke brandweer. Hij dook met zijn Honda Integra R als enige onder de 1:55 grens en mocht daarmee het extra puntje behorende bij de pole position achter zijn naam schrijven. Regerend kampioen Donald Molenaar volgde, met op de tweede rij mede-Mégane rijder Pim van Riet en Toon van de Haterd (Honda Integra R). Duncan Huisman reed de negende tijd, hij kwam slechts een seconde op Karst tekort. Dit toont aan hoe competitief het Libertel DTCC dit jaar is!

Eindelijk Tim
Tim Coronel kende tijdens de Carisma Pinksterraces weliswaar geen geluk (hij werd, vertrokken vanaf de tweede startpositie, door Cor Euser van de baan gedrukt), feit is dat alle successen van het Dutch Carisma Racing Team tot nu toe op de naam van Allard Kalff stonden. Het leek er tijdens de trainingen op dat zondag de dertiende de 'lucky day' van Coronel zou worden.
Terwijl zijn tweelingbroer in Le Mans de laatste minuten voor de start weg zag tikken, reed Tim een fraaie pole position in de tweede training van het Libertel DTCC. Karst, Molenaar, Van de Haterd en Van Riet waren nu ook weer van de partij. En de winnaars van de eerste races? Zowel Cor Euser als Allard Kalf kampten met een ballastgewicht van 60 kilo en kwamen niet verder dan de zevende en achtste (Euser) en negende en elfde tijd.

Zege Molenaar
Rob Karst had weinig plezier van zijn pole position. Hij nam weliswaar de leiding tijdens de start van de race, maar hij viel al in de beginfase terug door onder andere een aanrijding met Donald Molenaar. Halverwege de acht ronden korte race belandde de Honda Integra R bovendien even naast de baan in de Nissanbocht, waarna Karst verder kansloos was voor een ereplaats. Of dat nog niet genoeg was, werd hij na afloop bestraft met een tijdstraf van 30 seconden vanwege een te innig contact met de BMW 320i E46 van Cor Euser.

Renault-feestje
Regerend kampioen Donald Molenaar lag vanaf zijn lijfelijk contact met Karst op kop, met een redelijke marge ten opzichte van Pim van Riet. De Stokvis-rijder stond onder druk van Frans Verschuur, die gestart vanaf de zevende plaats een uitstekende race reed. De leider in de Libertel DTCC privateers Cup wist Verschuur achter zijn MÈgane te houden. Ron Boon en Jur Raatjes van Renault Nederland konden dus tevreden zijn met het volledige Renault podium.
Toon van de Haterd had het ook niet gemakkelijk, de meervoudig nationaal kampioen zag in zijn achteruitkijkspiegel levensgroot de auto¼s van Marcel Alderden, Tim Coronel en de sterk rijdende Duncan Huisman. In deze volgorde kwamen de rijders ook vlak achter elkaar over de finish. Ook Van de Haterd kreeg echter een tijdstraf van 30 seconden, omdat hij Rob Karst geraakt zou hebben. Hierdoor viel de kopman van het Hadegro Racing Team terug naar de zestiende plaats. Gastrijder Marcel van Vliet werd achtste, voor Allard Kalff.

Eindelijk Tim (2)
In de tweede race leidde Tim Coronel van start tot finish met zijn Mitsubishi Carisma GDI. Tim stond tijdens het tweede deel van de race onder zware druk van Donald Molenaar, de regerend kampioen moest echter genoegen nemen met een tweede plaats. Rob Karst revancheerde zich door de derde plaats te behalen en (dus) ook te zegevieren in de strijd om de Libertel DTCC Privateers Cup. Deze podiumplaats leek aanvankelijk naar die andere Honda Integra R-rijder te gaan, maar Toon van de Haterd moest zijn auto drie ronden voor de finish langs de baan parkeren met een gebroken aandrijfas. Cor Euser werd met 60 kilo lood keurig vierde en behield daarmee de leiding in het tussenklassement. Sandra van der Sloot en Ron Braspenning zorgden voor feest bij het Braspenning team met hun tweede en derde plaats in de Libertel DTCC Privateers Cup.

Uitslagen Panorama Trophy of the Dunes, 12 juni 1999 (onder voorbehoud)

Uitslag vijfde race Libertel DTCC:
1. Donald Molenaar Renault Mégane 8 ronden in 15:45.074
2. Pim van Riet Renault Mégane op 1.859
3. Frans Verschuur Renault Mégane op 2.283
4. Marcel Alderden Renault Mégane op 5.319
5. Tim Coronel Mitsubishi Carisma GDI op 6.284
6. Duncan Huisman BMW 320i E46 op 8.871
7. Marcel van Vliet Renault Mégane op 11.579
8. Allard Kalff Mitsubishi Carisma GDI op 11.974
9. Sandra van der Sloot BMW 320i Coupe op 16.747
10. Sandor van Es BMW 320i E46 op 21.116

Uitslag zesde race Libertel DTCC (onder voorbehoud):
1. Tim Coronel Mitsubishi Carisma GDI 13 ronden in 25:31.093
2. Donald Molenaar Renault Mégane op 0.130
3. Rob Karst Honda Integra R op 2.203
4. Cor Euser BMW 320i E46 op 6.132
5. Frans Verschuur Renault Mégane op 6.851
6. Marcel Alderden Renault Mégane op 8.333
7. Duncan Huisman BMW 320i E46 op 11.483
8. Allard Kalff Mitsubishi Carisma GDI op 15.638
9. Marcel van Vliet Renault Mégane op 20.808
10. Sandra van der Sloot BMW 320i Coupe op 24.354

Stand Libertel DTCC na zes races (onder voorbehoud):
1. Cor Euser 83
2. Marcel Alderden 83
3. Donald Molenaar 81
4. Allard Kalff 78
5. Frans Verschuur 76
6. Tim Coronel 66
7. Pim van Riet 60
8. Rob Karst 49
9. Sandra van der Sloot 35
10. Duncan Huisman 32
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet